The Butterfly – Ευρηματικά παιχνίδια με το φως και τη σκιά
The Butterfly
Ευρηματικά παιχνίδια με το φως και τη σκιά
Ένα έργο με αστική οργάνωση, βιοκλιματικό σχεδιασμό και υψηλή αισθητική που αξιοποιεί πλήρως το φως και τις ιδιότητες των γυάλινων στοιχείων, που κατασκεύασε η εταιρεία Sifakis Glass.
«The Butterfly» είναι το όνομα του κτιρίου γραφείων της Noval A.E. στο Χαλάνδρι, που σχεδίασαν οι YAP Architects με έμφαση στην αειφορία. Χάρη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό του, που περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, το «The Butterfly» ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας Gold, στην ενεργειακή κατάταξη LEED.
Το κτίριο συνθέτουν παλαιά και νεόδμητα τμήματα που συνυπάρχουν αρμονικά και συνδέονται άρρηκτα, δημιουργώντας ένα υψηλής αισθητικής σύνολο με νέα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στο βορειοδυτικό άκρο του υφιστάμενου όγκου τεσσάρων ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα. προστέθηκε επέκταση νέου κτιριακού όγκου, δύο ορόφων, από μεταλλικό φέροντα οργανισμό. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, στο νοτιοανατολικό άκρο, έγινε προσθήκη μιας νέας ισόγειας πτέρυγας με μεταλλικό φέροντα οργανισμό, που αποτελεί μέρος των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου και καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από φυτεμένο δώμα, με εξαίρεση τις ράμπες πρόσβασης και τους χώρους στάθμευσης των υπογείων.
Το κτίριο εδράζεται σε δυο ζώνες πρασίνου που κλιμακώνονται από τα όρια του οικοπέδου ως το ύψος του ισογείου και ορίζουν έναν υπαίθριο διάδρομο πρόσβασης, που οδηγεί στην είσοδο των γραφείων, στο μέσο του κτιρίου. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η διαμπερότητα του οικοπέδου, αντισταθμίζοντας την τοποθέτηση του κύριου όγκου του κτιρίου που βρίσκεται κάθετα με την κίνηση πρόσβασης σε αυτό. Οι σκληρές επιφάνειες των δαπέδων περιβάλλονται με φυτεύσεις, οι οποίες επεκτείνονται και πάνω στα δώματα των υπογείων, αλλά και των υπόλοιπων πτυχώσεων των επίπεδων, που σβήνουν ως την οδό Αποστολοπούλου.
Και στα δυο τμήματα του ακάλυπτου, ως αρχή έχουμε την αντιπαράθεση δυο βασικών ποιοτήτων: του πρασίνου και του αδρού οπλισμένου σκυροδέματος, είτε με τη μορφή των βατών δαπέδων είτε με τη μορφή των ανεπίχριστων τοιχίων.
Γυάλινο κέλυφος με πετάσματα σκίασης
Το κέλυφος του κτιρίου αποτελείται από ένα σύστημα υαλοστασίου, το οποίο αναρτάται εξωτερικά και σε επαφή με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Το υαλοστάσιο είναι πλήρως μονωμένο στα τμήματα στα οποία καλύπτει τις κολώνες και τα δοκάρια του κτιρίου. Στα διάφανα τμήματα έχουν χρησιμοποιηθεί υαλοπίνακες υψηλής επιλεκτικότητας με μεγάλη διαφάνεια και 95% πιστότητα χρωμάτων από μέσα προς τα έξω, που εμποδίζουν το 72% της ηλιακής ενέργειας και το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Φέρουν πιστοποιήσεις για την ασφάλεια του κοινού που βρίσκεται εντός και εκτός του κτιρίου, καθώς και όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις του LEED.
Επιπλέον, σε απόσταση 80 cm από το υαλοστάσιο, βρίσκεται άλλο ένα πέτασμα σκίασης του υαλοστασίου, το οποίο διαχειρίζεται την πρόσπτωση των ηλιακών ακτινών, χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζει τη θέαση του εξωτερικού περιβάλλοντος από το εσωτερικό.
