Μονωτικοί υαλοπίνακες & γυαλί χαμηλής εκπομπής – Μέγιστη ενεργειακή απόδοση και θερμική άνεση

Οι μονωτικοί υαλοπίνακες είναι μια δημοφιλής επιλογή για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δημιουργία ενός πιο άνετου περιβάλλοντος διαβίωσης ή εργασίας.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων στον κατασκευαστικό τομέα. Ο μονωτικός υαλοπίνακας (insulated glazing), που προσδιορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 1279-1 ως 6, διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ελαχιστοποιώντας τη μεταφορά θερμότητας μέσω των παραθύρων και μειώνοντας την εξάρτηση από τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η αντικατάσταση παραθύρων ή μόνο υαλοπινάκων επιδοτείται στα διάφορα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Διπλής ή τριπλής υάλωσης

Ο μονωτικός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο (διπλής υάλωσης/double glazing) ή τρεις (τριπλής υάλωσης/triple glazing) υαλοπίνακες, που χωρίζονται από ένα στρώμα αέρα ή αερίου, δημιουργώντας ένα μονωτικό φράγμα που συμβάλλει στη μείωση της μεταφοράς θερμότητας και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια.

Το κύριο πλεονέκτημα του μονωτικού υαλοπίνακα είναι η ικανότητά του να βελτιώνει τη θερμομόνωση. Ο αέρας ή το αέριο που παγιδεύεται μεταξύ των υαλοπινάκων λειτουργεί ως ρυθμιστής, εμποδίζοντας τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού ενός κτιρίου. Έτσι, εξασφαλίζει τη διατήρηση μιας πιο σταθερής θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου, μειώνοντας την ανάγκη για συστήματα θέρμανσης ή ψύξης και εξοικονομώντας, τελικά, ενέργεια.

Εκτός από τις θερμομονωτικές ιδιότητές του, ο μονωτικός υαλοπίνακας παρέχει, επίσης, βελτιωμένη ηχομόνωση, περιορίζοντας τον εξωτερικό θόρυβο και συμβάλλοντας σε ένα πιο ήσυχο και άνετο περιβάλλον εντός του κτιρίου. Στην αύξηση της ηχομείωσης που επιτυγχάνεται μέσω μιας υάλωσης συμβάλλουν θετικά:

  • Η ύπαρξη διακένου
  • Το πάχος του διακένου
  • Τα διαφορετικά πάχη υαλοπινάκων
  • Το πάχος των υαλοπινάκων
  • Oι ηχομειωτικές μεμβράνες

 

Χρήση σε κάθε κτίριο

Ο μονωτικός υαλοπίνακας χρησιμοποιείται ευρέως σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη συνολική βελτίωση της θερμικής άνεσης. Οι κύριες χρήσεις των μονωτικών υαλοπινάκων είναι η εγκατάσταση σε παράθυρα, σε πόρτες, σε επικάλυψη τοίχων και σκεπών, καθώς και σε χωρίσματα όπου υπάρχει ανάγκη για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές και προσαρμόζεται σε διάφορους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς, είτε πρόκειται για νέα κατασκευή είτε για ανακατασκευή υπαρχόντων κτιρίων.

Πώς κατασκευάζονται

Στην PSG για την κατασκευή των μονωτικών υαλοπινάκων απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός με ειδικές βούρτσες μικροϊνών και απιονισμένο νερό και προσεκτικοί χειρισμοί, ώστε να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση των υαλοπινάκων και η μεταξύ τους σφράγιση σε κάθε στάδιο, η οποία προσδίδει μηχανική αντοχή και ταυτόχρονα εμποδίζει την είσοδο αέρα και υγρασίας ανάμεσα στους υαλοπίνακες, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής μιας διπλής/τριπλής υάλωσης.

Ειδική μέριμνα απαιτείται όταν πρόκειται η διπλή/τριπλή υάλωση να μεταφερθεί σε περιοχή με διαφορετικό υψόμετρο ή αναμένονται υψηλές θερμικές τάσεις, καθώς οδηγούν στην ανάπτυξη κρίσιμων υψηλών τάσεων με κίνδυνο θραύσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η PSG χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένες βαλβίδες, οι οποίες εξισορροπούν την πίεση και είτε αφαιρούνται μετά τη μεταφορά στο έργο είτε παραμένουν σε όλη τη διάρκεια ζωής του υαλοπίνακα, ανάλογα με την τεχνολογία τους.

Γυαλί χαμηλής εκπομπής (low-e glass)

Η καλή θερμομόνωση μέσω της υάλωσης εξασφαλίζεται με τη χρήση διπλής/τριπλής υάλωσης αντί μονής, με τη χρήση αερίου αντί αέρα στο διάκενο και με κατάλληλες επιστρώσεις χαμηλής εκπομπής. Το γυαλί χαμηλής εκπομπής (low-e glass) της PSG είναι ένας τύπος ενεργειακά αποδοτικού γυαλιού που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την ποσότητα μεταφοράς θερμότητας μέσω των παραθύρων, ενώ παράλληλα επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτός σε ένα κτίριο, δηλαδή αντανακλά παρά απορροφά την ακτινοβολούμενη ενέργεια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κατοικίες όσο και σε εμπορικά κτίρια και μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους παραθύρων, συμπεριλαμβανομένων όσων διαθέτουν διπλούς και τριπλούς υαλοπίνακες. Με τη μείωση της ποσότητας μεταφοράς θερμότητας μέσω των παραθύρων, ο low-e υαλοπίνακας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης.

Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι επιστρώσεων γυαλιού low-e, ο καθένας με διαφορετικά επίπεδα ηλιακού ελέγχου και θερμομόνωσης. Ορισμένες επιστρώσεις γυαλιού low-e έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από άλλες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ένα κτίριο πιο δροσερό σε θερμά κλίματα. Άλλες επιστρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν περισσότερη θερμότητα σε ψυχρότερα κλίματα.