Όταν η αρχιτεκτονική απαιτεί κατασκευαστική τελειότητα – H πρόκληση του Beefbar
Όταν η αρχιτεκτονική απαιτεί κατασκευαστική τελειότητα
H πρόκληση του Beefbar
Ένα παράδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, με οργανική ένταξη στο φυσικό περιβάλλον και εφαρμογή ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών κατασκευής.










Το νέο κτίριο εστίασης, που σήμερα λειτουργεί ως Beefbar, κατασκευάστηκε κατά την πρόσφατη ολική ανακαίνιση και ανάπτυξη του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης της Four Seasons. Το κτίριο χωροθετήθηκε σε ιδιαίτερα περίοπτη θέση, σε ένα έξοχο τμήμα του ελεύθερου χώρου ανάμεσα στα εμβληματικά ξενοδοχεία Ναυσικά και Αρίονα.
Αφετηρία της σχεδιαστικής προσέγγισης υπήρξε η προσεκτική ένταξή του σε αυτήν την ευαίσθητη τοποθεσία. Η υπαίθρια κυκλοφορία του συγκροτήματος οδηγεί σε μια χαμηλή είσοδο, που σημαίνεται από την καθ’ ύψος επέκταση του πέτρινου στηθαίου του δρόμου και υποδέχεται τον επισκέπτη με ανεπιτήδευτο τρόπο, όπως και η φύτευση που περιβάλλει το κτίριο. Η στέγη με τα δοκάρια της που σβήνουν στο έδαφος, κυριαρχεί στην πρώτη εντύπωση.
Καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει, το κτίριο μοιάζει να αναδιπλώνεται ταυτόχρονα με το τοπίο που το περιβάλλει. Η βλάστηση γίνεται πυκνότερη, ενώ η στέγη από πατιναρισμένο χαλκό ανασηκώνεται απαλά από το έδαφος, με έναν κυματισμό που θυμίζει την κίνηση του πελάγους. Ο φωτισμός στα σημεία ένωσης της οροφής με τις όψεις του κτιρίου δημιουργεί την εντύπωση ότι το «κύμα» της στέγης ίπταται, σαν να είναι αναπόσπαστο μέρος της ακτής.
Η κύρια όψη του κτιρίου διαμορφώνεται προς τον βορρά, όπου η καμπύλη της στέγης ανοίγεται. Κατά μήκος της στεγάζονται τα δύο επίπεδα του χώρου εστίασης που φέρουν εξωτερικά εκτεταμένα καμπύλα συρόμενα υαλοστάσια, παρέχοντας έτσι άμεση οπτική επαφή με τη θάλασσα. Τα μεγάλα αυτά καμπύλα συρόμενα υαλοστάσια σε τριπλό οδηγό, αποτελούν μια τεχνικά ιδιαίτερα απαιτητική κατασκευή, που επιτρέπει την ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, αφήνοντας τη θέα ανεμπόδιστη, και αποτελούν μια από τις πλέον απαιτητικές κατασκευές που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Εκτός από τη λειτουργική σημασία τους, με τις αντανακλάσεις του φυσικού τοπίου σε αυτές τις γυάλινες επιφάνειες, ενσωματώνουν πλήρως το κτίριο στο περιβάλλον.
Η κατασκευή των υαλοστασίων αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς απαιτούσε εξειδικευμένες λύσεις λόγω της διπλής καμπυλότητας, αφού οι υαλοπίνακες έπρεπε να είναι ταυτόχρονα κοίλοι και τοξοειδείς. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και η ακριβής τοποθέτηση των κυρτών υαλοπινάκων, ώστε να πατήσουν σωστά στο σύστημα και να λειτουργήσουν άψογα. Η επιτυχής υλοποίηση αυτής της απαιτητικής κατασκευής πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του κ. Μαρτίνου, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του στον τομέα. Τα υαλοστάσια αποτελούνται από τρίπλεξ ενεργειακό γυαλί 6mm, εξωτερικά ενεργειακό tempered και εσωτερικά 551 clear, εξασφαλίζοντας αντοχή, ενεργειακή απόδοση και υψηλή αισθητική.
| Τίτλος έργου | Beefbar Restaurant στον Αστέρα Βουλιαγμένης |
| Αρχιτεκτονικό γραφείο | AETER Architects |
| Κατασκευή υαλοστασίων | MARTINOS |
| Έτος κατασκευής | 2021 |