Διονύσης Φωτάκιας: Η Ελλάδα κερδίζει συνεχώς το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Διονύσης Φωτάκιας, Real Estate Developer στη Nexus Properties, μιλά στο Glass Forum για τις εξελίξεις του real estate στην Ελλάδα και για τη συμβολή του ΑΙ και των γυάλινων κτιρίων στην ανάπτυξη ακινήτων.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Τα τελευταία χρόνια, παρά τις αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τη συρρίκνωση των οικονομιών της Ευρώπης, η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτή η διαφοροποίηση;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά «ταλέντα» και πρωτοεμφανιζόμενα φαινόμενα. Γεωγραφικά, είναι σταυροδρόμι πολιτισμών και προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπέφερε στο παρελθόν λόγω οικονομικής κρίσης αλλά έχει παρουσιάσει ανάκαμψη. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρει χαμηλότερο κόστος ζωής και αυτό την καθιστά ελκυστική σε ξένους επενδυτές και αγοραστές ακινήτων. Παράλληλα, με όπλα τον ήλιο και την καταγάλανη θάλασσα, η Ελλάδα πάντα θα είναι κορυφαίος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ξένοι να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες ή κατοικίες σε τουριστικές περιοχές. Παρά τη γενική ανασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα κερδίζει συνεχώς το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ποιες είναι οι πιο εμπορικές περιοχές στη χώρα μας και ποιες αναμένεται να αποκτήσουν αυξημένη εμπορικότητα τα επόμενα χρόνια;

Η εμπορικότητα μιας περιοχής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική δραστηριότητα, η κοινωνική υποδομή, ο τουρισμός, η ιστορία του τόπου. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι εξελίξεις μπορεί να διαφέρουν σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα που έχουν γνωρίσει αυξημένη εμπορικότητα και άλλες που αναμένεται να αποκτήσουν στο μέλλον. Η Αθήνα, καταρχάς, ως πρωτεύουσα συγκεντρώνει μεγάλη μερίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Θεσσαλονίκη, επίσης, είναι ενεργό εμπορικό κέντρο και η Χαλκιδική, ο ορισμός του τουριστικού θέρετρου. Αύξηση της εμπορικότητας αναμένεται στα νησιά μας, όχι μόνο στα δημοφιλή αλλά και σε εκείνα που προσφέρουν μια διαφορετική ποιότητα στον τουρισμό που σχετίζεται και με την ιστορία τους.

Σε μεγάλα κατασκευαστικά project, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό και στον Πύργο Πειραιά, παρατηρεί κανείς ότι το γυαλί κατέχει εξέχουσα θέση. Θα διατηρηθεί, πιστεύετε, αυτό το ενδιαφέρον και στο μέλλον; Ποιες προοπτικές υπάρχουν για τα γυάλινα κτίρια;

Το γυαλί είναι το πιο ενδιαφέρον υλικό για να ορίζεις χώρους, γιατί μπορείς να πετύχεις τη διαφάνεια και την αντανάκλαση, παράλληλα, και αυτό δημιουργεί ένα παιχνίδι στη χωρική εμπειρία. Ως υλικό είναι διαχρονικό και με την εξέλιξη της τεχνολογίας του γυαλιού αρχίζουμε να έχουμε απεριόριστες δυνατότητες κελύφων για τα νέα κτίρια. «Έξυπνα» γυαλιά με θερμομονωτικές ιδιότητες και ενσωματωμένα συστήματα ενέργειας ενισχύουν τη ζήτηση της εφαρμογής του γυαλιού στις όψεις. Πλέον το γυαλί μπορεί και βοηθά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι νέες σχεδιαστικές τάσεις το έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι η τεχνολογία κατασκευής του γυαλιού πετυχαίνει πια και εφαρμογές καμπύλων γεωμετριών. Πάντα βέβαια πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην εφαρμογή των υλικών. Δεν είναι λύση τα καθολικά γυάλινα κτίρια. Η αναζήτηση του αρχιτέκτονα που κατασκευάζει κελύφη είναι σημαντικό να αναπτύσσει μία αφήγηση για τον συνδυασμό υλικών στις λύσεις που προτείνει.

