Μάκης Γαλιατσάτος: Η Saint-Gobain Glass έχει τις λύσεις για το βιώσιμο ξενοδοχειακό κατάλυμα

Ο Μάκης Γαλιατσάτος, Sales & Marketing Director στη Saint-Gobain Glass Hellas, μιλά στο Glass Forum για τον ρόλο του αρχιτεκτονικού γυαλιού στις ξενοδοχειακές μονάδες και για το βιώσιμο μέλλον του.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Η Saint-Gobain Glass Hellas, στην οποία είστε διευθυντής πωλήσεων, έχει αναλάβει την κατασκευή υαλοστασίων σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες. Έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτά τα έργα; Και ποιες είναι αυτές;  

Ο τουρισμός ήταν και παραμένει η “βαριά βιομηχανία μας”, οπότε η ορθή προσέγγιση στη μελέτη και κατασκευή των τουριστικών καταλυμάτων είναι πολύ σημαντική. Η Saint-Gobain Glass Hellas έχει ασχοληθεί την τελευταία δεκαετία με πάρα πολλά έργα ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας για την εθνική μας βαριά βιομηχανία και μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται μονοσήμαντη προσέγγιση για όλα τα έργα. Οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με την οπτική του αρχιτέκτονα, την τοποθεσία, τη χρήση του κτιρίου (όλο τον χρόνο ή μόνο για την τουριστική περίοδο), την εταιρική ταυτότητα του ιδιοκτήτη και άλλα. 

Σίγουρα, η πρώτη προσέγγιση έχει να κάνει με την ασφάλεια και την οπτική και θερμική άνεση, που προσφέρουν τα υαλοστάσια σε ένα τουριστικό κατάλυμα. Η ανάγκη για ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου, καθώς και η ανάγκη για απρόσκοπτη θέαση με ελάχιστες αντανακλάσεις και χρωματισμούς, είναι το σύνηθες ζητούμενο. Επίσης, κάθε βοήθεια που μπορεί να δοθεί από τους υαλοπίνακες για τη μείωση του κόστους χρήσης για θέρμανση και ψύξη, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία βιώσιμων καταλυμάτων.

Υπάρχει κάποιο έργο που συνδέεται με τον τουρισμό, το οποίο αποτέλεσε πρόκληση για την εταιρεία;  

Το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Αθήνα ήταν ένα έργο αρκετά απαιτητικό. Η θέση του κτιρίου, μπροστά από μία λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την ακουστική άνεση των χρηστών. Η αυξημένη ηχομείωση που μας ζητήθηκε από τους ειδικούς ακουστικολόγους, ήταν υψηλή και διαφορετική ανάλογα με τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων. Οι υαλοπίνακες θα έπρεπε να προσφέρουν μέση σταθμισμένη ηχομείωση πάνω από 50db και ταυτόχρονα να μην υπάρχει καμία υποχώρηση στη θερμική άνεση κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Μέσα από διαφορετικούς συνδυασμούς υαλοπινάκων, και σε συνεργασία με τους συμβούλους του έργου, η Saint-Gobain Glass Hellas έδωσε τις απαραίτητες πιστοποιημένες λύσεις, που κάλυψαν κάθε απαίτηση, όσο δύσκολη και να ήταν.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες εφαρμογές υαλοπινάκων στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα τουριστικά καταλύματα;  

Οι εφαρμογές των υαλοπινάκων σε μία σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα ή σε τουριστικό κατάλυμα είναι πάρα πολλές και συνδέονται με διαφορετικές χρήσεις/απαιτήσεις και με διαφορετικά σημεία του κτιρίου, όπως: 

– Θερμομονωτικοί υαλοπίνακες ελέγχου ηλιακής ακτινοβολίας και ελέγχου εισόδου φυσικού φωτός για τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, όπως οι SGG Planistar® Sun Plus & SGG Cool Lite® SKN 176/183, SGG Cool Lite® Xtreme® 70/33, 61/29.  

– Υαλοπίνακες ασφαλείας για γυάλινα κάγκελα που προσφέρουν απρόσκοπτη θέαση, όπως οι SGG Stadip® Protect, SGG Stadip® Securit.  

– Πυράντοχοι υαλοπίνακες για προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οδεύσεων διαφυγής, όπως οι SGG Contraflam® & SGG Contraflam® Lite.  

– Υαλοπίνακες ασφαλείας για εσωτερικά διαχωριστικά στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι SGG Stadip® Protect, SGG Stadip® Securit.  

– Καθρέπτες SGG Miralite® Pure, με πιστοποίηση για σχεδόν μηδενική εκπομπή βλαβερών πτητικών αερίων, VOC, όπως ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.  

