Νίκος Μαλεφάκης: Είμαστε σε αναπτυξιακή πορεία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το momentum

Ο Νίκος Μαλεφάκης, CEO της Romvos Glass, μιλά στο Glass Forum για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του αρχιτεκτονικού γυαλιού, τις πιθανές λύσεις και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Κύριε Μαλεφάκη, από την εμπειρία σας στη Romvos Glass, αλλά και στην κατασκευαστική αγορά ευρύτερα, ποια είναι η κατάσταση του αρχιτεκτονικού γυαλιού στην Ελλάδα σήμερα, δεδομένων και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Κυρία Καλογεροπούλου, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η κατάσταση είναι σίγουρα βελτιωμένη. Αυτή τη στιγμή ο παραγωγικός κλάδος αποτελείται από επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν επιβιώσει μίας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, capital controls, δυο χρόνια κορονοϊού και ζούμε και μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Όλα αυτά μας έχουν ψήσει και θωρακίσει. Η ανάπτυξη πλέον είναι πιο υγιής, γίνεται μέσα από ρεαλιστικά business plan και, γενικότερα, οι συνθήκες είναι καλύτερες. Βεβαίως, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε ως αγορά και να κάνουμε αλόγιστες κινήσεις ή ακόμα και να παρερμηνεύουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, χωρίς πρώτα να τα φιλτράρουμε. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε αναπτυξιακή πορεία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το momentum, ώστε να δημιουργήσουμε υποδομές ικανές να υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητά μας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Εδώ η λίστα είναι μάλλον μεγάλη, οι προκλήσεις είναι καθημερινές και ασταμάτητες. Αν θα έπρεπε να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, θα επικεντρωνόμουν σε τρεις κυρίως προκλήσεις:

  • Την ανάγκη τα έργα που έρχονται στη χώρα μας να εξυπηρετούνται από εγχώριους κατασκευαστές. Όσο και αν ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και οι αγορές δεν πρέπει να κλείνουν, βλέπουμε πως σε άλλες χώρες βρίσκουν τρόπους να προστατέψουν τους κλάδους τους και να μην υπάρχει εκροή κεφαλαίων και οικονομικών πόρων εκτός συνόρων.
  • Την ανάγκη να προσφέρονται συνεχώς κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αναπτύσσονται και να μένουν ανταγωνιστικές. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει η αγορά χρηματοδότηση και παράλληλα οι κυβερνήσεις πολλών Ευρωπαϊκών κρατών να ζητάνε από την Επιτροπή παράταση του χρονικού ορίου του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν τους πόρους. Ή κατατεθειμένες αιτήσεις χρηματοδότησης να μην έχουν απαντηθεί έναν χρόνο μετά. Κάτι γίνεται λάθος εδώ.
  • Τέλος, ίσως και σημαντικότερο, η ανάγκη εύρεσης, παραγωγής και υποστήριξης έμψυχου δυναμικού. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων δεκαετιών όπου βιομηχανικές χώρες απορροφούσαν το δικό μας δυναμικό οργανωμένα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς, και επιπλέον να παρέχουμε ρεαλιστικό επαγγελματικό προσανατολισμό (πλέον η ανάγκη για παραγωγή τεχνικής γνώσης αντί επιστημονικής είναι μεγαλύτερη) και να δίνουμε κίνητρα σε νέους και επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στους παραγωγικούς κλάδους χωρίς να μετακυληθεί το κόστος στον καταναλωτή ή στην επιχείρηση.

Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση στο αρχιτεκτονικό γυαλί; Και γιατί, κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω πως αν ρωτήσουμε δέκα επαγγελματίες, θα πάρουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Διάγουμε μια περίοδο όπου, πιο ώριμα πλέον, κάθε εταιρεία αντιλαμβάνεται τη θέση της στην αγορά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει. Εννοείται πως στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού υπάρχουν κοινοί χώροι δράσης, αλλά η κατανάλωση έχει αυξηθεί για διάφορους λόγους και σε διάφορους τομείς. Αρχικά, το κομμάτι του τουρισμού ωθεί πάντα την κατασκευή και ανακαίνιση καταλυμάτων με σημαντική κατανάλωση. Σκεφτείτε ότι κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου έχει μπαλκονόπορτες, γυάλινα στηθαία και καμπίνες μπάνιου. Από την άλλη και η οικοδομική δραστηριότητα γνωρίζει αύξηση με αντίστοιχα προϊόντα, οι επαγγελματικοί χώροι με τα χωρίσματα γραφείων, ακόμα και τα ναυπηγεία που ξαναζωντάνεψαν με τα ειδικά κρύσταλλα πλοίων. Είναι γεγονός πως όταν η οικονομία πάει καλά, ο ένας κλάδος συμπαρασύρει τον άλλον προς τα πάνω.

Εκτός από τη χρήση των υαλοπινάκων στην κτιριακή πρόσοψη, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι εφαρμογές τους στους εσωτερικούς χώρους. Τι νέο υπάρχει σε αυτόν τον τομέα;

Τα νέα προϊόντα είναι πολλά και θα ήθελα να παραπέμψω τους αναγνώστες σας στην παρουσίασή μας στο συνέδριο Glass Forum. Αυτό που όμως έχει αλλάξει σημαντικά, είναι η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στον υαλοπίνακα ως υλικό, ως δομικό στοιχείο, στους επαγγελματίες του ως πρεσβευτές της ειδικής γνώσης, αλλά κυρίως υπάρχει μια αλλαγή στους αρχιτέκτονες, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Πλέον εμπιστεύονται τη δυνατότητα της αγοράς να προσφέρει αυτό που οι ίδιοι ονειρεύονται και εμπνέονται. Και ως εκ τούτου δε διστάζουν να σχεδιάσουν, να προκαλέσουν, να τολμήσουν το δύσκολο και ωραίο. Βλέπουμε μεγάλα γυάλινα πατώματα, υαλοπίνακες σε πισίνες, περίτεχνες σκάλες, καμπύλους υαλοπίνακες ακόμα και απλούστερες κατασκευές, όταν σχεδιάζονται λίγο διαφορετικά, όπως μια ντουζιέρα, μπορούν να γίνουν ένα εντυπωσιακό στοιχείο του σπιτιού.

Ποιες είναι οι προοπτικές του γυαλιού για το μέλλον και ποια είναι τα επόμενα βήματα της Romvos Glass;

Ευτυχώς ο υαλοπίνακας είναι ένα υλικό πάντοτε αναγκαίο, αλλά και ένα υλικό που γοητεύει και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των αρχιτεκτόνων. Εμείς, ως εταιρεία, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε ένας αξιόπιστος συνεργάτης για τον υαλοθέτη, εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τον μηχανολογικό εξοπλισμό μας, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Νίκος Μαλεφάκης
CEO, Romvos Glass

Ο Νίκος Μαλεφάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη και την Κέρκυρα. Είναι στον χώρο του υαλοπίνακα από τη γέννησή του, συνεχίζοντας την οικογενειακή παρουσία στον κλάδο για 4η γενιά, και έχει σπουδάσει Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία του πατέρα του και να εμβαθύνει τις γνώσεις του στον υαλοπίνακα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρουσίασε τη συμβολή του υαλοπίνακα στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομικών Υλικών & Στοιχείων του ΤΕΕ το 2008, πραγματοποιεί εκπαιδευτικές ημερίδες για τους επαγγελματίες του κλάδου και συμμετέχει αδιάλειπτα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Glass Performance Days. Το 2008 ιδρύει την «Νικόλαος Μαλεφάκης ΑΕ», εξαγοράζοντας υπάρχουσα μονάδα θερμικής επεξεργασίας υαλοπινάκων στο Σχηματάρι. Το 2018 προχωρά σε εξαγορά της «Ρόμβος Κρύσταλλα ΑΕΒΕ», την οποία εκσυγχρονίζει, αναδεικνύοντας ξανά τον ηγετικό ρόλο της στην παραγωγή κρυστάλλων ασφαλείας.