Wolf D. Prix

Καταργώντας τα όρια στην αρχιτεκτονική και το design

Μικρό αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο αυστριακό αρχιτέκτονα που τόλμησε να αμφισβητήσει τους κανόνες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ο αιρετικός, κατά πολλούς, Wolf D. Prix έχει συμβάλει σημαντικά στον τομέα της αρχιτεκτονικής με τα έργα και τις ανατρεπτικές ιδέες του, τόσο στη γενέτειρά του, την Αυστρία, όσο και στον διεθνή χώρο. Είναι ο συνιδρυτής και επικεφαλής σχεδιασμού της Coop Himmelb(l)au, της γνωστής αρχιτεκτονικής εταιρείας με παγκόσμια φήμη, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καινοτόμου σχεδιασμού για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Με μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το έργο του Prix χαρακτηρίζεται από τολμηρά, εκφραστικά σχέδια που αμφισβητούν τους κανόνες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Γεννημένος το 1942 στη Βιέννη, ο Prix σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1968. Αργότερα, από το 1993 έως το 2018, δίδασκε στο ίδιο πανεπιστήμιο, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς αρχιτεκτόνων. Το έργο του Prix στο Coop Himmelb(l)au άρχισε τη δεκαετία του 1980, όταν συνεργάστηκε με τον Helmut Swiczinsky για να δημιουργήσουν τη διάσημη αρχιτεκτονική εταιρεία. Το δίδυμο κέρδισε για πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή το 1994, με το σχέδιό τους για το Μουσείο Groninger στην Ολλανδία, το οποίο κέρδισε το διάσημο Βραβείο Αρχιτεκτονικής του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων το 1996.

Από τότε ως σήμερα, ο Prix και η ομάδα του στο Coop Himmelb(l)au συνεχίζουν να παράγουν σχέδια αιχμής που ξεπερνούν τα όρια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστά για τη χρήση πολύπλοκων γεωμετριών, αντισυμβατικών υλικών και φουτουριστικών μορφών. Έργα τους μπορεί να δει κανείς σε πολλά μέρη του κόσμου,  όπως το BMW Welt στο Μόναχο, το Musée des Confluences στη Λυών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του Prix επικεντρώνεται στην ιδέα της δημιουργίας χώρων που προκαλούν μια αίσθηση συγκίνησης και έκπληξης, αμφισβητώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αρχιτεκτονική. Πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική δεν αρκεί να είναι λειτουργικά χρήσιμη, θα πρέπει, επίσης, να μπορεί να προκαλεί ένα αίσθημα δέους και απορίας σε όσους τη βιώνουν. Τα σχέδιά του είναι γνωστά για την ικανότητά τους να δημιουργούν μια αίσθηση «δράματος και θεάματος», προκαλώντας τη συναισθηματική και αισθητηριακή ανταπόκριση του επισκέπτη ή του θεατή.

Τα έργα του Prix και της ομάδας του Coop Himmelb(l)au έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις, όπως το Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας για την Αρχιτεκτονική, το Παγκόσμιο Βραβείο Βιώσιμης Αρχιτεκτονικής και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας. Έχει επίσης αναγνωριστεί ως μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Η συνεισφορά του Wolf D. Prix στον τομέα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρείται πολύ σημαντική. Ωστόσο, παρά την επιτυχία του, ο Prix παραμένει αφοσιωμένος στη διδασκαλία, μια απόδειξη της επιθυμίας του να μεταδώσει τις γνώσεις του στις μελλοντικές γενιές.