Υαλοπίνακες ασφαλείας

Πώς η τεχνολογία μετέτρεψε το γυαλί σε ένα ασφαλές υλικό

Οι υαλοπίνακες ασφαλείας προστατεύουν αποτελεσματικά τους ενοίκους των κτιρίων και ελαχιστοποιούν την πιθανότητα τραυματισμού ακόμα και κατά τη θραύση τους.

Το γυαλί είναι ένα από τα πιο καλαίσθητα και λιτά δομικά υλικά με σημαντικά πλεονεκτήματα, στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο Glass Forum. Μια διαχρονική ανησυχία που συνοδεύει την επιλογή του γυαλιού ως υλικού, είναι η ασφάλεια, κατά πόσο δηλαδή είναι ανθεκτικό και ασφαλές στη χρήση του τόσο ως δάπεδο όσο και ως στέγαστρο, στέγη ή τοίχος.

Γνωρίζοντας αυτή την εύλογη ανησυχία, οι εταιρείες κατασκευής υαλοπινάκων επενδύουν χρόνο και χρήμα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό την πολυπόθητη ασφάλεια. Μια τέτοια τεχνολογία είναι οι θερμικά σκληρυμένοι υαλοπίνακες (tempered), οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε διαδικασία θέρμανσης και ταχείας ψύξης, ώστε εντός του υαλοπίνακα να δρουν μόνιμα δυνάμεις θλίψης στην επιφάνειά του και εφελκυσμού στο εσωτερικό του. Οι θερμικά σκληρυμένοι υαλοπίνακες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στην κάμψη και την κρούση. Ακόμα και αν σπάσουν, θα μετατραπούν σε μικρά κομμάτια, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα ενδεχόμενου τραυματισμού. Το μειονέκτημά τους είναι ότι, σε περίπτωση θραύσης, ο υαλοπίνακας δε θα παραμείνει στη θέση του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποστεί και κατεργασία laminated.

Οι laminated υαλοπίνακες (πολυστρωματικοί/triplex) στην πιο απλή μορφή τους αποτελούνται από δύο υαλοπίνακες που έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους, υπό πίεση και με τη χρήση θέρμανσης, με μια ελαστική PVB μεμβράνη. Η μεμβράνη αυτή, σε περίπτωση θραύσης, συγκρατεί τα κομμάτια γυαλιού και προστατεύει αποτελεσματικά από πιθανό τραυματισμό, αφού τα θραύσματα παραμένουν στη θέση τους.

Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί αντι-ανακλαστικές, αντι-βανδαλιστικές και αντι-γκράφιτι επιστρώσεις για γυαλί ασφαλείας, που παρέχουν πρόσθετη προστασία από βανδαλισμούς, μειώνοντας ταυτόχρονα την αντανάκλαση του γυαλιού που είναι ιδιαίτερα ενοχλητική τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, για την ασφάλεια από τρομοκρατικές ενέργειες και πυροβολισμούς, οι κατασκευαστές υαλοπινάκων προτείνουν ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που απορροφούν αποδεδειγμένα, σε μεγάλο βαθμό, την ορμή πρόσκρουσης, αποτρέποντας τη διαπέραση της σφαίρας ή τμημάτων της στην προστατευόμενη περιοχή.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά ταχύτατα, αναμένουμε ακόμη περισσότερες καινοτομίες στους υαλοπίνακες ασφαλείας που θα βελτιώσουν περαιτέρω τις ήδη καλές επιδόσεις τους.