Δέσποινα Καζαντζίδη: Η διαφάνεια και η διαπερατότητα του γυαλιού κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι
Δέσποινα Καζαντζίδη: Η διαφάνεια και η διαπερατότητα του γυαλιού κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι
Η Δέσποινα Καζαντζίδη, Interior Designer/Landscape Designer, Secretary of the Board of HIDA (HELLENIC INTERIOR DESIGNERS ASSOCIATION), Head Designer & Construction Manager of DIAKOSMOS PLUS, μιλά στο Glass Forum για τις νέες τάσεις διακόσμησης στους ξενοδοχειακούς χώρους και εξηγεί γιατί το γυαλί είναι ένα υλικό που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν φιλόξενα.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
Ποιες είναι οι ανάγκες που καλείται να καλύψει ο interior designer σε έναν χώρο φιλοξενίας;
Στον κλάδο της φιλοξενίας, o διακοσμητής/αρχιτέκτονας/σχεδιαστής εσωτερικών χώρων έχει σημαντικότατο ρόλο. Θυμηθείτε τα ομορφότερα ξενοδοχεία που έχετε επισκεφτεί ή ακόμα και τα καλύτερα εστιατόρια. Ο σχεδιασμός ήταν ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας ή των αναμνήσεών σας και είναι πολύ πιθανόν να τα επιλέξατε αρχικά για αυτόν τον λόγο.
Κάθε στοιχείο σχεδιασμού, από τη χωροταξική διάταξη μέχρι την επιλογή υλικών, συμβάλει στη δημιουργία της ατμόσφαιρας ενός χώρου. Η διακόσμηση που εμπλέκει όλες τις αισθήσεις, προκαλεί το συναίσθημα και δημιουργεί αναμνήσεις, είναι σημείο κλειδί στη φιλοξενία.
Συνοπτικά, ο ρόλος της διακόσμησης και του σχεδιασμού στη φιλοξενία είναι πολύπλευρος, περιλαμβάνοντας και συνδυάζοντας αισθητική, λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, τεχνολογία και πολιτισμική ευαισθησία. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν από κοινού για να δημιουργήσουν χώρους που όχι μόνο εντυπωσιάζουν οπτικά, αλλά προσφέρουν επίσης μια πλούσια, αξέχαστη και ουσιαστική εμπειρία στους επισκέπτες. Από τη δημιουργία εντυπώσεων (η στιγμή ‘’wow’’ ) έως την ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών στοιχείων και υλικών. Πρακτικά, ο σχεδιασμός στη φιλοξενία αφορά στη δημιουργία χώρων που είναι αξέχαστοι, άνετοι και αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον τους.
Πώς μπορεί, μέσω της διακόσμησης, ένας χώρος να δείχνει πιο φωτεινός και πιο ευρύχωρος; Βοηθάει η χρήση του γυαλιού;
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι δυνατή η αλλαγή των διαστάσεων ενός δωματίου. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν προσαρμογές που μπορεί να κάνει ο designer για να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι. Ένας ενδιαφέρων και σίγουρος τρόπος είναι η χρήση του γυαλιού.
Το γυαλί μπορεί να κάνει ένα μικρό δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο, εξαλείφοντας οπτικά εμπόδια. Δημιουργούμε έτσι την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου και ανοιχτότερου χώρου, με μια εντελώς διαφορετική αίσθηση και ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, μια γυάλινη πόρτα μάς επιτρέπει να περιεργαστούμε τον χώρο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το γυαλί (ή ο καθρέφτης) είναι ένα εξαιρετικά αποδοτικό διακοσμητικό εργαλείο. Αντανακλά τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό φως και δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις. Εκτός όλων των άλλων, ως αποτέλεσμα έχουμε μια συνεκτική και μοντέρνα εμφάνιση, κάνοντας ένα δωμάτιο να φαίνεται πιο ευρύχωρο, πιο φωτεινό και, φυσικά, μεγαλύτερο.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γυαλί στη διακόσμηση των ξενοδοχείων;
Ένας από τους κύριους στόχους του εσωτερικού σχεδιασμού είναι να κάνει έναν χώρο να δείχνει οικείος και φιλόξενος. Και αυτό κάνει το γυαλί. Φέρνει σε επαφή το εσωτερικό με το εξωτερικό με γυάλινους τοίχους, πόρτες ή παράθυρα. Το φυσικό φως είναι προτεραιότητα στην εσωτερική διακόσμηση. Ο φωτισμός δίνει ζωή σε ένα δωμάτιο με τρόπο που το τεχνητό φως δεν μπορεί. Τα χρώματα φαίνονται πιο βαθιά και πιο φυσικά.
Οι γυάλινοι τοίχοι και τα παράθυρα επιτρέπουν στο φυσικό φως να διοχετεύεται στον χώρο. Ως αποτέλεσμα, ένα δωμάτιο είναι φιλόξενο, φωτεινό, ευάερο και ευήλιο, ενισχύοντας έτσι τη διάθεση χαλάρωσης του επισκέπτη. Επιπλέον, το φυσικό φως περιορίζει τη χρήση τεχνητού φωτισμού στο ελάχιστο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Με τη χρήση του γυαλιού, ένας designer μπορεί να δημιουργήσει έναν χώρο φιλοξενίας μοντέρνο και κομψό, είτε πρόκειται για ένα δωμάτιο είτε για το λόμπι ή ακόμα και τον χώρο της ρεσεψιόν.
