Βραβεία










Βραβεύσαμε προσωπικότητες & επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν!
Στον κλάδο μας διακρίναμε προσωπικότητες και επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν. Ανθρώπους και εταιρίες πρότυπα για την πορεία τους, το έργο τους, τις αξίες τους και την προσφορά τους. Άτομα και σχήματα που αγαπάμε και μας εμπνέουν. Αρχιτέκτονες πρωτοπόρους στο είδος τους, που αγαπούν και αναδεικνύουν το γυαλί μέσα από τις δημιουργίες τους.
Αυτούς τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στον κλάδο του γυαλιού βραβεύσαμε στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου μας, στα Βραβεία Glass Forum – μία διοργάνωση που θα γίνει θεσμός!
H επιτροπή συνεδρίου ομόφωνα ανέδειξε και απένειμε 10 βραβεία.
Χορηγός Βραβείων Glass Forum:
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ
Ρένα Σακελλαρίδου
Η Ρένα Σακελλαρίδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, στο Βανκούβερ, (MArch UBC) και στο Λονδίνο, (PH.D Bartlett UCL). Είναι καθηγήτρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο ΑΠΘ. Μελετά τη δημιουργικότητα, σχεδιάζει με πάθος και διδάσκει σχεδιασμό. RS SPARCH είναι το πολυβραβευμένο γραφείο της στην Αθήνα, με ισχυρή διεθνή παρουσία. Έργα της είναι το Agemar, (Headquarters του Ομίλου Αγγελικούση) και το eLement, και (σε συνεργασία): η Πύλη του Αστέρα, το Συγκρότημα της Εθνικής Ασφαλιστικής και το Μέγαρο Καρατζά. Έχει βραβευτεί με πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία και έχει γράψει δύο βιβλία αρχιτεκτονικής. Τον Νοέμβριο θα διαγωνιστεί ως shortlisted για 3η φορά στο World Architecture Festival στη Σιγκαπούρη.
Μία φράση που τη χαρακτηρίζει είναι:
«Η Αρχιτεκτονική είναι η ποιητική του χώρου»
Το βραβείο επέδωσε o κ. Βασίλης Βασιλείου, Πρόεδρος & CEO της VASGLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ
Ιωάννης Βικέλας
Ο Ιωάννης Βικέλας αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1955 ως αρχιτέκτων μηχανικός. Εργάστηκε ως επιμελητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή στην έδρα της Γενικής Κτιριολογίας από το 1957 έως το 1961. Υπήρξε μέλος διάφορων Αρχιτεκτονικών Επιτροπών και Κριτής σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια μεταξύ των οποίων: το 1964 στο Μεξικό, το 1965 στο Παρίσι, το 1991 στο Σικάγο ενώ από το 1969 και έκτοτε παρακολουθεί όλα τα συνέδρια σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τα υψηλά κτίρια. Έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της κτιριακής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Γενικός Οικοδομικός Κώδικας ’85, Ύψη Κτιρίων).
Ίδρυσε το Γραφείο Ι. ΒΙΚΕΛΑΣ & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες το 1960 και υπήρξε το βασικό μέλος της σύμπραξης ΜΕΤΡΟΝ ΟΕ – Η. Σκρουμπέλος – Ι. Βικέλας – Κ. Σκρουμπέλος & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες από το 1980 έως και το 2008.
Μία φράση που τον χαρακτηρίζει είναι:
«Στην αρχιτεκτονική, η απλότητα που δε φτάνει την απλοϊκότητα είναι η πιο δύσκολη υπόθεση»
Το βραβείο επέδωσε o κ. Θωμάς Τζίφος, Export Market Development της VASGLASS.
James O’Callaghan
Ο James O’Callaghan είναι ένας παγκόσμιας φήμης πολιτικός μηχανικός, που αναγνωρίζεται ευρέως ως αυθεντία στη χρήση και τον σχεδιασμό του γυαλιού ως δομικό υλικό. Είναι συνιδρυτής του πολυβραβευμένου μελετητικού γραφείου Eckersley O’Callaghan, γνωστού για τα πρωτοποριακά και βραβευμένα έργα του για πελάτες, όπως η Apple, η Google και το LinkedIn. Ως καθηγητής Αρχιτεκτονικού Γυαλιού στο TU Delft, ο James έχει βασικό ρόλο στην καθιέρωση έρευνας σε όλους τους τομείς του γυαλιού στην αρχιτεκτονική. Αυτό βοηθά στην ένταξη της χρήσης του γυαλιού στον αστικό ιστό του μέλλοντος και στο να επιταχυνθεί η εφαρμογή πιο βιώσιμων και υπεύθυνων λύσεων.
Το βραβείο επέδωσε ο κ. Βασίλης Βασιλείου, Πρόεδρος & CEO της VASGLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.

Η DIMAND είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο Real Estate και αποτελώντας πρότυπο διεθνώς. H επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται στην υλοποίηση αστικών αναπλάσεων μεγάλου μεγέθους, σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων, σύνθετων έργων μικτών χρήσεων, καθώς και ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ έχει αναπτύξει το 43% των πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένα με LEED BD+C. Η εταιρεία συγκαταλέγεται στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece» και έχει διακριθεί ως LEED® Proven Provider™ από το Green Building Certification Institute.
