Βασιλική Καζανά: Το γυαλί είναι ταυτόσημο με το αρχιτεκτονικό μέλλον σε όλες τις κατασκευές

Η Βασιλική Καζανά, Aντιπρόεδρος & Μanaging Director της KAZA HELLAS, μιλά στο Glass Forum για το αρχιτεκτονικό γυαλί και την ισχυρή παρουσία του στον κατασκευαστικό κλάδο.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Κυρία Καζανά, πείτε μας δυο λόγια για την ΚΑΖΑ HELLAS S.A., μία ισχυρή τεχνική και εμπορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1976 και έκτοτε ακολουθεί ανοδική πορεία. Πώς ξεκίνησε και πώς έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα;

Η ΚΑΖΑ ΗΕLLAS SA κλείνει αισίως 50 χρόνια λειτουργίας και πλέον έχει περάσει στη δεύτερη γενιά διαχείρισης. Ξεκίνησε ως μία τεχνική εταιρεία, την οποία ίδρυσε ο Καζανάς Παναγιώτης, και η οποία όχι μόνο παρήγαγε πάσης φύσεως στηρίγματα υάλου, αλλά είχε και εισαγωγική δραστηριότητα.

Η επιτυχημένη και συνεχώς ανοδική πορεία της οδήγησε στην αλλαγή της σε ΑΕ το 2008 και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους τους τομείς, παρέχοντας πια στους πελάτες της ολοκληρωμένες εφαρμογές γυάλινων συστημάτων, στοχεύοντας στην ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της, το άρτια τεχνικά επιτελείο της, η ενδελεχής έρευνα των αρμόδιων τμημάτων του εμπορικού και του τμήματος marketing για όλες τις εξελίξεις στον χώρο της εφαρμοσμένης υαλουργίας, αλλά και η προσωπική φιλοδοξία όλων των στελεχών της για συνεχή εξέλιξη, έχουν συντελέσει ώστε σήμερα η ΚΑΖΑ HELLAS να έχει παγιώσει την παρουσία της στον κλάδο και να διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με τους περισσότερους παράγοντες στον χώρο του γυαλιού.

Το αρχιτεκτονικό γυαλί κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους αρχιτέκτονες, τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα αυτών. Από την εμπειρία σας, πού οφείλεται αυτή η προτίμηση και τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον τομέα του αρχιτεκτονικού γυαλιού;

Η αλήθεια είναι ότι το αρχιτεκτονικό γυαλί κάνει ολοένα και περισσότερο εμφανή την παρουσία του στον κατασκευαστικό κλάδο και θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αποτελεί την ισχυρότερη παγκόσμια τάση στον χώρο. 

Δεν ήταν πάντα έτσι βέβαια. Για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν άλλες τάσεις, ιδιαιτέρως στη χώρα μας, και στο πλαίσιο της τεχνολογικής προόδου, το γυαλί θεωρούνταν φθηνότερο υλικό. Εξελίχθηκε όμως σε ένα από τα κυριότερα δομικά υλικά, αφού εξυπηρετεί άψογα χρηστικούς σκοπούς και παράλληλα προσφέρει υψηλής αισθητικής αποτελέσματα, αναβαθμίζοντας τους χώρους ενεργειακά και αρχιτεκτονικά.

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική εισήγαγε ένα πλήθος νέων τάσεων και οι αναρίθμητες δυνατότητες του γυαλιού βρέθηκαν στο κέντρο αυτών. Οι μορφές που δύναται να πάρει κατόπιν διαφόρων επεξεργασιών, οι τεχνοτροπίες, οι ποικίλοι χρωματισμοί του και οι ενεργειακές ιδιότητές του σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα των εφαρμογών του σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους κατέστησαν το γυαλί αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή στη μοντέρνα αλλά και κλασική αρχιτεκτονική.

Η ανάγκη της «ένωσης» των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς, εξυπηρετείται άψογα από τα υαλοπετάσματα που λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας, προσφέροντας φωτεινότητα χωρίς οπτικούς περιορισμούς και παρέχοντας συγχρόνως ενεργειακή κάλυψη και εξοικονόμηση κόστους. Αποκτούμε έτσι, με τη χρήση του γυαλιού ως διαχωριστικό υλικό, μια πιο «εκλεπτυσμένη» ιδιωτικότητα και προστατευμένη ελευθερία, καθιστώντας το μια εξαιρετικά καινοτόμα πρακτική στις σύγχρονες κατασκευές.

Ιδιαιτέρως, για κατασκευές σε κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, αποτελεί την ιδανική λύση. Η κλιματική και ενεργειακή κρίση πλήττουν το παγκόσμιο σύνολο και είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της υπευθυνότητας των επαγγελματιών του χώρου, η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και κατ΄ επέκταση προς τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το γυαλί, καθώς υπάρχει σε σχετική αφθονία και ανακυκλώνεται, στοιχειοθετεί ένα πιστοποιημένα «πράσινο» υλικό και βιώσιμη επιλογή από επαγγελματίες και τελικούς καταναλωτές. Επομένως, το γυαλί είναι ταυτόσημο με το αρχιτεκτονικό μέλλον σε όλες τις κατασκευές. Όλα τα παραπάνω εξηγούν την ολοένα και εντονότερη ροπή προς το αρχιτεκτονικό γυαλί και το καθιστούν, χωρίς αμφιβολία, την κορυφαία, βιώσιμη, πολυτελή αλλά συνάμα προσιτή, σύγχρονη και παράλληλα διαχρονική επιλογή.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της KAZA HELLAS SA; Με ποιον τρόπο επενδύει στην καινοτομία, όσον αφορά το αρχιτεκτονικό γυαλί;

Η ΚΑΖΑ ΗΕLLAS έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ σημαντική θέση στον χώρο και αυτό το πέτυχε κυρίως καθώς, από την ίδρυσή της από τον κύριο Καζανά Παναγιώτη, ως και σήμερα, διατηρεί τον ίδιο στόχο, που δεν είναι άλλος από την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας με την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και καινοτόμων προϊόντων, τα οποία ικανοποιούν κάθε ανάγκη των επαγγελματιών του κλάδου.

