Βασίλης Βασιλείου: Επενδύουμε συνεχώς σε πράσινες τεχνολογίες, πιστοί στο όραμά μας για διαρκή εξέλιξη

Ο Βασίλης Βασιλείου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της VASGLASS, μιλά στο Glass Forum για τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και τη χρήση του γυαλιού στις αρχιτεκτονικές κατασκευές του μέλλοντος.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Κύριε Βασιλείου, είστε επικεφαλής μιας ομολογουμένως επιτυχημένης επιχείρησης στον χώρο της παραγωγής υαλοπινάκων. Αν κάνετε μια αναδρομή στην πορεία της VASGLASS, από την ίδρυσή της έως σήμερα, ποια είναι τα σταθερά στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξή της;

Κοινό όραμα όλων όσων εργάζονται στη VASGLASS είναι η αδιάκοπη εξέλιξη. Από το 1965, που ιδρύθηκε η εταιρεία με την επωνυμία VAS “Vasiliou Glass Technologies” μέχρι σήμερα, αναπτύσσουμε διαρκώς τον υαλοπίνακα και τον προσαρμόζουμε, ώστε να αποτελεί το ιδανικό υλικό για κατασκευές κάθε τύπου, πάντα με το κύρος και την αξιοπιστία ενός μεγάλου ονόματος. Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο. Στη VASGLASS η τεχνολογική πρόοδος συναντά την καινοτομία και την τεχνογνωσία, δημιουργώντας προϊόντα πρωτοποριακά, που ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες σύγχρονες απαιτήσεις.

Σε αυτή την εξελικτική πορεία, παραμένουν πάντοτε σταθερές και αναλλοίωτες οι αξίες μας, χάρη στις οποίες η VASGLASS συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας υαλοπινάκων παγκοσμίως. Αξίες καθοριστικής σημασίας, όπως η αξιοπιστία, η ποιότητα τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στις τεχνικές παραγωγής υαλοπινάκων, η τεχνογνωσία, ο σεβασμός στον άνθρωπο είτε πρόκειται για υπάλληλο, συνεργάτη ή πελάτη, η εμπιστοσύνη και οι δυνατές συνεργασίες με ελληνικές και ξένες εταιρείες, που ανοίγουν τον δρόμο της εξωστρέφειας και οδηγούν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επενδύετε διαρκώς στις νέες τεχνολογίες, τις οποίες αξιοποιείτε προς όφελος της επιχείρησης αλλά και της ποιότητας των προϊόντων που παράγετε. Ποιες είναι οι βασικότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιείτε σήμερα;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επενδυθεί 11 εκατομμύρια ευρώ σε νέο εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα όλο το εργοστάσιο λειτουργεί με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής σε Extra Jumbo διαστάσεις και έχουν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής: δεύτερη οριζόντια αμφίπλευρη τροχιστική γραμμή, δεύτερη γραμμή θερμικής επεξεργασίας ευθύγραμμων και καμπύλων υαλοπινάκων, νέος ψηφιακός εκτυπωτής κεραμικών χρωμάτων και δεύτερη πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή διπλών υαλοπινάκων. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ERP & MRP ΙΙ, πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης αποθήκευσης και διαχείρισης και τμήμα συσκευασίας ειδικά για παραγγελίες εξωτερικού. Τέλος, τα προϊόντα μας διαθέτουν πλήθος διεθνών πιστοποιήσεων από κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης και πληρούν στο έπακρο όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Η βιωσιμότητα είναι πλέον μια έννοια εκ των ων ουκ άνευ για την κατασκευή κτιρίων. Πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα για τη VASGLASS και τι κάνει για να πετύχει τον στόχο της αειφορίας όσον αφορά τη λειτουργία και τα προϊόντα της;

Στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας, με σεβασμό στον άνθρωπο και με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, επενδύουμε συνεχώς σε πράσινες τεχνολογίες και υλοποιούμε το επενδυτικό πρόγραμμα “VASGLASS GOES GREEN”. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιούμε στις μονάδες παραγωγής και ανάκτησή του στο 100%, εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ και led λαμπτήρων, καθώς και κίνηση των εταιρικών μας οχημάτων με φυσικό αέριο και ρεύμα. Επιπλέον, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη VASGLASS, γυαλί, μέταλλα, ξύλα και χαρτί, ανακυκλώνονται. Ανακυκλώνονται ακόμα και τα ρινίσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία γυαλιού. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουμε στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs).

H VASGLASS έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα παγκόσμιας εμβέλειας;

Οι προκλήσεις στα έργα του εξωτερικού, όπως άλλωστε και στα έργα εντός της Ελλάδας, είναι μεγάλες και διαφορετικές, ανάλογα με το έργο και τον σχεδιασμό του. Η VASGLASS προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε έργου, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίησή του. Τα προϊόντα μας έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούν να εισχωρήσουν και να επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές, καθώς διακρίνονται για τη βέλτιστη ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές τους. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε πάντοτε βέλτιστες λύσεις, κορυφαία ποιότητα και αξία σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε.

Κλείνοντας, ποιες προβλέπετε ότι θα είναι οι μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά τη χρήση του γυαλιού στις αρχιτεκτονικές κατασκευές και ποια είναι η βασική πρόκληση που πιθανόν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις παραγωγής υαλοπινάκων γενικώς και ειδικότερα η VASGLASS;

Το γυαλί, χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την προηγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται κατά την παραγωγή του, θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως δομικό στοιχείο στην κατασκευή των κτιρίων. Επίσης, αναμένεται να εξελίσσεται όλο και περισσότερο με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και να προσαρμόζεται ακόμα ευκολότερα σε κάθε είδους κατασκευές. Η VASGLASS, πιστή στο όραμά της για διαρκή εξέλιξη, έχει ήδη θέσει τους στόχους της για το μέλλον και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Επεκτείνουμε συνεχώς το αναπτυξιακό όραμά μας, ώστε να είμαστε η πρώτη επιλογή τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογίες.

Ο Βασίλης Βασιλείου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της VASGLASS, κορυφαίας ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής επεξεργασμένων υαλοπινάκων, κυρίως για αρχιτεκτονικές και ναυτιλιακές εφαρμογές. Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1965 από τον Δημήτρη Βασιλείου στην τοπική αγορά του Βασιλικού Ευβοίας. Από μικρό παιδί ο Βασίλης Βασιλείου γαλουχήθηκε δίπλα στον πατέρα του, που του μετέδωσε την αγάπη για το γυαλί και την επιθυμία να εντρυφήσει περισσότερο σε αυτό, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις τάσεις της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς. Όταν ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, έχοντας δίπλα του την αδελφή του Μαρία, το πάθος του για διαρκή εξέλιξη τον οδήγησε σε ένα αναπτυξιακό όραμα, το οποίο υλοποιείται σταδιακά και καθιστά την εταιρεία σήμερα κορυφαία στη χώρα και από τις πρωτοπόρες στον τομέα της διεθνώς. Η βαθιά πίστη του ότι η επένδυση σε ανθρώπους και τεχνολογίες με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργεί το σκηνικό για κάθε επιτυχία στο παρόν και το μέλλον, οδήγησε την εταιρεία στην παραγωγή προϊόντων κορυφαίων προδιαγραφών με διεθνείς πιστοποιήσεις και πληθώρα εφαρμογών σε παγκόσμιο επίπεδο.