Erion Sico: Χωρίς το γυαλί, ο κόσμος θα τελείωνε στον τοίχο

Ο Erion Sico, Architectural Design Manager, Guardian Glass, μιλά στο Glass Forum για τις νέες τεχνολογίες στην κατασκευή του γυαλιού, τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στις κτιριακές κατασκευές και τη σημασία του γυαλιού στο μέλλον της αρχιτεκτονικής.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Kύριε Sico, ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη στο Glass Forum, σε ένα τεύχος που είναι αφιερωμένο στην ηλιακή ενέργεια και τη θερμομόνωση. Με ποιους τρόπους μπορεί το γυαλί να συμβάλει στη θερμομόνωση;

Το γυαλί μπορεί να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη θερμομόνωση. Θα μπορούσα να αναφέρω εδώ ότι χωρίς το γυαλί, ο κόσμος θα τελείωνε στον τοίχο. Οι μεγάλες εφαρμογές διπλών και τριπλών υαλοπινάκων άλλαξαν τον τρόπο που επιλέγουν οι αρχιτέκτονες οικοδομικά υλικά. Η εξαιρετική θερμομόνωση που παρέχει η τιμή Ug 0,5 W/m²•K έχει παρακινήσει τους αρχιτέκτονες να αυξήσουν την επιφάνεια του γυαλιού στα κτίριά τους, αντικαθιστώντας άλλα δομικά υλικά. Σήμερα που μιλάμε, βλέπουμε ότι οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν έναν τοίχο εξολοκλήρου από γυαλί, που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη άνεση του τελικού χρήστη.

Υπάρχουν νέες τάσεις ή νέα προϊόντα γυαλιού που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον;

Συνολικά, το γυαλί παγκοσμίως έχει γίνει η πρώτη επιλογή των αρχιτεκτόνων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υλικό κατασκευής. Οι τάσεις της αρχιτεκτονικής στις μέρες μας είναι η υψηλή μετάδοση φωτός, η χαμηλότερη θερμική εκπομπή φωτός, και, το πιο σημαντικό, ο έλεγχος της ηλιακής ακτινοβολίας. Στην Guardian, επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες για να προσαρμοστούμε στο όραμα του αρχιτέκτονα, παρέχοντας νέα σχεδιαστικά προϊόντα. Για παράδειγμα, πρόσφατα εφηύραμε το SNX 70 Ultra Clear που μπορεί να καλύψει όλες τις πτυχές των προσδοκιών του αρχιτέκτονα. Το γυαλί SunGuard® SNX70 προσφέρει εξαιρετικό ηλιακό έλεγχο και μετάδοση φωτός που πλησιάζει το 70% – συν υψηλή θερμομόνωση.

Έχετε σημαντική εμπειρία στον τομέα του γυαλιού και της αρχιτεκτονικής, σε πολλές χώρες. Πώς βλέπετε την αγορά γυαλιού στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα κράτη; Ποιες είναι οι κύριες διαφορές και προκλήσεις;

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων γύρω χωρών, γιατί η πανδημία άλλαξε άρδην τον κλάδο των αρχιτεκτονικών κατασκευών. Το Home Office που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδείχθηκε καλή πρακτική για τις περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και είναι εδώ για να μείνει. Αυτό έχει δημιουργήσει μια σημαντική αύξηση στην κατασκευή κτιρίων που προορίζονται για κατοικίες, ενώ, ταυτόχρονα, τα εμπορικά κτίρια εμφανίζουν πτωτική τάση. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν πλέον περισσότερα κτίρια κατοικιών με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα εμπορικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα μικρά κλασικά παράθυρα εξαφανίζονται σιγά σιγά και η νέα αρχιτεκτονική κατοικιών με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεγάλα ανοίγματα και συστήματα συρόμενων θυρών παίρνει τη θέση τους δυναμικά. Η αντικατάσταση ενός γραφείου σε κτίριο εργασίας με ένα γραφείο στο σπίτι απαιτεί τις ίδιες συνθήκες άνεσης. Τέλος, η νέα οικιστική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει ψηλούς πύργους, ύψους 200-300 μέτρων, που είναι πολύ ελκυστικοί, πωλούνται εύκολα και δεν επηρεάζονται από καμία κρίση.

Μπορείτε να κάνετε κάποιες προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς γυαλιού;

Γίναμε μάρτυρες πολλών διαφορετικών κρίσεων τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό που μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ότι ο τουρισμός, ως κλάδος της οικονομίας, έχει επηρεαστεί λιγότερο από άλλους. Οι άνθρωποι θα προσπαθούν πάντα να βρουν χρήματα για διακοπές ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση. Επομένως, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ελλάδα ως τουριστική δύναμη θα έχει πάντα την ανάγκη να παρέχει τις κατάλληλες υποδομές (επένδυση νέων κτιρίων, ξενοδοχείων κ.λπ.).

Ο Erion Sico είναι Διευθυντής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στην Guardian Glass S.A.

Ως σύμβουλος σε θέματα γυάλινων προσόψεων, υπεύθυνος για διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Erion έχει αφήσει το δακτυλικό αποτύπωμά του σε μεγάλο αριθμό έργων στην περιοχή και όχι μόνο.

Με εμπειρία πάνω από 10 χρόνια στην Guardian και σημαντική εμπειρία στη βιομηχανία αλουμινίου, στην ΕΤΕΜ Α.Ε., διαθέτει μεγάλη γνώση, με εξειδίκευση στα παράθυρα, τις πόρτες και τις κατασκευές γυάλινων προσόψεων.