Κωνσταντίνα Αλαφροπάτη: Γυαλί, ένα από τα πιο σκληρά και αποτελεσματικά δομικά στοιχεία σήμερα

Η Κωνσταντίνα Αλαφροπάτη, Αρχιτέκτων Μηχανικός & Director of Design στην Alafropatis Glass, μιλά στην ψηφιακή έκδοση Glass Forum για την εταιρεία της και καταθέτει τις προβλέψεις της για το μέλλον της αγοράς γυαλιού το 2024.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Η Alafropatis Glass έχει μια μακρά πορεία με κύριο τομέα δραστηριότητας την εμπορία και κατεργασία υαλοπινάκων. Πείτε μας δυο λόγια για την εταιρεία σας. Πώς ξεκίνησε και πού βρίσκεται τώρα;

Η εταιρεία Αλαφροπάτης Αθανάσιος ξεκίνησε την παραγωγική της διαδικασία το 1985 στη Λαμία Φθιώτιδας, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ. Η επιτυχημένη πορεία της σε βάθος χρόνου και η ευρεία ζήτηση των προϊόντων της οδήγησε το 2010 στην ίδρυση νέας εταιρείας με έδρα στη βιομηχανική περιοχή Λαμίας (ΒΙΠΕ Λαμίας) σε καινούριες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 6.500 τ.μ, εξελίσσοντας τη γραμμή παραγωγής της με ταυτόχρονη επέκταση στον τομέα δραστηριοποίησής της.

Σήμερα, η εταιρεία μας, με εφόδια την εμπειρία στον χώρο του γυαλιού και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, καταφέρνει σε συνδυασμό με το άριστα καταρτισμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, να διακρίνεται στον κατασκευαστικό κλάδο, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα εντός και εκτός Ελλάδας.

Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας σας;

Βασικός σκοπός της εταιρείας μας από τα πρώτα βήματά της ήταν και παραμένει η παροχή υπηρεσιών με υψηλές προδιαγραφές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ευρείας γκάμας μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς που διαθέτουμε και μεριμνούμε να εκσυγχρονίζεται συνεχώς, προκειμένου να συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα παραγωγής.

Δεύτερον, η διαρκής πρόθεση για εξέλιξη και η ατέρμονη ροπή μας προς την καινοτομία, συνιστούν ισχυρό κίνητρο για τη διαρκή βελτίωση της τεχνογνωσίας μας. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι υπήρξαμε πρωτοπόροι στην επεξεργασία και διπλή υάλωση ενεργειακών υαλοπινάκων τρίτης γενιάς, εγκαινιάζοντας μια νέα σελίδα στον κλάδο της επεξεργασίας υαλοπινάκων. Επιπλέον, ενισχύουμε συνεχώς την ομάδα μας με έμπειρους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, που ακολουθούν λεπτομερώς την επίλυση των κατασκευών μας και παρέχουν εξατομικευμένη, τεχνική υποστήριξη στους πελάτες μας.

Τέλος, βασικό συστατικό της επιτυχημένης πορείας μας συνιστά η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πελάτες μας, ως αποτέλεσμα της προσήλωσης στις απαιτήσεις τους και της επιθυμία μας για την κάλυψη των αναγκών τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Ακολουθεί η AlafropatisGlass τις τεχνολογικές εξελίξεις; Δίνει έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της;

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, έκτασης 3.500 τ.μ., βρίσκονται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Λαμίας και περιλαμβάνουν τον κύριο βιομηχανικό χώρο εργασίας, εξειδικευμένους χώρους λειτουργίας των μηχανημάτων, οργανωμένους χώρους γραφείων και χώρων υποδοχών και έναν νέο εκθεσιακό χώρο, που κατασκευάζεται για να καλύψει όλες τις εξατομικευμένες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις και να ενημερώσει τον κατασκευαστικό κλάδο για τις σύγχρονες μεθόδους και τάσεις.

Η Alafropatis Glass βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και των απαιτητικών αρχιτεκτονικών ιδιοκατασκευών κάθε έργου. Έχουμε πάθος για το γυαλί και μεράκι για αυτό που κάνουμε και εστιάζουμε στο να αποδίδουμε την ευελιξία του υαλοπίνακα με πάθος, μελέτη και ασφάλεια.

