Μάκης Γαλιατσάτος: Το Συνέδριο Glass Forum διευκολύνει συνεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρωτοποριακά έργα

O Μάκης Γαλιατσάτος, Sales & Marketing Director στη Saint-Gobain Glass Hellas, μιλά για τις καινοτομίες της εταιρείας του στο αρχιτεκτονικό γυαλί και εξηγεί γιατί το Συνέδριο Glass Forum είναι ένα σημαντικό γεγονός, που συνδέει τη βιομηχανία του αρχιτεκτονικού γυαλιού με την αγορά των κατασκευαστών και τους αρχιτέκτονες.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Η SaintGobain Glass, μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα του αρχιτεκτονικού γυαλιού, συμμετείχε δυναμικά στο 1ο Συνέδριο Glass Forum, που πραγματοποιήθηκε το 2023 στην Αθήνα. Ποια είναι η σημασία του συνεδρίου, κατά τη γνώμη σας, για την αγορά του αρχιτεκτονικού γυαλιού και ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα που θα θέλατε να καλυφθούν στο 2ο Συνέδριο Glass Forum, που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες; 

Το Συνέδριο είναι ένα σημαντικό γεγονός που συνδέει τη βιομηχανία του αρχιτεκτονικού γυαλιού με την αγορά των κατασκευών και με τους οραματιστές του μέλλοντος, τους αρχιτέκτονες. Οι ορθές συνεργασίες με όλη την αλυσίδα αξίας του κατασκευαστικού τομέα είναι αυτές που θα μας φέρουν καλύτερες, ορθολογικότερες και αειφόρες κατασκευές. Σίγουρα ένα από τα θέματα που θα πρέπει να καλυφθούν στο συνέδριο είναι η αειφορία και το πώς η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει με καινοτόμα και πρωτοποριακά προϊόντα σε αυτήν την κατεύθυνση. Η SaintGobain Glass καινοτομεί παρουσιάζοντας πρώτη τον υαλοπίνακα ORAÉ®, ενώ είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανακύκλωση υαλοπινάκων στην Ελλάδα. Στο συνέδριο, τα καινούργια προϊόντα και οι εξελίξεις στον χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο θα τοποθετηθούν στον “μικροχώρο” της ελληνικής πραγματικότητας και της κατασκευαστικής αγοράς.

Ποιες είναι οι καινοτομίες που θα παρουσιάσει η Saint-Gobain Glass στο 2ο Συνέδριο Glass Forum και πώς συνδέονται αυτές με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του αρχιτεκτονικού γυαλιού;

Η Saint-Gobain Glass θα παρουσιάσει καινούργια προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα τους επαγγελματίες του χώρου, από τον κατεργαστή/μεταποιητή υαλοπινάκων μέχρι τον αρχιτέκτονα, μελετητή και τον επενδυτή.

Ενδεικτικά να αναφέρω τα λογισμικά:

–  Calumen® Pro. On Line λογισμικό για υπολογισμό επιδόσεων υαλώσεων με καινούργιο διαδραστικό περιβάλλον και διαθέσιμο από κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

–  GlassPro 360°. Ένας καινούργιος τρόπος για να αντιλαμβάνεται ο αρχιτέκτονας, ο μελετητής και ο επενδυτής το αισθητικό αποτέλεσμα του δικού τους κτιρίου με διαφορετικούς υαλοπίνακες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα για να σας εκπλήξουμε στο διήμερο του Συνεδρίου και να έχετε κάτι να περιμένετε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του αρχιτεκτονικού γυαλιού σήμερα; Πιστεύετε ότι το 2ο Συνέδριο Glass Forum θα συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικών λύσεων για αυτές τις προκλήσεις;

Η ελληνική αγορά των κατασκευών διανύει μία περίοδο μεγάλων επενδύσεων και εξελίξεων, στις οποίες ο τομέας του αρχιτεκτονικού γυαλιού καλείται να είναι παρών με λύσεις και παραγωγικές δυνατότητες για να καλύψει την ενισχυμένη και απαιτητική ζήτηση. Έχουμε μπροστά μας μία περίοδο μεγάλων επενδύσεων και ειδικών κατασκευών, όπως ανέφερα, όπου η εξειδίκευση των Ελλήνων κατασκευαστών/μεταποιητών δείχνει, και είναι, έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε πρόκληση. Οι μεγάλες επενδύσεις του Ελληνικού είναι μία πρόκληση που η ελληνική αγορά πρέπει και μπορεί να καλύψει και να “κτίσει” εμπειρία και δυνατότητες που θα είναι εχέγγυο για το μέλλον και για την προσπάθεια του κλάδου να βγει από την ελληνική αγορά και να μπορέσει να σταθεί στον διεθνή στίβο με αξιοπρέπεια και επιτυχία.

