Ανακυκλωμένο γυαλί: Δυνατότητες και προκλήσεις για μεγάλα κτίρια
Ανακυκλωμένο γυαλί: Δυνατότητες και προκλήσεις για μεγάλα κτίρια
Η ανακύκλωση υαλοπινάκων μεταμορφώνει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας την οικολογική συνείδηση με την καινοτομία. Ο Μάκης Γαλιατσάτος εξηγεί πώς η Saint-Gobain Glass ανοίγει νέους δρόμους στη βιωσιμότητα και τον σχεδιασμό μεγάλων κτιρίων.



Γράφει ο Μάκης Γαλιατσάτος
Sales & Marketing Director, Saint-Gobain Glass Hellas
Το ανακυκλωμένο γυαλί αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα υλικά για τη βιώσιμη κατασκευή μεγάλων κτιρίων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η μετατροπή γυάλινων αποβλήτων σε χρήσιμα δομικά υλικά αποτελεί έναν κρίσιμο άξονα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον τομέα της κατασκευής κτιρίων, που θεωρείται ένας από τους πιο ενεργοβόρους και ρυπογόνους παγκοσμίως. Μιλώντας με αριθμούς, αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή, εξοικονομούνται 1,2 τόνοι πρώτων υλών και 580 Kg CO2
Οι ανακυκλωμένοι υαλοπίνακες μπορούν να εφαρμοστούν σε κτιριακές προσόψεις χωρίς να χάσουν τις ιδιότητές τους. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού στα κτίρια, περιορίζοντας την ανάγκη για τεχνητό φως, ενώ, ταυτόχρονα, με την κατάλληλη επεξεργασία, προσφέρουν θερμομόνωση, ηχομόνωση και αντοχή, χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ιδανικούς για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Η ενσωμάτωσή τους στα κτίρια, όμως, συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις. Πρωταρχικό ζήτημα είναι η διασφάλιση της ποιότητας του ανακυκλωμένου υλικού. Τα γυάλινα απόβλητα μπορεί να περιέχουν ακαθαρσίες ή ανεπιθύμητες προσμίξεις που απαιτούν προηγμένες τεχνολογίες φιλτραρίσματος και επεξεργασίας. Επίσης, το κόστος και η διαδικασία συλλογής, μεταφοράς και μεταποίησης του γυαλιού επιβαρύνουν σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις δυσκολίες, οι δυνατότητες εφαρμογής του ανακυκλωμένου γυαλιού σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια το καθιστούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη βιώσιμη αρχιτεκτονική.
Σε αυτό το πλαίσιο, εταιρείες όπως η Saint–Gobain Glass, πρωτοστατούν στην αξιοποίηση καινοτομιών για την ενσωμάτωση ανακυκλωμένων υαλοπινάκων στις σύγχρονες κατασκευές. Η Saint–Gobain Glass, με μακρά εμπειρία στον κλάδο, επενδύει συστηματικά σε τεχνολογίες αιχμής που επιτρέπουν τη χρήση υψηλού ποσοστού ανακυκλωμένου υλικού χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα. Παράλληλα, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και προμηθευτές για τη δημιουργία βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, προωθώντας την κυκλική οικονομία.
Ένα καλό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας που πρέπει και θέλουμε να επαναληφθεί είναι η κατασκευή του Πύργου Πειραιά, όπου σε συνεργασία με τις εταιρείες Dimand & ΤΕΡΝΑ ανακυκλώθηκε όλο το παλαιό υαλοπέτασμα, συνολικής ποσότητας 125 τόνων. Οι παλαιοί υαλοπίνακες διαχωρίστηκαν, καθαρίστηκαν, τοποθετήθηκαν σε μεγάλους σάκους και μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο της Saint-Gobain Glass στη Ρουμανία, όπου τέθηκαν εκ νέου στην παραγωγή και ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε στο καινούργιο σύγχρονο υαλοπέτασμα του κτιρίου.
Η Saint–Gobain Glass, μέσα από τη συμμετοχή της σε συνέδρια, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες με αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και μηχανικούς, αναδεικνύει τις δυνατότητες των ανακυκλωμένων υαλοπινάκων, ενισχύοντας τη βιώσιμη κατασκευή και προσφέροντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, με καινοτόμα προϊόντα, όπως ο πρώτος στον κόσμο υαλοπίνακας χαμηλού άνθρακα ORAÉ® που συνδυάζεται με επιστρώσεις κορυφαίας ποιότητας, παραμένει στην πρωτοπορία, διαμορφώνοντας το μέλλον των κατασκευών με υλικά που συνδυάζουν την προηγμένη τεχνολογία με την περιβαλλοντική ευθύνη.
Διαβάστε περισσότερα για την ανακύκλωση υαλοπινάκων στη συνέντευξη του Μάκη Γαλιατσάτου στο Glass Forum.
Μάκης Γαλιατσάτος
Sales & Marketing Director, Saint-Gobain Glass HellasΜε οικονομικές σπουδές, και μετά από μία 7ετή εργασία σε ελεγκτικές εταιρείες στην Ελλάδα και με τελευταίο σταθμό την πολυεθνική Ernst & Young, ο Μάκης Γαλιατσάτος βρέθηκε στη Saint-Gobain Glass Hellas και ανέλαβε το τμήμα πωλήσεων τον Ιανουάριο του 1999. Στη συνέχεια, το 2002, ανέλαβε τη Διεύθυνση Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, καθώς και τη διαχείριση της εταιρείας.
Από το 2007 είναι υπεύθυνος ως περιφερειακός διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ για την Κύπρο και τη Μάλτα. Από το 2012 ανέλαβε και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία, που είναι υπεύθυνος μέχρι και σήμερα.