Syngrou Avenue Office Complex

Το γυάλινο κτίριο γραφείων, που παρουσιάστηκε στο 1ο Glass Forum, Συνέδριο – Έκθεση – Βραβεία, ενισχύει τον σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κόμβο της Λεωφόρου Συγγρού.

Το Syngrou Avenue Office Complex αφορά στην ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 15.600 τ.μ. στη Λεωφόρο Συγγρού, σε γωνιακό οικόπεδο στη συμβολή με την οδό Λαγουμιτζή, μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου. To συγκρότημα χωροθετείται σε έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της πόλης και περιστοιχίζεται από κτίρια – ορόσημα, ενισχύοντας με την παρουσία του τον σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κόμβο της Λεωφόρου Συγγρού.

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια 8 ορόφων, συμπεριλαμβανομένου του ισογείου, με χώρους γραφείων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Ο σχεδιασμός βιωσιμότητας του έργου έχει κατακτήσει πιστοποιήσεις σε επίπεδο LEED Platinum (Κτίριο Α) και LEED Gold (Κτίριο Β), λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα και τις ανάγκες φυσικής σκίασης. Μεταξύ των κτιρίων και στο δώμα σχεδιάζονται κατάφυτοι κήποι, με στόχο τη μεγιστοποίηση της φύτευσης, και παράλληλα επιλέγονται υλικά που φέρουν πιστοποιητικά αειφορίας και βιωσιμότητας.

Τα κτίρια σχεδιάζονται ως μηχανισμοί θεάσεων του αστικού τοπίου και, μέσω της υλικότητας και των αναλογιών τους, προσδίδεται στο έργο μία χαρακτηριστική «Αθηναϊκή» ταυτότητα. Τα δύο οκταώροφα κτίρια περιβάλλονται από κατακόρυφες μαρμάρινες περσίδες με ραδινές αναλογίες, οι οποίες εδράζονται επί προβόλων σκυροδέματος και εκτείνονται σε ύψος δύο ορόφων με τελικό ύψος περσίδων άνω των 7 μέτρων. Οι περσίδες χωροθετούνται σε προσεκτικά μελετημένες γωνίες, χορογραφώντας το βλέμμα των χρηστών προς την πόλη, την Ακρόπολη, τον Υμηττό και τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, αιχμαλωτίζουν και διαχέουν το μοναδικό αθηναϊκό φως προς το εσωτερικό του κτιρίου στους χώρους γραφείων, δημιουργώντας ένα πολύ φωτεινό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

Στο επίπεδο του δρόμου, σε όλο το μήκος της οδού Λαγουμιτζή, σχεδιάζεται μία δημόσια ανοιχτή στοά, η οποία παραλαμβάνει τον επισκέπτη, ο οποίος υπό σκιά οδηγείται στον κεντρικό χώρο εισόδου, μεταξύ των δύο κτιρίων. Το διώροφο στέγαστρο που σχεδιάζεται στον χώρο εισόδου, εν είδει «περιστυλίου», οριοθετεί την είσοδο στα κτίρια και ενοποιεί τους κτιριακούς όγκους, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο προς τον δρόμο και ταυτόχρονα ένα μαλακό όριο που προστατεύει τον εσωτερικό κήπο στην καρδιά του συγκροτήματος. Στον υπαίθριο χώρο, μεταξύ των κτιρίων, σχεδιάζεται μία εσωτερική αυλή για τους χρήστες με αναφορά στις παραδοσιακές ελληνικές εσωτερικές αυλές. Αντίστοιχα, στα δώματα των κτιρίων προβλέπονται φυτεμένοι κήποι με θέες προς την πόλη και επιπλέον προς την Ακρόπολη και τη θάλασσα.

Ο χειρισμός της στέψης των κτιρίων, η υποχώρηση δηλαδή των όγκων στους δύο τελευταίους ορόφους, επιδιώκει να προσκαλέσει το βλέμμα από τη Λεωφόρο Συγγρού. Η απότμηση της όψης στους υψηλότερους ορόφους και η προσεχτική τοποθέτηση των περσίδων σε διαφορετικές γωνίες αποκαλύπτουν σταδιακά το κτίριο στον διερχόμενο, ο οποίος κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε έναν άξονα διαρκούς ροής. Η κινηματογραφική σταδιακή αποκάλυψη της όψης κατευθύνει βαθιά το βλέμμα των διερχομένων προς την επιμήκη και επιβλητική όψη του συγκροτήματος, ενώ οι θέσεις των περσίδων υπό διαφορετικές γωνίες δημιουργούν τη ψευδαίσθηση μίας όψης που πάλλεται.

Οι ρομβοειδείς περσίδες ύψους πλέον των 7 μέτρων αποτελούνται από πανέλα μαρμάρου Πύργων υπόλευκου χρώματος, σε βάση από διπλό κυψελωτό φύλλο αλουμινίου (honeycomb). Στο κέντρο της περσίδας υπάρχει ο μεταλλικός φορέας, ο οποίος εδράζεται επί λεπτών προβόλων σκυροδέματος, οι οποίοι επενδύονται αντίστοιχα με μάρμαρο Πύργων. Η επιλογή του υπόλευκου μαρμάρου με τα ελαφριά γραμμικά νερά έλκει και εξισορροπεί το δυνατό αττικό φως, ενώ το κατακόρυφο υψίκορμο σχήμα της περσίδας, δημιουργεί μία στιβαρή και συνάμα αέρινη αίσθηση, κάτω από τον καθαρό αττικό ουρανό.

Ταυτότητα

Συγκρότημα Γραφείων στη Λεωφόρο Συγγρού
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣDimand S.A., Prodea Investments, EBRD
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗDivercity Architects & Bennetts Associates
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝSAINT-GOBAIN
ΤΥΠΟΣ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΑ• SGG SECURIT COOL-LITE SKN 176 6MM_27MM
ARGON 90% SWS_SGG STADIP SILENCE 55.2
• SGG SECURIT COOL-LITE SKN 176 6MM_27MM
ARGON 90% SWS_SGG STADIP PROTECT 55.2
• SGG SECURIT EMALIT 6MM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝVASGLASS, KIRIAKIDIS GLASS
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣLEED Platinum (κτίριο A), LEED Gold (κτίριο Β)
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΠαγώνης – Πολυχρονόπουλος – Kινάτος
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗINSTA Consulting Engineers
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥLighting Architecture
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥΈλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣΒ. & Τ. Πυργιώτης Θεοφάνης Ρούσσας
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣΧ. Μωραΐτης, Γ. Χατζηγεωργίου
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ LEEDD-CARBON
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ4.700 τ.μ.
ΣΤΑΔΙΟΟλοκληρωμένο, 2022