Νέο Κτίριο Δημαρχείου Χαλανδρίου

Στο νέο Δημαρχείο Χαλανδρίου, που σχεδίασαν οι xza-architects, οι προσεκτικά επιλεγμένοι υαλοπίνακες προσδίδουν στο κτίριο μια μινιμαλιστική αισθητική, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία και ενεργειακή απόδοση.

Τη χρονιά 2017-2018 εκπονήθηκε μια νέα μελέτη εφαρμογής για το Νέο Δημαρχείο Χαλανδρίου, που αποτελεί τροποποίηση της παλαιάς μελέτης εφαρμογής που είχε προκύψει από το Α’ βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (2001).

Βρίσκεται στο κέντρο του Χαλανδρίου, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και της Βασ. Γεωργίου Β, στην κάτω πλευρά της κεντρικής πλατείας.

Η είσοδος στο κτίριο πραγματοποιείται σε μια υπερυψωμένη πλατεία, που μαζί με τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού (πρωτόκολλο, δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, ΚΕΠ) και ένα εντευκτήριο-καφέ, θα συνιστούν την καρδιά των καθημερινών δραστηριοτήτων του Δημαρχείου. Στο επίπεδο κάτω από την πλατεία εισόδου διαμορφώνεται ένα Θέατρο 250 θέσεων, που λειτουργεί και ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Μαζί με την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τα γραφεία των παρατάξεων, δημιουργούν ένα δεύτερο χαμηλωμένο ισόγειο, ανοιχτό στη ζωή της πόλης, που θα επεκτείνει τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου και τη σχέση με τους πολίτες. Στα κατώτερα επίπεδα, με βάση τον νέο σχεδιασμό, εξασφαλίζονται δημοτικοί χώροι στάθμευσης 150 θέσεων, ενώ στα δύο ανώτερα χωροθετούνται η διοικητική, η οικονομική και η τεχνική υπηρεσία και το γραφείο Δημάρχου με τις υπηρεσίες υποστήριξης. Στο τελευταίο επίπεδο δημιουργείται χώρος για τις κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου, συνοδευόμενος από ένα εκτενές φυτεμένο δώμα.

Έχει ενσωματώσει τη σύγχρονη νομοθεσία και έχει στεγάσει το σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου, που σήμερα είναι διεσπαρμένες σε διάφορα κτίρια. Αποτελεί ένα ανοιχτό δημόσιο πέρασμα με πολλούς ημι-υπαίθριους και υπαίθριους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν δράσεις της δημόσιας ζωής.

H δημοπράτηση του έργου ανέδειξε ως ανάδοχο εργολάβο την ERETBO (20.500.000€) και η κατασκευή του έργου έχει ξεκινήσει από το 2020.

Κατά τη μελέτη έγινε μεγάλη διερεύνηση σχετικά με τους υαλοπίνακες του κτιρίου, εξετάζοντας προσεκτικά τους διάφορους τύπους, γενικούς και πιο ειδικούς, τις σχετικές προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά τους.

1) Υαλοπίνακες εξωτερικών κουφωμάτων:

Δεδομένης της κύριας χρήσης του ακινήτου ως δημοσίου κτιρίου γραφειακών χώρων και της Αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου και του Θεάτρου, οι εξωτερικοί υαλοπίνακες είναι διπλοί, θερμομονωτικοί, με πρόσθετες ακουστικές μεμβράνες εσωτερικά και εξωτερικά, για την εξασφάλιση των υψηλών ακουστικών προδιαγραφών του έργου. Μάλιστα, καθώς η διαφάνεια και η διαμπερότητα αποτελούν κάποιες από τις αρχές του σχεδιασμού του κτιρίου, επιλέγονται αυξημένης διαφάνειας υαλοπίνακες (extra clear) για τις όψεις, επιτρέποντας οπτικές φυγές σε βάθος του κτιρίου.

Για παράδειγμα, στο 2ο ισόγειο, όπου η αίθουσα θεάτρου και η αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ανοιχτή  όψη προς τον δημόσιο χώρο, συνορεύοντας με ένα δημόσιο πέρασμα, οι εξωτερικοί υαλοπίνακες διαθέτουν προδιαγραφές ασφάλειας και υψηλή ακουστική μόνωση.

