Ritz Carlton Residences, Limmasol

Ένα κομψό πολυώροφο κτίριο με θέα τη θάλασσα, όπου το γυαλί διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, με την υπογραφή της i-BUiLD / Ariston glass.

Το 2019, στη Λεμεσό της Κύπρου, η εταιρεία Marfields ξεκίνησε την κατασκευή ενός 24ώροφου κτιρίου με την ονομασία Olympic Resort. Τον Φεβρουάριο του 2020 υπέγραψε συμφωνητικό με την iBUiLD, το συμβουλευτικό κομμάτι της εταιρείας Ariston Glass, για τη δημιουργία των προδιαγραφών που αφορούν όλο το γυάλινο κέλυφος του project σε όλα του τα ανοίγματα, υαλοπέτασμα αλλά και κουφώματα, καθώς και την ακόλουθη κατασκευή των υαλοπινάκων.

Επιλέχθηκε υαλοπέτασμα αλλά και κουφώματα της ALUMIL, μιας που τα συστήματά της κάλυπταν όλες τις ενεργειακές και στατικές απαιτήσεις του έργου. Η κατασκευή των αλουμινίων έγινε από την εταιρεία Technikal Νικολής.

Έχοντας ως γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια και άνεση για τους μελλοντικούς ενοίκους αλλά και την αποτελεσματικότερη ενεργειακή διαχείριση των αναγκών ενός τόσο μεγάλου κτιρίου, προδιαγράφτηκαν και τελικά χρησιμοποιήθηκαν υαλοπίνακες τελευταίας γενιάς της εταιρείας Saint-Gobain, και συγκεκριμένα Cool-lite Extreme 70/33 II σε low-iron (Diamant) υπόστρωμα και laminated 66.2acoustic.

Αντίθετα με τις συνήθεις πρακτικές, ενώ στα κουφώματα ο ενεργειακός υαλοπίνακας τοποθετήθηκε εξωτερικά, επιλέχθηκε στο υαλοπέτασμα να τοποθετηθεί ο laminated έξω, χάνοντας λίγο σε g value, αλλά παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια. Στην απίθανη περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο σπάσει ένα γυαλί, αυτό θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την αντικατάστασή του, χωρίς να πέσει από ύψος και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από τα θραύσματα, αφού υπάρχει η διπλή μεμβράνη που δίνει στον υαλοπίνακα διαβάθμιση ασφαλείας ως προς την προστασία ανθρώπων από πτώσεις 1Β1.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς κατασκευής του κτιρίου, έγινε επέκταση της άδειας, ώστε να φτάσει τελικά το ύψος των 34 ορόφων (127 μέτρα) και, το βασικότερο, υπογράφτηκε συνεργασία με τη Marriot International, που σημαίνει ότι πλέον το κτίριο απέκτησε το πιο luxurious brand name, Rich Carlton Residences, συμμορφούμενο με τα υψηλότατα standards πολυτέλειας και ποιότητας που συνοδεύουν το συγκεκριμένο όνομα.

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 με τον υαλοπίνακα να έχει εξέχοντα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας ένα αόρατο όριο, ειδικά από τους ψηλότερους ορόφους του κτιρίου, μεταξύ των κατοικιών, του φυσικού περιβάλλοντος και της όμορφης παραλίας που βρίσκεται ακριβώς 20 μέτρα μπροστά από το κτίριο.

Η ανατολική και η δυτική πλευρά του κτιρίου αποτελείται από δύο full height, full structural υαλοπετάσματα με υαλοπίνακες ύψους 3,2 και 3,8 μέτρων, οι οποίοι δίνουν ένα εντυπωσιακότατο οπτικό αποτέλεσμα, αντανακλώντας την ανατολή και ιδιαίτερα τη δύση του ηλίου.

Στη νότια πλευρά του κτιρίου, όπου υπάρχουν τα ευρύχωρα μπαλκόνια των διαμερισμάτων που βλέπουν στη θάλασσα, επιλέχτηκε να χρησιμοποιηθούν ως κάγκελα υαλοπίνακες 10+10 υπέρλευκοι (low iron), χωρίς καθόλου κουπαστή, επιτρέποντας την απρόσκοπτη θέα προς το πέλαγος.

Η απόλυτα πετυχημένη αποπεράτωση ενός τέτοιου project από την iBUiLD / Ariston glass, δείχνει τις δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών να στέκονται και να δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές και μάλιστα σε έργα υψηλών προδιαγραφών.

Ταυτότητα
ΚατασκευαστήςMarfields
Αρχιτεκτονική μελέτηMoshe Tzur Architects & Town Planners Ltd
Σύμβουλος κατασκευήςi-BUiLD / Ariston glass
Κατασκευαστής υαλοπινάκωνAriston glass
Προμήθεια υαλοπινάκωνSaint Gobain
Κατασκευαστής αλουμινίουTechnikal Νικολής
Υαλοπετάσματα – κουφώματα αλουμινίουALUMIL