Κάποια από τα έργα σας έχουν σχεδιαστεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον των κατασκευών; Και τι απαντάτε σε όσους ανησυχούν ότι θα αντικαταστήσει τον αρχιτέκτονα και τον άνθρωπο εν γένει;

Τα έργα μας σχεδιάζονται με τη χρήση animated software, δηλαδή προγραμμάτων που έχουν ως βάση σχεδιασμού τον Χρόνο. Η χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα άλλο εργαλείο σκέψης και σχεδιασμού που χρησιμοποιούμε παράλληλα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσουμε τα δικά μας σχέδια με τη χρήση λέξεων που εμείς επιλέγουμε και αφορούν την κεντρική ιδέα, το concept του αρχιτεκτονήματος.

Πολύ σύντομα τα αποτελέσματα του AI θα αποδίδουν εκτός από εικόνες και νέες γεωμετρίες και τότε θα επέλθει η πραγματική επανάσταση στη χρήση αυτών των προγραμμάτων. Δεν παύει όμως κύριο ρόλο στις τελικές αποφάσεις να έχει η κριτική ανθρώπινη σκέψη, που διακρίνεται από έναν ελιγμό που κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Επίσης, αναντικατάστατη είναι η έμπνευση μιας ιδέας. Αυτή δεν μπορείς να τη βρεις πληκτρολογώντας σε κάποιο πρόγραμμα.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε για αυτά τα εργαλεία. Οφείλουμε όμως να τα κατακτήσουμε, να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να τα δαμάσουμε εξελίσσοντας τις δυνατότητές τους. Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα αντικαταστήσει τον αρχιτέκτονα που ξέρει να τη χρησιμοποιεί και να συνδιαλέγεται με τη «νοημοσύνη» της. Είναι μια ενθουσιώδης εξέλιξη της τεχνολογίας που θα αντικαταστήσει τον μέσο όρο ανθρώπινης απόδοσης σε όλους τους τομείς. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον ανθρώπινο νου να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Ποια είναι τα σχέδια της Nexus Properties για τα επόμενα χρόνια;

Η Nexus Properties είναι μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που έχει ως όραμα να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα της ελληνικής αγοράς ακινήτων, μέσω μιας πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής προσέγγισης και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες της. Η κατασκευαστική δυναμική της πετυχαίνει μια έντονη δραστηριότητα Real Estate σε έργα που έχουν ήδη λάβει εκτενή δημοσιότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς ακολουθούν την αιχμή της τεχνολογίας του σχεδιασμού και της ψηφιακής κατασκευής. Πρόσφατα το πρώτο υλοποιημένο έργο της Nexus BUTterFLY, με σχεδιασμό από τους architect Scripta, προτάθηκε από διεθνή φορέα ως υποψήφιο σε διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής.

Το επόμενο μεγάλο έργο της Nexus Properties, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι κτίρια κατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα στην περιοχή του Ελληνικού, που βρίσκονται τώρα προς πώληση. Η Nexus, σε συνεργασία με τους architect Scripta, εξειδικεύεται στην εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής μέσω υψηλών τεχνικών σχεδιασμού και εφαρμοσμένης έρευνας υλικών. Η Nexus διοχετεύει την εμπειρία και την τεχνική εξειδίκευσή της στη δημιουργία κτιρίων μοναδικής αισθητικής και λειτουργικότητας, που στόχο έχουν να προσφέρουν στους χρήστες τους μια μοναδική χωρική εμπειρία πολυτέλειας και ασφάλειας.

Διονύσης Φωτάκιας
Real Estate Developer, Nexus Properties

Ο Διονύσης Φωτάκιας δραστηριοποιείται στο Real Εstate Development για περισσότερα από 20 χρόνια. Η ενασχόλησή του με τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων ξεκίνησε το 2002, αρχικά στην Αθήνα και μετά στη Ρουμανία. Ο Διονύσης έχει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη κτιρίων κατοικιών, κυρίως στη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Αγγλία, και ένα επιτυχημένο ιστορικό στον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο και στη δημιουργία νέων οικιστικών έργων. Στη διαδρομή του στον κλάδο του Real Estate Development έχει υπάρξει ιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε πολλά εγχειρήματα και υπεύθυνος για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την απόκτηση, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιτυχημένη πώληση έργων μεγέθους πλέον των 50.000 τ.μ. και άνω των 400 κατοικιών.