Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς: Η ελληνική καινοτομία που αλλάζει το παιχνίδι στην καθαρή ενέργεια
Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς:
Η ελληνική καινοτομία που αλλάζει το παιχνίδι στην καθαρή ενέργεια
Η επόμενη δεκαετία αναμένεται να είναι καθοριστική για τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πράσινης ενέργειας.

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται ραγδαία και η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη εύκαμπτων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς. Πρόκειται για μια καινοτομία που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ελαφρύτερη κατασκευή και δυνατότητα εγκατάστασης σε επιφάνειες όπου τα συμβατικά ηλιακά πάνελ δεν είναι εφικτά.
Τι είναι τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς
Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς αξιοποιούν οργανικά υλικά και νανοτεχνολογία, επιτρέποντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι λεπτά, ελαφρά, εύκαμπτα, εύκολα στην παραγωγή και αποτελούν την πιο βιώσιμη λύση ενέργειας. Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε ελαφριές κατασκευές, καμπύλες επιφάνειες, ακόμα και σε φορητές εφαρμογές, όπως σακίδια, οχήματα και ρούχα!
Η ελληνική συμβολή στην τεχνολογία
Η Ελλάδα έχει εδραιώσει τη θέση της ως μία από τις χώρες που καινοτομούν στην παραγωγή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών. Ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά εργαστήρια, όπως το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχουν επενδύσει στη συγκεκριμένη τεχνολογία, αναπτύσσοντας πρωτοποριακά προϊόντα με διεθνείς διακρίσεις.
Μια από τις πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες είναι το έργο Flex2Energy, το οποίο φέρνει στην Ελλάδα το πρώτο παγκοσμίως εργοστάσιο μαζικής παραγωγής εύκαμπτων και οργανικών φωτοβολταϊκών (OPVs) τρίτης γενιάς. Πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν 15 εταίροι από όλη την Ευρώπη, με συντονίστρια την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET). Συγκεκριμένα συμμετέχουν: Έξι φορείς και εταιρείες από την Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΥΛ, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN- ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), τρεις από τη Γαλλία (Pole-Fibres, INCORE, IPC) και από ένας από τη Γερμανία (Coatema), την Ισπανία (Mondragon), την Ουγγαρία (SEMILAB), τη Λιθουανία (WOP), την Ιταλία (Stellantis – Fiat) και τη Ρουμανία (Δήμος Alba Julia).
Όπως έχει αναφέρει σε ομιλία του ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ιδρυτής της εταιρείας ΟΕΤ και Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A, το 2026 αναμένεται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο, το οποίο θα αξιοποιεί καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής, που καταναλώνουν έως και δέκα φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά εργοστάσια. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, η μονάδα θα παράγει και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, όπως οργανικά LED (OLEDs), τρανζίστορ, αισθητήρες και βιοαισθητήρες, που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε τομείς όπως η ενέργεια, ο φωτισμός, η υγεία, η γεωργία και ο τουρισμός.
Εφαρμογές στις κατασκευές και οφέλη
Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά μπορούν να αξιοποιηθούν στα κτίρια και τις αρχιτεκτονικές κατασκευές, με την τοποθέτησή τους σε καμπύλες επιφάνειες, προσόψεις κτιρίων και στέγες, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση. Χάρη στη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση κατά την κατασκευή τους και τη δυνατότητα ανακύκλωσης, τα φωτοβολταϊκά αυτά έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις.
Με την παγκόσμια στροφή προς την καθαρή ενέργεια, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή και εξαγωγή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και οι επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών είχε αναδειχθεί στο 1ο Συνέδριο Glass Forum, το 2023, μέσα από την ομιλία του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.
Το 2ο Συνέδριο Glass Forum, πάντα στην αιχμή των εξελίξεων, επιστρέφει το φθινόπωρο του 2025 με δυναμικές ομιλίες, εξειδικευμένα εργαστήρια και καινοτόμες ιδέες που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αγοράς, της τεχνολογίας και των γυάλινων κατασκευών. Περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Συνέδριο Glass Forum, μπορείτε να δείτε εδώ.