Η μεταλλική αυτή κατασκευή υποδέχεται έναν περιμετρικό διάδρομο επίσκεψης-συντήρησης από γραδελάδα και μια ζώνη μεταλλικών ζαρντινιέρων, που έρχονται σε επαφή με το γυάλινο κέλυφος. Το επίπεδο της γραδελάδας και των ζαρντινιέρων, είναι το ίδιο με την τελική στάθμη του δαπέδου των γραφείων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αίσθηση συνέχειας του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό, εντάσσοντας με τον τρόπο αυτό τη φύτευση στα στοιχεία εμπλουτισμού του εσωτερικού χώρου.
Αγάπανθοι, δεντρολίβανα, στίπες αναδύονται από το μεταλλικό δάπεδο του προβόλου και μια σειρά κάθετων ειδικά σχεδιασμένων περσίδων από αλουμίνιο, σκιάζουν το κτίριο σε επιλεγμένες περιοχές και το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία τις πρωινές και απογευματινές ώρες.
Τα στοιχεία αυτά αναπτύσσονται ως μια κυματιστή ακολουθία, που πυκνώνει και αραιώνει ανάλογα με τις ανάγκες σκίασης που προκύπτουν από την πορεία του ήλιου. Έτσι, παίρνουν τη μορφή ενός κελύφους στοιχείων που ανασηκώνονται – αναριγούν, ανταποκρινόμενα στις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Frameless διαχωριστικά με διπλά κρύσταλλα
Οι κύριοι χώροι των γραφείων είναι ενιαίοι ή διαχωρισμένοι ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη. Η συνθήκη αυτή απαιτεί τη μέγιστη ευελιξία στη χρήση των υλικών αλλά και τις μεθόδους μηχανολογικής υποστήριξης των χώρων. Τα διαχωριστικά είναι χωρίς εμφανή σκελετό (frameless) με διπλά κρύσταλλα και διαμορφώνουν τα κλειστά απαιτούμενα τμήματα (meeting rooms – telephonebooth κλπ.). Στο σύνολο του κτιρίου ο φωτισμός είναι τεχνολογίας LED.
Η διαμόρφωση των δαπέδων ως υπερυψωμένα αναλαμβάνουν να ικανοποιούν τις ανωτέρω συνθήκες για τα ηλεκτρικά δίκτυα. Η επιφάνεια του δαπέδου είναι πλακίδια μοκέτας, ώστε να εξασφαλίζεται σημαντικό τμήμα της απαιτούμενης ηχοαπορρόφησης.
Σε σημαντικά σημεία της κάτοψης και σε ποσοστό περίπου στο 65-75 %, οι ψευδοροφές είναι από ηχοαπορροφητικά πανέλα PET, ανακυκλωμένου πλαστικού, σε υφή felt και σε διάφορους χρωματισμούς, αναρτημένα από την οροφή.
Ταυτότητα έργου
Τίτλος έργου: «The Butterfly»
Τυπολογία: Κτίριο Γραφείων
Τοποθεσία: Αποστολοπούλου 26 – Χαλάνδρι
Ιδιοκτήτης: NOVAL Α.Ε.
Αρχιτέκτονες: YAP Architects
Ομάδα μελέτης: Γιώργος Ανδρεάδης – Νίκος Βενιανάκης – Λίνα Γαβριήλογλου – Μιχάλης Κανταρτζής
Στατική μελέτη: Κυριακή Καλατζή
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Proton E.Π.Ε.
Κατασκευή: REDEX
Ενεργειακή μελέτη: DCarbon
Αρχιτεκτονική τοπίου: LANDCO Ε.Π.Ε.
Μελέτη φωτισμού: L4A
Project management: FOCAL
Commissioning Management Services VPC: Βασίλειος Παρασκευόπουλος
Υαλοπίνακες: ΣΗΦΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ & ΒΑΡΒΑΡΑ Ο.Ε.
Προϊόντα αλουμινίου – Περσίδες σκίασης: ETEM – ELVAL COLOUR
Φωτιστικά σώματα: L4A (Ν.Α. ΒΑΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.) – LUUN (ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΡΙΝΤΑ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε.), Ups – Battery pack
Κείμενο παρουσίασης: YAP Architects
Φωτογραφίες: Erieta Attali – Γιάννα Ανδρεάδη