7ώροφο κτίριο γραφείων

Πώς το ακίνητο όπου στεγαζόταν η Ελευθεροτυπία μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, με πιστοποίηση LEED και υαλοπίνακες ασφαλείας VASGLASS.

Νέα όψη έχει αποκτήσει το κτίριο όπου στεγαζόταν κάποτε η ιστορική εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στον Νέο Κόσμο, στην Αθήνα, με τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, σύμφωνα τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αειφορίας.

Το έργο αναβάθμισης του 7ώροφου είχε αναλάβει η Dimand, η οποία ανέθεσε στην Ελίν Τεχνική το έργο της ανακατασκευής του ακινήτου, ενώ το γραφείο Thymios Papagiannis & Associates ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε πρώτο και δεύτερο υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και δώμα. Το παλαιότερο κτίριο, έξι ορόφων, είχε γυάλινη πρόσοψη και περιορισμένα ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ η κύρια είσοδος βρισκόταν στο πίσω μέρος της αυλής. Οι εξωτερικοί χώροι παρέμεναν αναξιοποίητοι και χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τις ανάγκες φόρτωσης και εκφόρτωσης.

Βασικός στόχος των αρχιτεκτόνων, που ανέλαβαν τον σχεδιασμό του νέου κτιρίου, ήταν να ανοιχτεί προς την πόλη και να συνδεθεί λειτουργικά με τον αστικό ιστό και τον περιβάλλοντα χώρο. Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν το άνοιγμα μιας εσωτερικής στέγης, που διέρχεται από τον όγκο του κτιρίου και προσφέρει πρόσβαση από την κύρια οδική αρτηρία, καθώς και η οπτική σύνδεση του δρόμου με την εξωτερική περιοχή που έχει μετατραπεί σε έναν φιλικό, πράσινο χώρο. Οι χώροι ενοποιήθηκαν, όπου ήταν δυνατό και απαραίτητο, για να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών και να δώσουν μια αίσθηση ροής και συνέχειας στο κτίριο. Το ισόγειο οργανώθηκε σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα, εξασφαλίζοντας ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους για επικοινωνία και δημιουργική συνεργασία, ξεκούραση και φαγητό σε ένα χαλαρό και οικείο περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον επανασχεδιασμό των υπαίθριων χώρων και στην αξιοποίηση της εσωτερικής αυλής που μετατράπηκε σε έναν ζωντανό, λειτουργικό και ελκυστικό εξωτερικό τόπο συνάντησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών, με οργανικά μονοπάτια.

Κεντρικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση και επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου είχε το κέλυφος, το οποίο σχεδιάστηκε εκ νέου με στόχο τόσο την αισθητική υπεροχή όσο και την ενσωμάτωση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο κτίριο στη λειτουργία και τη συντήρησή του, με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα.

Για τις ανάγκες του κτιρίου, η VASGLASS κατασκεύασε πιστοποιημένους διπλούς ηχομονωτικούς και ενεργειακούς υαλοπίνακες ασφάλειας, με επίστρωση διπλής αργύρωσης, υψηλής περατότητας φωτός. Οι υαλοπίνακες, πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση της ηχομόνωσης του κελύφους, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια κατά τη χρήση και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η VASGLASS με την εργασία του έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού της και την εφαρμογή πιστοποιημένων προϊόντων της, ανέλαβε και ολοκλήρωσε ένα ακόμα έργο υψηλών απαιτήσεων και εξαιρετικής άνεσης κατά τη χρήση, που υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα υπό αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Ταυτότητα έργου

ΕπένδυσηDIMAND SA, Grivalia
Αρχιτεκτονικός ΣχεδιασμόςThymio Papayiannis and Associates Inc.
Υαλοπίνακες για τα εξωτερικά κουφώματα αλουμινίουVASGLASS