2) Κατασκευή γυάλινων δαπέδων:

Η επικοινωνία και η αλληλουχία μεταξύ των ενοτήτων του κτιρίου, επιτυγχάνονται μέσα από κατακόρυφα αίθρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Στη θέση των οπών της υπερυψωμένης πλατείας και του διαμορφωμένου δώματος, η σφράγιση του κτιρίου γίνεται με γυάλινο δάπεδο (βλ. κόκκινο περίγραμμα τομών).

Για την κατασκευή του γυάλινου δαπέδου, ο μεταλλικός φορέας στήριξης διαμορφώνεται από συγκολλητές διατομές σε σχάρα. Η καλή λειτουργία του συστήματος και η σφράγιση του κελύφους (στεγάνωση, αφύγρανση, θερμομόνωση) εξασφαλίζονται με τη μετατροπή των πολυστρωματικών υαλοπινάκων δαπέδου σε ενεργειακούς.

Η όλη κατασκευή του δαπέδου αποτελεί τη δημιουργία σύνθετου πολυστρωματικού υαλοπίνακα, με την ενσωμάτωση της μεταλλικής σχάρας του φορέα στήριξης στο εσωτερικό, την τοποθέτηση πολυστρωματικού, θερμομονωτικού υαλοπίνακα δαπέδου στο ανώτερο σημείο, για την εξασφάλιση της θερμομόνωσης και την αποφυγή θερμοκρασιακών μεταβολών στο εσωτερικό του συστήματος δαπέδου (προστασία από πιθανότητα εφίδρωσης) και την προσθήκη υαλοπίνακα ασφαλείας στην κάτω παρειά για τη σφράγιση του συστήματος, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη θερμομόνωση, η προστασία του φορέα καθώς και η ευκολότερη συντήρηση και καθαρισμός.

Συνολικά, οι υαλοπίνακες διαθέτουν αναβαθμισμένους ηλιακούς συντελεστές, όπως η ηλιοπροστασία του κελύφους από τα εξωτερικά πετάσματα του κελύφους από GFRC, τα οποία παραλαμβάνουν τα θερμικά φορτία, και με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η μέγιστη διαφάνεια των γυάλινων επιφανειών.

Ταυτότητα έργου

Νέο Κτίριο Δημαρχείου Χαλανδρίου
Αρχιτεκτονική μελέτηxza-architects
ΑρχιτέκτωνΘ. Ξάνθη
Σύμβουλος ΜελέτηςΘ. Ανδρουλάκης
Συνεργάτες ΑρχιτέκτονεςΚ. Βαρκαρόλης, Μ. Κοπανάρη, VAP architects
Ομάδα ΜελέτηςΣ. Μακαρόνα, Ν. Παπαστοΐτση, Φ. Σαλβερίδου, Ε. Κλειδαρά, Α. Κωνσταντίνου
Επίβλεψη-Συντονισμός

Θεώνη Ξάνθη
Γιώργος Λάριος

Στατική μελέτη

Σ. Ευστρατιάδης – Ελληνική Μελετητική Α.Τ.Ε.

Η/Μ μελέτη

Κ. Γεωργακόπουλος και Σ. Τσαντές και ΣΙΑ Ε.Ε.– Η/Μ Σχεδιασμός

Ακουστική Μελέτη

Θ. Νιαουνάκης – MSc in Acoustics

Μελέτη Φωτισμού

Ε. Ντεκώ – S.D. LIGHTING, Μ. Μάντζαρη – L4A

Επιμετρητής Ποσοτήτων

Γ. Γούγας και Συνεργάτες

Τεχνική εταιρεία κατασκευήςΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.
Παραγωγή υαλοπινάκωνSaint Gobain
Κατασκευή υαλοπινάκωνΧ.Ν. ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ – Ι.Χ. ΤΣΙΑΜΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
ΙδιοκτήτηςΔήμος Χαλανδρίου
ΤοποθεσίαΧαλάνδρι, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου8.750 m²
Χρόνος μελέτης2018-2020
Χρόνος κατασκευής2020-σήμερα
Παρουσίαση κτιρίου απόxza-architects
Φωτογραφίες©xza-architects