ΕVENT CENTER: Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με γυαλί

To ΕVENT CENTER, ένα γυάλινο κτίριο, υψηλής αισθητικής, σχεδιασμένο από τους J+A PHILIPPOU / SMITHGROUP JJR, αποτελεί ήδη έργο – σημείο αναφοράς στη νέα Μαρίνα Αγίας Νάπας στην Κύπρο. Το έργο διακρίθηκε στην κατηγορία «Complexity» της 2ης Έκθεσης & Βραβείων Αρχιτεκτονικών Έργων & Κατασκευών Αλουμινίου στο 15ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική», για τις περίπλοκες κατασκευές αλουμινίου, που υλοποίησε η εταιρεία TECHNIKAL.

Περπατώντας κανείς στη νέα Μαρίνα Αγίας Νάπας, στην Κύπρο, θα συναντήσει ένα εντυπωσιακό, ελλειπτικό, κωνικό γυάλινο κτίριο που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή του. Πρόκειται για το EVENT CENTER, ένα πολυλειτουργικό κτίριο σχεδιασμένο από τους J+A PHILIPPOU / SMITHGROUP JJR, που προορίζεται για χώρος εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών.

Το φως, φυσικό και τεχνητό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό. Μέσω του κωνικού υαλοστασίου διαχέεται στο εσωτερικό του κτιρίου και χρησιμοποιείται ως συνθετικό στοιχείο. Η υπό κλίση οροφή, που αιωρείται πάνω από τον κεντρικό χώρο του κτιρίου, ισχυροποιεί την περιμετρική και οριζόντια διάταξη των αρχιτεκτονικών και στατικών στοιχείων.

Οι κατασκευαστικές ανάγκες του EVENT CENTER όριζαν ως απαραίτητη την εγκατάσταση στιβαρού συστήματος υαλοπετάσματος, που θα προσφέρει υψηλές επιδόσεις και θα ταιριάζει σχεδιαστικά με το σύνολο. Απαραίτητο κρίθηκε, επίσης, ένα σύστημα πτυσσόμενων πορτών, που θα παρέχει αντοχή σε φορτία ανέμου και αυξημένα επίπεδα υδατοστεγανότητας και αεροδιαπερατότητας, εξυπηρετώντας παράλληλα την ανάγκη για ελάχιστο εμφανές αλουμίνιο.

H εταιρεία TECHNIKAL εργάστηκε με δύο υψηλής ποιότητας συστήματα της ALUMIL: το SMARTIA M7, ένα σύστημα υαλοπετασμάτων που χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική ενεργειακή απόδοσή του και το SUPREME SF85, ένα προηγμένο σύστημα για πτυσσόμενες πόρτες, που μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες διαστάσεις και συνδυάζει minimal αισθητική και κορυφαίες επιδόσεις.

Το σύστημα με ελλειπτικές περσίδες που χρησιμοποιήθηκε στο έργο είναι το SMARTIA M5600 της ALUMIL, και κάλυψε στο έπακρο τις σχεδιαστικές απαιτήσεις.

Ταυτότητα έργου

Τίτλος έργου: EVENT CENTER
Αρχιτεκτονικό γραφείο: J+A PHILIPPOU / SMITHGROUP JJR
Κατασκευαστής αλουμινίου: TECHNIKAL Α.Ε.
Κατασκευές υαλοπινάκων: VASGLASS
Παραγωγή Υαλοπινάκων: SAINT GOBAIN
Έτος κατασκευής: 2021