Μία φράση που τη χαρακτηρίζει είναι:
«Δημιουργούμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε»
Το βραβείο επέδωσε ο κ. Γιώργος Ηλιάδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής ilicon και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Χρήστος Φωτιάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Dimand.
Δημήτριος Βασιλείου
Ο Δημήτριος Βασιλείου γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1938 στο Βασιλικό Ευβοίας. Παιδί φτωχής οικογένειας δούλευε στα περιβόλια και αργότερα χειριστής εκσκαφέων στα Καμίνια της περιοχής που παρήγαγαν κεραμίδια και τούβλα. Τον γοήτευαν τα μηχανήματα γιατί ήταν λάτρης της τεχνολογίας. Αργότερα είδε ότι το γυαλί είναι το νέο υλικό, μία τάση που ερχόταν από την Αθήνα σε μία εποχή που δεν υπήρχαν επαγγελματίες στο αντικείμενο. Έτσι ξεκίνησε με ένα τρίκυκλο αγοράζοντας μικρά γυαλιά από την εταιρεία Λιπασμάτων, τα οποία διένεμε και τοποθετούσε στα χωριά. Στην ηλικία των 40 περίπου ξεκίνησε με ένα μικρό χώρο 10 τετραγωνικών και αργότερα με ατομική επιχείρηση, ένα μικρό αυτοκίνητο και μεγαλύτερο μαγαζί 110 τετραγωνικών. Τα κλειδιά της επιχείρησης παρέδωσε στον γιο του Βασίλη αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του σε ηλικία 22 ετών. Ακολούθως την επιχείρηση μπήκε και η κόρη του Μαρία και συνέχισαν έτσι πατέρας με παιδιά. Με επιμονή και τίμια εργασία πίστευε ότι όλα γίνονται. Με αυτήν την πεποίθηση συνεχίζει η οικογένειά σήμερα, πάνω στα δικά του βήματα.
Το βραβείο επέδωσε ο κ. Μιχάλης Κατσόμαλλος, Γενικός Διευθυντής της iGLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
Tο βραβείο παρέλαβαν τα εγγόνια του, Δημήτρης και Βαγγέλης.
Βασίλειος Κυριακίδης
Ο Βασίλειος Κυριακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2020. Η ασχολία του με τους υαλοπίνακες ξεκίνησε το 1977 ως συνιδρυτής στην ¨ΡΟΜΒΟΣ¨ Θεσσαλονίκης. Η εργατικότητα και δημιουργικότητά του, τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου έγινε συνιδρυτής στην ¨ΡΟΜΒΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΑΒΕE¨. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στον τομέα των υαλοπινάκων ασφαλείας, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του κλάδου. Το 1999 ίδρυσε, με τα παιδιά του Χαράλαμπο και Ζωή, την οικογενειακή επιχείρηση ¨ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε.¨. Έχοντας εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, περιορίζεται στον ρόλο του άτυπου συμβούλου ως πρόεδρος του Δ.Σ., παρέχοντας απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία του. Η εταιρία, έχοντας συνεχή ανοδική πορεία, έγινε μία από τις ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις υαλοπινάκων στην Ελλάδα, με φήμη που πέρασε τα σύνορα της χώρας. Με παρακαταθήκη το ήθος του, η εταιρία έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και αναδείχθηκε μία από τις κορυφαίες του κλάδου.
Αν κάτι τον χαρακτηρίζει είναι:
Σαν άνθρωπο η εντιμότητα και κυρίως οι αξίες του. Σαν επιχειρηματία ο επαγγελματισμός και η δοτικότητά του, που είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει με τους πελάτες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού.
Το βραβείο επέδωσε ο κ. Γιάννης Βλαβιανός, CEO της VLAVIANOS GLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
Tο βραβείο παρέλαβε η κόρη του, κα Ζωή Κυριακίδου.
Βασίλης Γαρυφάλλου
Γεννήθηκε το 1969 στην Καβάλα. Έφυγε «εν ώρα καθήκοντος», επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι, σε ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 2016. Παντρεμένος με την Εισαγγελέα, Ιωάννα Καντά. Πατέρας δύο θυγατέρων, της Εβίνας, 25 ετών και της Ντόρις, 19 ετών. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε μέσα στην εμπορική οικογένεια του Χρήστου Γαρυφάλλου, που ήταν και ο μέντοράς του. Από μαθητής γυμνασίου ανέλαβε «επαγγελματικά» καθήκοντα στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας υαλοπινάκων. Ως φοιτητής του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργαζόταν πλέον κανονικά στην εταιρία «Χ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΑΕΒΕ». Στο αίμα του Βασίλη κυλούσε γυαλί! Υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό ως έφεδρος αξιωματικός της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ). Η συνολική προσφορά του στον κλάδο των υαλοπινάκων στην Ελλάδα ήταν σημαντική, καθώς συμπαραστάθηκε ενεργά, από τα πρώτα της βήματα, στην Π.Ο.Ε.Β.Υ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων) στο έργο της συνεχούς εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών του κλάδου, του ορισμού και της θεσμοθέτησης κανονισμών για την ασφάλεια των υαλοπινάκων στις εφαρμογές τους, της οριοθέτησης ελέγχου και προδιαγραφών για ποιοτικά προϊόντα υαλοπινάκων.