Η δικτύωση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους όποιους επαγγελματίες από διάφορους κλάδους συμμετέχουν στο Συνέδριο Glass Forum. Ποιες συνεργασίες ή συζητήσεις θεωρείτε ότι είναι οι πιο παραγωγικές και ποιοι είναι οι βασικοί τομείς της αγοράς που ωφελούνται περισσότερο από αυτό;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, πρέπει να συζητάμε με το σύνολο της αλυσίδας αξιών στις κατασκευές. Η δικτύωση σε συνέδρια όπως το Glass Forum μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παραγωγικές συνεργασίες και συζητήσεις σε πολλούς τομείς, όπως :

Καινοτομία: Οι συζητήσεις γύρω από τις νέες τεχνολογίες, τα υλικά και τις διαδικασίες παραγωγής μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών, ιδρυμάτων Ε&Α και εταιρειών τεχνολογίας.

Πρακτικές αειφορίας: Οι συνεργασίες που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα -όπως η ανακύκλωση γυαλιού και η ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον- είναι όλο και πιο σημαντικές.

Κανονιστική συμμόρφωση και πρότυπα: Η συζήτηση για συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και κανονισμούς είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των κατασκευών, αλλά και για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Σχεδιασμός και αισθητική: Οι συνεργασίες μεταξύ σχεδιαστών και κατασκευαστών μπορούν να πυροδοτήσουν την καινοτομία στις αισθητικές εφαρμογές του γυαλιού, ωφελώντας τομείς όπως η εσωτερική διακόσμηση, η αρχιτεκτονική αλλά και η τέχνη.

Θεωρείτε σημαντική τη συμβολή της ψηφιακής έκδοσης Glass Forum για την προώθηση του κλάδου του αρχιτεκτονικού γυαλιού; Και γιατί; 

Η ψηφιακή έκδοση Glass Forum είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έλειπε για χρόνια από την αγορά του γυαλιού. Είναι ένας “τόπος” όπου μπορούν να βρεθούν οι επαγγελματίες του χώρου, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, προβολή καλών πρακτικών και δημιουργία διαδράσεων. Σίγουρα η συμβολή του είναι σημαντική για την ενίσχυση του κλάδου και η Saint-Gobain Glass θα συνεχίσει να τη στηρίζει και να συμμετέχει.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον του αρχιτεκτονικού γυαλιού και πώς το συνέδριο Glass Forum μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της εξέλιξης του κλάδου τα επόμενα χρόνια;

Το αρχιτεκτονικό γυαλί είναι ένα κατασκευαστικό υλικό που παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις σύγχρονες κατασκευές. Μπορεί και δίνει λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, με γνώμονα τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις απαιτήσεις βιωσιμότητας και την καινοτομία στο σχεδιασμό.

Ενδεικτικά και επιγραμματικά να σημειώσω τα παρακάτω:

Τεχνολογία Smart Glass. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο αρχιτεκτονικό γυαλί, όπως το ηλεκτροχρωμικό (SAGE®) και το θερμοχρωμικό γυαλί, θα επιτρέψει τον δυναμικό έλεγχο του φωτός και της θερμότητας. Αυτό θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και την άνεση των χρηστών στα κτίρια.

Αειφορία και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Ήδη δίνεται αυξανόμενη έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Οι επενδυτές, οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές θα δίνουν ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα σε προϊόντα γυαλιού που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (ORAÉ®).

Βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας. Οι σύγχρονες ανάγκες των μεγαλουπόλεων απαιτούν ασφαλέστερα προϊόντα και στη χρήση αλλά και στην προστασία περιουσίας και ανθρώπων.

Αισθητική προσαρμογή. Η ζήτηση για μοναδικά και αισθητικά ευχάριστα σχέδια θα τονώσει την καινοτομία, χρώματα και μοτίβα, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες να δημιουργούν ξεχωριστές προσόψεις κτιρίων.

Το συνέδριο Glass Forum μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τους συμμετέχοντες για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις τάσεις στο αρχιτεκτονικό γυαλί, ενισχύοντας τη συνεργασία και την καινοτομία. Συγκεντρώνοντας αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, σχεδιαστές και επαγγελματίες του χώρου, το Συνέδριο μπορεί να διευκολύνει συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πρωτοποριακά έργα. Οι ανοικτές συζητήσεις και η αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του Συνεδρίου, θα μας δώσουν τις λέξεις κλειδιά για το μέλλον: Καινοτομία, Βιωσιμότητα, Αειφορία, Συνεργασία, Βέλτιστες πρακτικές, Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, Ασφάλεια.

Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και την εκπαίδευση, το Glass Forum μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη εξέλιξη του αρχιτεκτονικού γυαλιού στην Ελλάδα.

Μάκης Γαλιατσάτος
Sales & Marketing Director, Saint-Gobain Glass Hellas

Με οικονομικές σπουδές, και μετά από μία 7ετή εργασία σε ελεγκτικές εταιρείες στην Ελλάδα και με τελευταίο σταθμό την πολυεθνική Ernst & Young, ο Μάκης Γαλιατσάτος βρέθηκε στη Saint-Gobain Glass Hellas και ανέλαβε το τμήμα πωλήσεων τον Ιανουάριο του 1999. Στη συνέχεια, το 2002, ανέλαβε τη Διεύθυνση Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, καθώς και τη διαχείριση της εταιρείας.
Από το 2007 είναι υπεύθυνος ως περιφερειακός διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ για την Κύπρο και τη Μάλτα. Από το 2012 ανέλαβε και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία, που είναι υπεύθυνος μέχρι και σήμερα.