Crystal Houses

Πολυτέλεια, τεχνολογία και αρχιτεκτονική παράδοση

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV αντικατέστησε την πρόσοψη από τούβλα ενός παλιού αρχοντικού στο Άμστερνταμ, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία γυαλιού, που αποτελεί σημείο εκκίνησης για τον επανασχεδιασμό του μέλλοντος στις γυάλινες κατασκευές.

Στην πολυτελή εμπορική οδό PC Hooftstraat, στο Άμστερνταμ, βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο κατάστημα με διάφανη πρόσοψη, που αποτελείται από γυάλινα κουφώματα και γυάλινα επιστύλια. Το κατάστημα αποτελεί μέρος ενός κτιρίου συνολικού εμβαδού 840 τ.μ., από τα οποία τα 620 τ.μ. χρησιμοποιούνται ως κατάστημα λιανικής και τα 220 τ.μ. ως κατοικία. Πολλά από τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτόν τον δρόμο έχουν χάσει στοιχεία της αρχικής τους μορφής, κάτι που δεν ήθελαν να συμβεί οι αρχιτέκτονες του γραφείου MVRDV στο δικό τους έργο. Έτσι, σκέφτηκαν μια καινοτόμο και πρωτοποριακή λύση: να αναδημιουργήσουν την αρχική πρόσοψη με γυαλί. Για την υλοποίηση της ιδέας τους, που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, οι αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν με ειδικούς για την ανάπτυξη τεχνολογιών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, την εταιρεία μηχανικών ABT και τον εργολάβο Wessels Zeist, για να πειραματιστούν πάνω σε δομικές λύσεις και τεχνικές κατασκευής.

Τα συμπαγή γυάλινα τούβλα χυτεύτηκαν και φιλοτεχνήθηκαν ξεχωριστά από την Poesia στη Ρεσάνα, κοντά στη Βενετία. Τα υαλότουβλα συγκρατούνται στη θέση τους με μια διάφανη κόλλα υψηλής αντοχής. Η κατασκευή αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία δοκιμών ισχυρότερη από το σκυρόδεμα, από πολλές απόψεις. Προς τους πάνω ορόφους, τα γυάλινα στοιχεία συγχωνεύονται με τα αρχικά τούβλα από τερακότα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός τοίχου που διαλύεται.

Δεδομένου ότι αυτή η κατασκευή είναι η πρώτη στο είδος της, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν νέες μέθοδοι και εργαλεία: από λέιζερ υψηλής τεχνολογίας και ειδικοί λαμπτήρες UV εργαστηριακής ποιότητας, έως ολλανδικό πλήρες γάλα, το οποίο αποδείχθηκε ιδανικό για να λειτουργήσει ως ανακλαστική επιφάνεια στην πρώτη στρώση τούβλων.

Με μια πρόσοψη κατασκευασμένη κυρίως από γυαλί, ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις καλύπτονταν από ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήθηκε μια αντλία θερμότητας εδάφους, με σωλήνες που οδηγούν έως και 170 μέτρα κάτω από το έδαφος, παρέχοντας το βέλτιστο εσωτερικό κλίμα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της γυάλινης πρόσοψης είναι ότι το υλικό κατασκευής της είναι πλήρως ανακυκλώσιμο. Κατά την εγκατάσταση, πολλά ελαττωματικά τούβλα λειώθηκαν και ξανακαλουπώθηκαν. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη, όταν το κτίριο φτάσει στο τέλος της ζωής του, θα μπορούσε να ανακυκλωθεί, να αναδιαμορφωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Η MVRDV βλέπει τα Crystal Houses ως σημείο εκκίνησης για τον επανασχεδιασμό του μέλλοντος της χρήσης του γυαλιού στις κατασκευές. Τα Crystal Houses προσφέρουν στο κατάστημα την επιφάνεια βιτρίνας που χρειάζεται ένα κατάστημα λιανικής, διατηρώντας παράλληλα τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Φωτογραφίες: Daria Scagliola & Stijn Brakkee