– Ειδικοί επιστρωμένοι υαλοπίνακες για χρήση στις ντουζιέρες που προσφέρουν ταχύτερο καθαρισμό και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, SGG Timeless®.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στη χρήση αρχιτεκτονικού γυαλιού στις ξενοδοχειακές μονάδες; Τι καινούργιο υπάρχει;  

Η χρήση του υαλοπίνακα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, καθώς και η ποικιλία εφαρμογών και επιδόσεων, τον καθιστά ένα σημαντικό παράγοντα στη σχεδίαση των κτιρίων και στην ολιστική προσέγγιση από τους αρχιτέκτονες. Σίγουρα η ασφάλεια και οι υψηλές επιδόσεις θερμομόνωσης και ηχομόνωσης αυξάνονται και, ως συνέπεια, οι υαλοπίνακες ακολουθούν τις τάσεις και δίνουν λύσεις στη σχεδίαση. Οι ανάγκες για βιώσιμες κατασκευές και για κτίρια με ελάχιστο ή και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα είναι ήδη ζητούμενο και ο υαλοπίνακας θα παίξει σημαντικό ρόλο για να σχεδιαστούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα και κτίρια του μέλλοντος.

Το γυαλί είναι ένα κατεξοχήν βιώσιμο υλικό. Ωστόσο, η Saint-Gobain Glass έχει δημιουργήσει, αν δεν κάνω λάθος, το SGG ORAÉ®, τον πρώτο υαλοπίνακα στον κόσμο με το μικρότερο ενσωματωμένο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ έχει δεσμευτεί να είναι ενεργειακά ουδέτερη εταιρεία ως το 2050. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;  

Ναι, είναι γεγονός. Η κλιματική αλλαγή και οι απαιτήσεις για πιο βιώσιμες κατασκευές έκαναν απαραίτητη τη διαφορετική προσέγγιση από τη βιομηχανία του γυαλιού. Η Saint-Gobain Glass, η αρχαιότερη εταιρεία παραγωγής υαλοπινάκων από το 1665 και πρωτοπόρος στην καινοτομία, είδε την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί και αμέσως απάντησε με την παραγωγή του πρώτου υαλοπίνακα παγκοσμίως με χαμηλό ενσωματωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Ο υαλοπίνακας SGG ORAÉ® έκανε παγκόσμια πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2022 και πήρε την ονομασία του από τις αρχαίες θεότητες Ώρες, που έλεγχαν την αλλαγή των εποχών. Όπως οι αρχαίες θεότητες έτσι και το SGG ORAÉ® σηματοδοτεί και δείχνει την αλλαγή σε μία παλιά, βαριά και δυσκολοκίνητη βιομηχανία. Οι χαμηλές τιμές ενσωματωμένου άνθρακα έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τρίτο ανεξάρτητο φορέα και το προϊόν έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε έργα στην Ευρώπη. Η παραγωγή του γίνεται ήδη σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά εργοστάσια και πολύ σύντομα θα ακολουθήσει το τέταρτο, στη Ρουμανία, στο εργοστάσιο που προμηθεύει με υαλοπίνακες την ελληνική αγορά.

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η κατασκευή αρχιτεκτονικού γυαλιού στο μέλλον; Τι εξελίξεις προβλέπετε;   

Ο υαλοπίνακας είναι ένα πολύ σημαντικό οικοδομικό υλικό, που παρά την αρχαία καταγωγή του εξελίσσεται διαρκώς και βρίσκεται πάντα μπροστά από τις απαιτήσεις και τις σύγχρονες προκλήσεις. Η ανάγκη για πιο βιώσιμες και ελαφρύτερες κατασκευές, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα μειώσουν τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, καθιστά τον υαλοπίνακα πρωταγωνιστή και υπόσχεται ένα εύρωστο και δυναμικό μέλλον. Η βιομηχανία του αρχιτεκτονικού υαλοπίνακα, και η Saint-Gobain Glass, είναι σε θέση να δώσουν λύσεις και απαντήσεις στα σημερινά ζητήματα αλλά και στις μελλοντικές απαιτήσεις και ανάγκες των κατασκευών.

Με οικονομικές σπουδές, και μετά από μία 7ετή εργασία σε ελεγκτικές εταιρείες στην Ελλάδα και με τελευταίο σταθμό την πολυεθνική Ernst & Young, ο Μάκης Γαλιατσάτος βρέθηκε στη Saint-Gobain Glass Hellas και ανέλαβε το τμήμα πωλήσεων τον Ιανουάριο του 1999. Στη συνέχεια, το 2002, ανέλαβε τη Διεύθυνση Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, καθώς και τη διαχείριση της εταιρείας.

Από το 2007 είναι υπεύθυνος ως περιφερειακός διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ για την Κύπρο και τη Μάλτα. Από το 2012 ανέλαβε και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία, που είναι υπεύθυνος μέχρι και σήμερα.