Fondation Louis Vuitton

Ένα κτίριο με γυάλινα πανιά στην καρδιά του Παρισιού

Σχεδόν δέκα χρόνια αφότου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, το Fondation Louis Vuitton που σχεδίασε ο Frank Gehry, εξακολουθεί να έλκει τα βλέμματα και τα βήματα των επισκεπτών, συνδυάζοντας την παραδοσιακή «art de vivre», την οραματική τόλμη και την καινοτομία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Όλα άρχισαν από ένα σκίτσο του Frank Gehry σε ένα σημειωματάριο, όπου προσπαθούσε να «σχεδιάσει, στο Παρίσι, ένα υπέροχο σκάφος που συμβολίζει το πολιτιστικό κάλεσμα της Γαλλίας», όπως έχει πει ο ίδιος. Και τα κατάφερε. Σχεδίασε ένα μοναδικό, εμβληματικό και τολμηρό κτίριο, που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Με σεβασμό στην ιστορία και τη γαλλική κουλτούρα του 19ου αιώνα, ο Frank Gehry τόλμησε να χρησιμοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο στην πρωτοποριακή καινοτομία.

Για να δημιουργήσει τα πρώτα του σκίτσα, ο Gehry εμπνεύστηκε από την ελαφρότητα της αρχιτεκτονικής γυαλιού και κήπων που επικρατούσε στο τέλος του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια, ο αρχιτέκτονας παρήγαγε πολυάριθμα μοντέλα από ξύλο, πλαστικό και αλουμίνιο, παίζοντας με τις γραμμές και τα σχήματα, θέλοντας να δώσει στο μελλοντικό του κτίριο μια συγκεκριμένη αίσθηση κίνησης. Η επιλογή των υλικών ήταν αυτονόητη: ένας φάκελος από γυαλί θα κάλυπτε το σώμα του κτιρίου και μια σύνθεση από μπλοκ θα του έδινε όγκο και ζωντάνια.

Για την κατασκευή των δώδεκα πανιών του Fondation Louis Vuitton χρησιμοποιήθηκε καμπυλωμένο γυαλί από 3.600 πάνελ και 19.000 πάνελ Ductal (μπετόν οπλισμένο με ίνες). Κάθε στάδιο της κατασκευής ωθούσε πέρα από τα όρια της συμβατικής αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία ενός μοναδικού κτιρίου που απηχεί τη σύγχρονη εποχή. «Για να αντικατοπτρίσουμε τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που θα εξελίσσεται ανάλογα με την εποχή και το φως, ώστε να δίνει την εντύπωση κάτι εφήμερου και συνεχώς μεταβαλλόμενου», έχει πει ο Frank Gehry.

Καινοτομία και ψηφιακά εργαλεία

Η δημιουργικότητα του Frank Gehry απαιτεί συνεχή καινοτομία, τόσο στον σχεδιασμό του ίδιου του concept όσο και στην προσέγγιση των κατασκευαστικών εργασιών. Προκειμένου να συμμορφωθούν με το σχέδιο του οραματιστή αρχιτέκτονα, οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν στην κατασκευή του κτιρίου, έπρεπε να βρουν λύσεις σε πολλές πρωτοφανείς τεχνικές προκλήσεις, από την αρχική σύλληψη του έργου μέχρι τις τελευταίες του πινελιές. Ειδικότερα, για την κατασκευή του γυαλιού χρειάστηκε η δημιουργία ενός ειδικού φούρνου για να καλύψει τις απαιτήσεις αναφορικά με τις καμπύλες και τις προβολές που επέβαλε ο σχεδιαστής.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου, χρησιμοποίησαν το Digital Project: ένα πρόγραμμα λογισμικού που αναπτύχθηκε από την Gehry Technologies, με βάση το πρόγραμμα Catia, το οποίο δημιουργήθηκε από την Dassault Systèmes.

Η εξαιρετική απόδοση αυτού του προγράμματος κατέστησε δυνατή τη δημιουργία των πολύπλοκων σχημάτων που φαντάστηκε ο Gehry, από τον σχεδιασμό του κτιρίου μέχρι τη συναρμολόγηση διαφορετικών στοιχείων. Όλη αυτή η διαδικασία απαιτούσε πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες που εργάζονταν ταυτόχρονα με βάση το κοινό τρισδιάστατο μοντέλο.

Βασικό μέλημα η αειφορία

Το Fondation Louis Vuitton βρίσκεται δίπλα στο Jardin d’Acclimatation, στο Bois de Boulogne, το διάσημο πάρκο στη δυτική πλευρά του Παρισιού και εντάσσεται πλήρως και αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα στα δέντρα, τα ρυάκια, τις λιμνούλες και τον κήπο που απολαμβάνουν οι Παριζιάνοι από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Από τα πρώτα στάδια του έργου, εξετάστηκε και αναλύθηκε η πανίδα και η χλωρίδα αλλά και οι τοπικοί υδροφόροι ορίζοντες, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι ακουστικές επιπτώσεις και η αναμενόμενη άφιξη του κοινού.

Η κατασκευή του κτιρίου είναι σύμφωνη με τη δέσμευση του Ομίλου LVMH για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε στάδιο του έργου: στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επακόλουθη χρήση του. Στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, το νερό της βροχής συλλέγεται και τροφοδοτεί συστήματα που δεν απαιτούν πόσιμο νερό. Αφού φιλτραριστεί, το νερό αυτό χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της πρόσοψης και των γυάλινων οροφών του κτιρίου, αλλά και για το πότισμα των φυτών.

Το Fondation Louis Vuitton με αριθμούς

  • 13500 m2 η επιφάνεια των 12 γυάλινων πανιών
  • 19000 φύλλα Ductal (λευκό σκυρόδεμα ενισχυμένο με ίνες)
  • 7000 m2 η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια
  • 3850 m2 ο μουσειακός χώρος
  • 11 εκθεσιακές γκαλερί
  • 350 θέσεις – 1.000 (όρθιοι) θέσεις στο αμφιθέατρο