Θετικές οι προοπτικές για το real estate το 2024

Ανοδική πορεία αναμένεται να σημειώσουν οι κλάδοι του real estate το 2024, με τις τάσεις επενδύσεων σε ακίνητα να προβλέπονται ιδιαίτερα θετικές.

Τον δρόμο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών άνοιξε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Real Estate Services, Γιάννη Γκάνο, του ομίλου της Alpha Bank. Η σημαντική αυτή εξέλιξη δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία και, επομένως, και για την ελληνική αγορά ακινήτων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αυξητική τάση των δεικτών ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων, καθώς και τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, σηματοδοτούν τη σταθερή παρουσία της χώρας στο ανοδικό τμήμα του οικονομικού κύκλου. Επιπλέον, οι δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, το οικονομικό κλίμα, η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο, ακόμη και οι επιβραδυνόμενοι αλλά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας, αποδεικνύουν ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή.

Όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς στον τομέα ακινήτων, ο κ. Γκάνος εκτιμά ότι η ζήτηση για αγορά γραφείων παραμένει ισχυρή, ενώ τα ενοίκια παρουσιάζουν θετικές προοπτικές με  αποδόσεις που θα μπορούσαν να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο, αν αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού, δεδομένης της ανεπαρκούς προσφοράς σύγχρονων γραφείων.

Παράλληλα με τη σταδιακά αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, η αγορά ακινήτων προσελκύει και ξένα κεφάλαια και εξακολουθεί να αποτιμάται σε έκπτωση έναντι των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα να αναμένεται να διατηρηθεί η ανοδική τάση των τιμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