Η διαφάνεια και η διαπερατότητα του γυαλιού κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι, αφού το βλέμμα τους μπορεί με άνεση να περιεργαστεί και να εξερευνήσει σε μεγαλύτερη ακτίνα τον χώρο και να έχει οπτική πρόσβαση σε αντικείμενα ή χώρους που σε άλλη περίπτωση δε θα ήταν δυνατόν, κάτι που προσφέρει ψυχολογικά οφέλη, όπως ευεξία και χαλάρωση.
Μπορεί ένας χώρος λίγων τετραγωνικών μέτρων να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο χώρο φιλοξενίας; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Εδώ και κάποια έτη, το λεγόμενο “open plan’’ είναι η αγαπημένη λύση των σχεδιαστών εσωτερικών χώρων, είτε πρόκειται για χώρους φιλοξενίας είτε εργασίας ή ακόμη και κατοικίας.
Το γυαλί είναι μια αναζωογονητική αλλαγή σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς τοίχους. Διαχωρίζει τα δωμάτια και οριοθετεί τους χώρους, δίχως να διαταράσσεται η ροή ενέργειας και φωτός.
Γυάλινα χωρίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός χώρου υποδοχής, μιας αίθουσας συσκέψεων ή λόμπι. Ομοίως, στα δωμάτια το γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει μία άψογη μετάβαση και σύνδεση μεταξύ της κρεβατοκάμαρας και του μπάνιου. Ειδικότερα στα ξενοδοχεία, ο χώρος είναι πολύ σημαντικός. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να χρησιμοποιούμε τον διαθέσιμο χώρο προς όφελός μας.
Τα εσωτερικά συρόμενα ή σταθερά γυάλινα ανοίγματα μπορούν να εξοικονομήσουν χώρο, γιατί επιτρέπουν τόσο τη διαφάνεια όσο και την ιδιωτικότητα, και φυσικά η σχεδίαση με γυαλί χωρίς πλαίσιο επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα στον χώρο και δίνει μια πιο σύγχρονη εμφάνιση.
Τέλος, το γυαλί είναι ένα εξαιρετικό διαχωριστικό για μικροσκοπικά δωμάτια χωρίς να μειώνει οπτικά τον χώρο. Για παράδειγμα, ένα γυάλινο χώρισμα, ένα γυάλινο ταβάνι ή ένας φεγγίτης θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση του φωτός, ενώ θα εξαλείψει κάθε οπτικό εμπόδιο.
Υπάρχουν υλικά ή συνδυασμοί υλικών που θα πρέπει να αποφεύγονται ή που δε συνδυάζονται μεταξύ τους στη διακόσμηση των ξενοδοχειακών χώρων;
Οι επιλογές υλικών στη διακόσμηση ξενοδοχειακών χώρων τη σημερινή εποχή είναι απεριόριστες. Κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχουν απαγορευτικά υλικά ή συνδυασμοί αυτών. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με τη συνετή και ορθά σχεδιασμένη χρήση κάθε υλικού. Το μυστικό των χώρων φιλοξενίας είναι η καλαισθησία να προάγει τη λειτουργικότητα και εκείνη με τη σειρά της την άνεση. Γενικότερα, σαν απλός κανόνας, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση υλικών που καθαρίζονται πολύ δύσκολα ή δημιουργούν αλλεργίες.
Τα σύγχρονα υλικά και οι νέες τεχνολογίες έχουν διευκολύνει τη δουλειά του interior designer;
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία γυαλιού αυξάνουν μόνο τις διαθέσιμες επιλογές του interior designer. Οι καινοτομίες και η τεχνολογία του σήμερα, ουσιαστικά γεφυρώνουν το χάσμα που ενυπήρχε σε περασμένες δεκαετίες, μεταξύ των ιδεών και των φαινομενικά φουτουριστικών σχεδιασμών με την πραγματικότητα. Μπορούμε έτσι να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε αλλά κυρίως να κάνουμε πραγματικότητα περιβάλλοντα που ήταν κάποτε απαγορευτικά, είτε από άποψη τεχνολογίας είτε από άποψη κόστους.
Αν θα έπρεπε να δώσετε μία μόνο συμβουλή διακόσμησης για τους ξενοδοχειακούς χώρους, ποια θα ήταν αυτή;
Ο σχεδιασμός του εσωτερικού ενός ξενοδοχείου είναι μια πολυδιάστατη εργασία, που απαιτεί προσεκτική μελέτη για να διασφαλιστεί ένα φιλόξενο και άνετο περιβάλλον για τους επισκέπτες. Αν πρέπει να δώσω μία μόνο συμβουλή, αυτή θα είναι να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες και την άνεση των επισκεπτών που στοχεύετε, με βάση τον σχεδιασμό σας.