Πώς το γυαλί μειώνει τον θόρυβο στα σύγχρονα κτίρια

Με τις πωλήσεις των ηχομονωτικών υαλοπινάκων συνεχώς να αυξάνονται, το γυαλί αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ηχομείωσης σε ένα κτίριο.

Ο θόρυβος μπορεί αποδεδειγμένα να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, να προκαλέσει αϋπνίες, δυσκολίες στη συγκέντρωση, χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, εκνευρισμό και υπέρταση. Αυτή η διαπίστωση καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ηχομόνωση σε ένα κτίριο, προκειμένου να ελαττωθεί ο θόρυβος που προέρχεται από εξωτερικές πηγές, όπως είναι η οδική κυκλοφορία, τα αεροπλάνα, τα κατασκευαστικά έργα και άλλα, παρέχοντας ένα ήσυχο και ξεκούραστο περιβάλλον.

Επιπλέον, η ηχομόνωση εξασφαλίζει τη διατήρηση της ιδιωτικότητας, αλλά και τη βελτίωση της ακουστικής ποιότητας, αφού αποτρέπει την ηχητική αντανάκλαση και διευκολύνει τόσο την κατανόηση της ομιλίας όσο και την απόδοση του ήχου από ηχοσυστήματα ή μουσικά όργανα.

Ηχομονωτικό γυαλί: Μια ιδανική λύση

Το ηχομονωτικό γυαλί είναι μια εξαιρετική λύση για την ενίσχυση της ακουστικής μόνωσης που βρίσκει εφαρμογή σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, κατοικίες, γραφεία, βιβλιοθήκες, κινηματογράφους, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, μπαρ και άλλα. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παράθυρα, πόρτες και σε εσωτερικά χωρίσματα.

Η ηχητική μείωση του γυαλιού διαφέρει ανάλογα με το πάχος του, το είδος του και τη συχνότητα του ήχου. Σε γενικές γραμμές, οι ηχομονωτικές του ιδιότητες επιτυγχάνονται είτε με την αύξηση του πάχους των υαλοπινάκων (με τη χρήση διπλών τζαμιών υπάρχουν τρία εμπόδια στη μετάδοση του ήχου και στο διάκενο ο ήχος μεταδίδεται πιο αργά σε σχέση με το γυαλί) είτε με laminate υαλοπίνακες που περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες απλές ή ακουστικές μεμβράνες, οι οποίες έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ακουστικός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο ή περισσότερα στρώματα γυαλιού που συνδέονται μεταξύ τους με ένα ενδιάμεσο στρώμα PVB (πολυβινυλοβουτυράλη). Η ελαστικότητα της μεμβράνης PVB έχει σημαντικές ηχοαπορροφητικές ικανότητες, που εξαλείφουν τον θόρυβο σε μεσαίες και υψηλές συχνότητες, μεταξύ 1.000 έως 2.000 Hz. Αποτελεί μία αξιόπιστη και σχετικά οικονομική λύση, που ενισχύει τις εγγενείς ιδιότητες του γυαλιού να περιορίζει τη μετάδοση του θορύβου.

Η επένδυση σε ηχομονωτικό γυαλί μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, όπως βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, αυξημένη ιδιωτικότητα και ένα πιο γαλήνιο περιβάλλον διαβίωσης ή εργασίας, ενώ αυξάνει σημαντικά την αξία του ακινήτου.