Μία φράση που τον χαρακτήριζε είναι:
«Πονάνε τα κομάντος, ρε;»
Το βραβείο επέδωσαν οι κ.κ. Βασίλης Βασιλείου, CEO της VASGLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου, και Μαρία Βασιλείου, Financial Manager της VASGLASS.
Το βραβείο παρέλαβε η αδελφή του, κα Λένα Γαρυφάλλου, Advisory Board Member της iGLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1958 από οικογένεια εμπόρων. Από το 1976 ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τους υαλοπίνακες. Το 1981 μπήκε ενεργά στην επεξεργασία, δημιουργώντας μια μικρή βιοτεχνία. Η ανάπτυξη δε σταμάτησε εκεί και 10 χρόνια αργότερα μετεγκαταστάθηκε στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, και το μεγάλο του όραμα, της Pap Safety Glass, πήρε σάρκα και οστά. Το 1998 έφερε στην Ελλάδα την μεγαλύτερη τότε γραμμή παραγωγής laminate, όπου κατέστησε την Pap Safety Glass σε έναν από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης βιομηχανίας υαλοπινάκων της χώρας. Βέβαια ο Παναγιώτης δε σταμάτησε εκεί. Σε λιγότερο από 15 χρόνια η Pap Safety Glass ήταν ένα από τα πιο εκσυγχρονισμένα εργοστάσια των Βαλκανίων στον τομέα του. Δυστυχώς όμως ο Παναγιώτης μας άφησε το 2018, αλλά κρατάμε ζωντανό το όραμά του, εξελίσσοντας καθημερινά τον κλάδο.
Το βραβείο επέδωσε ο κ. Μπάμπης Κυριακίδης, CEO της ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΒΕΕ και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
Tο βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, κα Παρασκευή Παπαδοπούλου.
9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ
Πέτρος Ναυπλιώτης
Ο Πέτρος Ναυπλιώτης γεννήθηκε το 1945 στο Μοσχάτο, όπου και μεγάλωσε. Το 1962, σε ηλικία 17 ετών, ιδρύεται η οικογενειακή επιχείρηση κρυστάλλων “Ναυπλιώτης” και ο Πέτρος ξεκινά το επιχειρηματικό του ταξίδι. Με την εταιρία “ΑΦΟΙ Ν. Ναυπλιώτη” γνωρίζει την επαγγελματική καταξίωση. Η εταιρία, όλες αυτές τις δεκαετίες, υπό τη διοίκησή του, μεγαλώνει και συμμετέχει σε μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, και έχοντας μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του, η Nafpliotis Glass συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο των γυάλινων αρχιτεκτονικών κατασκευών και να παρέχει στους πελάτες της λεπτομερής προσέγγιση της κατασκευής, από το αρχικό στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
Μία φράση που τον χαρακτήριζε είναι:
«Ειδικευόμαστε στα Special Project!»
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Nafpliotis Glass για την πολύτιμη συμβολή της στην κατασκευή των βραβείων μας.
Το βραβείο επέδωσε η κα Μαρία Βασιλείου, Financial Manager της VASGLASS.
Το βραβείο παρέλαβαν τα παιδιά του, Νίκος και Γιάννης Ναυπλιώτης.
VASGLASS
Η VASGLASS είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή επεξεργασμένων υαλοπινάκων από το 1965. Σε ένα προηγμένο τεχνολογικά βιομηχανικό περιβάλλον, με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής και αυτοματοποιημένες μεθόδους, άρρηκτα συνδεδεμένες με την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού, παράγει προϊόντα πολύ υψηλών προδιαγραφών με διεθνείς πιστοποιήσεις για αρχιτεκτονικές και ναυτιλιακές εφαρμογές. Η VASGLASS, έχοντας και η ίδια μακρόχρονη ιστορία στον κλάδο, αναγνωρίζει την προσφορά προσωπικοτήτων και επιχειρήσεων του γυαλιού και συμβάλλει με τη χορηγία της στην ανάδειξή τους, μέσα από τα βραβεία Glass Forum.
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να τονίσουμε τη συμβολή της VASGLASS στο ξεκίνημα αυτού του συνεδρίου, που ήταν πρωτοποριακή και καθοριστική!
Το βραβείο επέδωσε ο κ. Σωκράτης Ξανθόπουλος, CEO της ENERGY ΜΑRKETING, Οργανωτής και μέλος της επιτροπής συνεδρίου.
Το βραβείο παρέλαβαν οι κ.κ. Βασίλης Βασιλείου, Πρόεδρος & CEO της VASGLASS και μέλος της επιτροπής συνεδρίου, και Μαρία Βασιλείου, Financial Manager της VASGLASS.