Το ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγικότητα και στην ευεξία των εργαζομένων. Πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία σας το περιβάλλον εργασίας;

Σεβόμαστε τους εργαζόμενούς μας, όπως άλλωστε και τους πελάτες μας, και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στην ασφάλεια του εργασιακού περιβάλλοντος. Τηρώντας πιστά την νομοθεσία, στους χώρους μας ακολουθούνται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας τόσο ένα καθαρό εργασιακό περιβάλλον όσο και ένα υψηλό επίπεδο εργασίας και παροχής υπηρεσιών.

Αντλώντας από την εμπειρία σας, θα μπορούσατε να κάνετε κάποιες προβλέψεις για την αγορά του γυαλιού το 2024;

Οδεύουμε σε ένα γυάλινο μέλλον! Το γυαλί βρήκε την ηγετική του θέση στη σύγχρονη αγορά, με μια ολοένα ευρύτερη εφαρμογή ως αρχιτεκτονικό δομικό στοιχείο. Φαίνεται να αποκτά ανερχόμενο ρόλο στον κατασκευαστικό κλάδο του μέλλοντος και να χαίρει μεγάλης εκτίμησης από σημαντική μερίδα των αρχιτεκτόνων, λόγω των εκατοντάδων πλέον εφαρμογών του στον σχεδιασμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Επιπλέον, η αγορά του επιπέδου γυαλιού αντιμετωπίζει αυξημένη ζήτηση με την αυξανόμενη αστικοποίηση, τις αυξανόμενες δαπάνες για υποδομές και την ταχεία ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες σε όλον τον κόσμο. Οι καταναλωτές φαίνονται έτοιμοι να επενδύσουν περισσότερα σε προϊόντα που παρέχουν εξαιρετική ποιότητα, ασφάλεια και είναι αισθητικά ελκυστικά.

Συνεπώς, η πρόβλεψή μου για το 2024 είναι ότι οδεύουμε σε ένα ολοένα και πιο γυάλινο μέλλον, με μινιμαλιστικούς τρόπους αισθητικής προσέγγισης του γυαλιού, οριακά αόρατες υποδομές στήριξης, λεπτότερα κουφώματα και τρομερή ευελιξία σε απαιτητικές εξατομικευμένες κατασκευές, διατηρώντας τις θερμομονωτικές του ιδιότητες.

Κωνσταντίνα Αλαφροπάτη
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Director of Design στην εταιρεία Alafropatis Glass

Η Κωνσταντίνα Αλαφροπάτη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, με μεταπτυχιακό στα Σύγχρονα Υλικά Δόμησης και τελεί χρέη Director of Design στην εταιρεία Alafropatis Glass.

Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1985 στη Λαμία από τον πατέρα της, Αθανάσιο Αλαφροπάτη, και μέχρι σήμερα η παρουσία της εταιρείας είναι δυναμικά ανοδική, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στον κλάδο του κατασκευαστικού και αρχιτεκτονικού γυαλιού.

Η Κωνσταντίνα Αλαφροπάτη, ολοκληρώνοντας και τις μεταπτυχιακές σπουδές της, ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά σε γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία εντός και εκτός Ελλάδας, εντρυφώντας έτσι στις αρχιτεκτονικές ανάγκες και κατασκευαστικές απαιτήσεις της αγοράς, μέχρι να εργαστεί αποκλειστικά στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της εταιρείας και μαζί με τον αδερφό της, Κωνσταντίνο  Αλαφροπάτη, Μηχανολόγο Μηχανικό και Operations Manager, να επιφέρουν σύγχρονες ιδέες και μεθόδους για την εξέλιξη της Alafropatis Glass.

Σήμερα, ως επικεφαλής του τμήματος Design & Marketing, εργάζεται στον τομέα σχεδιασμού και εξωστρέφειας της εταιρείας, εστιάζοντας στη λεπτομέρεια των γυάλινων ιδιοκατασκευών και των αυξανόμενων αναγκών του αρχιτεκτονικού κλάδου, παγιώνοντας την εταιρεία στις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς, εντός και εκτός Ελλάδας.