Μάκης Γαλιατσάτος: Για κάθε τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούμε 1,2 τόνους πρώτων υλών και 580 Kg CO2

Ο Μάκης Γαλιατσάτος, Sales & Marketing Director στη Saint-Gobain Glass Hellas μιλά για τις νέες εξελίξεις στην ανακύκλωση υαλοπινάκων στην Ελλάδα και εξηγεί γιατί ο Πύργος Πειραιά είναι ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας που πρέπει να επαναληφθεί.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση του γυαλιού που χρησιμοποιείται στις κτιριακές κατασκευές και τι κάνει η Saint – Gobain Glass για αυτό;

Η ανακύκλωση των υαλοπινάκων είναι πολύ σημαντική για τη βιομηχανία γυαλιού και για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2. Με τη χρήση υαλοθραύσματος, ως πρώτη ύλη κατά την παραγωγή υαλοπινάκων, έχουμε μείωση της ενέργειας που χρειάζεται για να «λειώσουν» τα υλικά. Αν δε χρησιμοποιηθεί υαλόθραυσμα, τότε η θερμοκρασία τήξης των διαφόρων υλικών είναι κοντά στους 2.000°C, ενώ με τη χρήση κατ’ ελάχιστο 25% υαλοθραύσματος, η θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους 1.650°C. Και για να δώσουμε κάποια νούμερα, για κάθε τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή, έχουμε εξοικονόμηση 1,2 τόνων πρώτων υλών και 580 Kg CO2. Η Saint-Gobain Glass, ανά την Ευρώπη, προσπαθεί και μέχρι τώρα έχει επιτύχει να χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο στα εργοστάσιά της κοντά στο 35% υαλόθραυσμα για την παραγωγή.

Πότε άρχισε να ανακυκλώνεται το γυαλί των κτιρίων και τι γινόταν ως τότε με τα απορριπτέα υλικά;

Η ανακύκλωση υαλοπινάκων είναι μία παλιά διαδικασία, αλλά μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε ανακύκλωση υαλοπινάκων μετά το τέλος της ζωής τους. Η συνήθης πρακτική ήταν η χρησιμοποίηση των απορρίψεων κατά την παραγωγή τους ή των απορρίψεων κατά την κατεργασία τους από τους μεταποιητές, αυτό που ονομάζουμε Pre Consumer Culet.  Η ανακύκλωση του γυαλιού μετά το τέλος της ζωής του, Post Consumer Culet, είναι μία διαδικασία που «ενεργοποιήθηκε» την τελευταία δεκαετία, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία. Μέχρι την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανακύκλωσης «παλαιών γυαλιών» από υφιστάμενα κτίρια, η συνήθης πρακτική ήταν η απόρριψη σε χωματερές με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον και για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Πώς γίνεται, σε αδρές γραμμές, η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης των υαλοπινάκων; 

Σήμερα η συλλογή γίνεται με σχετικά απλό τρόπο. Η Saint-Gobain Glass έχει οργανώσει ένα σύστημα συλλογής του απόβλητου από την κατεργασία των πελατών της, με τη χρήση μεγάλων σάκων, Big Bags, και με έναν απλό διαχωρισμό από τη μεριά τους. Στη συνέχεια, αφού έχει συλλέξει μία ελάχιστη ποσότητα ο συνεργάτης μας, κανονίζουμε τη μεταφορά του στο κοντινότερο εργοστάσιό μας, στη Ρουμανία. Ουσιαστικά ο συνεργάτης μας είναι και προμηθευτής πρώτης ύλης για εμάς.

Ποιες είναι οι προκλήσεις/δυσκολίες κατά τη διαδικασία; Υπάρχουν υαλοπίνακες που είναι ακατάλληλοι για ανακύκλωση;

Ναι, υπάρχουν υαλοπίνακες που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτά είναι τα γνωστά αρμέ και τα κεραμικά. Ο διαχωρισμός είναι αρκετά απλός αλλά θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην υπάρχουν ξένα υλικά και σκουπίδια. Αν δεν είναι αποκλειστικά γυαλί μέσα στους σάκους, τότε υπάρχει ο κίνδυνος για σοβαρότατο πρόβλημα κατά την παραγωγή.

Οι ανακυκλωμένοι υαλοπίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε οποιαδήποτε μορφή;

Ναι, αφού οι υαλοπίνακες που επιστρέφουν στο εργοστάσιο για να ξαναμπούν στη γραμμή παραγωγής και να «λειώσουν» μπορούν να γίνουν οποιοδήποτε νέο προϊόν, απλοί, επιστρωμένοι, πολυστρωματικοί κλπ.

Τι γίνεται στη χώρα μας όσον αφορά την ανακύκλωση υαλοπινάκων μετά το πέρας της ωφέλιμης ζωής τους; Υπάρχουν κτίρια που κατά τη φάση της ανακαίνισής τους ανακυκλώθηκαν οι υφιστάμενοι υαλοπίνακες; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Ναι, αυτό έγινε για πρώτη φορά στα Βαλκάνια, στον Πύργο του Πειραιά. Σε συνεργασία με τις εταιρείες Dimand & ΤΕΡΝΑ ανακυκλώθηκε όλο το παλαιό υαλοπέτασμα, συνολικής ποσότητας 125 τόνων. Οι παλαιοί υαλοπίνακες διαχωρίστηκαν, καθαρίστηκαν, μπήκαν σε μεγάλους σάκους και μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιό μας στη Ρουμανία, όπου μπήκαν πάλι στην παραγωγή και ένα μέρος τους ξαναγύρισε για να ξανατοποθετηθεί στο καινούργιο σύγχρονο υαλοπέτασμα. Ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας που θα πρέπει και θέλουμε να επαναλάβουμε. Η Saint-Gobain Glass είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια, που θα μας οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο και καθαρότερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενεές.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της διαδικασίας ανακύκλωσης;   Και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Saint-Gobain Glass όσον αφορά την ανακύκλωση;

Στην Ελλάδα, μετά την παραλαβή και ανακύκλωση του αποβλήτου των συνεργατών μας, που κάνουμε τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, το επόμενο βήμα στο οποίο δουλεύουμε είναι η συλλογή και o διαχωρισμός των υαλοπινάκων μετά το πέρας της ζωής τους. Αυτό που ονομάζεται Post Consumer Culet. Ήδη έχουμε αρχίσει τη διαδικασία συλλογής υαλοπινάκων από κτίρια που ανακαινίζονται, όπως ανέφερα παραπάνω, και ετοιμάζουμε το επόμενο βήμα, που είναι η συλλογή υαλοπινάκων που απορρίπτονται λόγω ανακαίνισης, μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Μάκης Γαλιατσάτος
Sales & Marketing Director, Saint-Gobain Glass Hellas

Με οικονομικές σπουδές, και μετά από μία 7ετή εργασία σε ελεγκτικές εταιρείες στην Ελλάδα και με τελευταίο σταθμό την πολυεθνική Ernst & Young, ο Μάκης Γαλιατσάτος βρέθηκε στη Saint-Gobain Glass Hellas και ανέλαβε το τμήμα πωλήσεων τον Ιανουάριο του 1999. Στη συνέχεια, το 2002, ανέλαβε τη Διεύθυνση Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, καθώς και τη διαχείριση της εταιρείας.

Από το 2007 είναι υπεύθυνος ως περιφερειακός διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ για την Κύπρο και τη Μάλτα. Από το 2012 ανέλαβε και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία, που είναι υπεύθυνος μέχρι και σήμερα.