Οι ολοκληρωμένες εφαρμογές από γυαλί τις οποίες έχει εισάγει στην εμπορική της δραστηριότητα, τηρούν πιστά τις σύγχρονες τάσεις του αρχιτεκτονικού γυαλιού, όσον αφορά τον σχεδιασμό του και την εφαρμογή του σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με τις ανάγκες για βιώσιμες λύσεις και εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

Αυτό το καταφέρνουμε μέσω έρευνας και συνεχών εκπαιδεύσεων του τεχνικού προσωπικού μας, επενδύοντας σε καινούριες συνεργασίες με παγκόσμιας εμβέλειας προμηθευτές πρώτης ύλης και εξαρτημάτων.

Παράλληλα, μένουμε πιστοί στις αρχές, οι οποίες μας διέπουν και σε ανθρώπινο πλαίσιο εργαζόμαστε ώστε να εξασφαλίσουμε σύγχρονες λύσεις, εντάσσοντας και προωθώντας εφαρμογές που αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και τις ολοένα πιο απαιτητικές ζητήσεις της αγοράς για κατασκευαστικές λύσεις, οι οποίες προσεγγίζουν ολιστικά τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος σήμερα;

Ο κλάδος της κατασκευής αυτή τη στιγμή βρίσκεται αναμφισβήτητα σε μία περίοδο συνεχών μεταβολών και εξελίξεων σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία και την βιωσιμότητα. Αναφορικά με τον κλάδο μας η επιρροή των παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητη. Καλούμαστε όλοι να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο προσφέροντας οικονομικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε καινοτόμες και σύγχρονες ολοκληρωμένες προτάσεις, καλύπτοντας τις προδιαγραφές, αλλά και τις αρχιτεκτονικές ανάγκες κάθε έργου.

Κάθε σύγχρονος επιχειρηματίας οφείλει να κοιτάζει το μέλλον, να προβλέπει τις αλλαγές, να ευθυγραμμίζεται με τις πολλαπλές απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και την ίδια στιγμή να παραμένει φερέγγυος απέναντι στο κοινό, προσφέροντάς του ποιότητα, αναβαθμισμένη αισθητική, υψηλή λειτουργικότητα και ασφάλεια. Οι θετικοί ρυθμοί στους οποίους κινείται ο κλάδος μας και οι συνεχείς ανοδικές τάσεις που παρουσιάζει, μας καθιστούν όλους υπεύθυνους να αντιμετωπίζουμε τις απαιτητικές, πλην εξαιρετικά ενδιαφέρουσες,  προκλήσεις ενός πολύπλοκου σύγχρονου κόσμου.

Θα μπορούσατε να κάνετε μία πρόβλεψη για το μέλλον του αρχιτεκτονικού γυαλιού;

Το αρχιτεκτονικό γυαλί είναι ο πρωταγωνιστής σε όλες τις μοντέρνες, minimal και κλασικές κατασκευές, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί άψογα και να πλαισιώσει έναν παραδοσιακό χώρο. Καμία άλλη εφαρμογή στις κατασκευές δε συνδυάζει τόσο εξαιρετικά τη λειτουργικότητα, το αισθητικά υψηλό αποτέλεσμα, τη βιωσιμότητα και την υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Οι αμέτρητες δυνατότητες του γυαλιού και οι πολλαπλές λειτουργίες του αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κατασκευαστικού κλάδου και μπορούμε όλοι ανεμπόδιστα να ατενίζουμε το μέλλον μέσα από αυτό!

Η Βασιλική Καζανά τελεί χρέη Αντιπροέδρου της ΚΑΖΑ HELLAS SA, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής εξαρτημάτων υάλου, και παράλληλα ηγείται του τμήματος Μarketing της εταιρείας. Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1976 στην Αθήνα από τον πατέρα της, Παναγιώτη Καζανά και μέχρι σήμερα η παρουσία της εταιρείας είναι συνεχής και διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον κλάδο του γυαλιού.

Η Βασιλική Καζανά ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα Πωλήσεων και Εισαγωγών, εντρυφώντας έτσι στις ανάγκες και απαιτήσεις της εταιρείας στις οποίες κατάφερε με την πάροδο των ετών να ανταπεξέλθει, επιφέροντας νέες μεθόδους, σύγχρονες και απολύτως αναγκαίες για την πρόοδο της εταιρείας.

Σήμερα, ως επικεφαλής του τμήματος ΜΑRKETING της ΚΑΖΑ ΗΕLLAS SA, βασιζόμενη στο προσωπικό της όραμα, εργάζεται στον τομέα της ανάπτυξης και εξωστρέφειας της εταιρείας, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους, απαραίτητα για την παγίωση της εταιρείας στην αγορά και συντελώντας στην εξέλιξή της με βασικό μέλημα και απώτερο σκοπό την απόλυτη ικανοποίηση του πελατολογίου της.