Ασπασία Τάκα: Το γυαλί θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό του μέλλοντος

Η Ασπασία Τάκα, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, Founder & Head Architect στο γραφείο Taka + Partners, που διακρίθηκε για το έργο Seafront Resort | Portes Lithos Luxury Resort (κατηγορία «Tourism & Hospitality»), στη 2η Έκθεση & Βραβεία Αρχιτεκτονικών Έργων & Κατασκευών Αλουμινίου, στο 15ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονική» που διοργάνωσε η Energy Μarketing, μιλά στο Glass Forum για τη χρήση και την αξία του γυαλιού στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου

Η χρήση του γυαλιού γίνεται ολοένα και πιο συχνή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ποιες ιδιότητες το καθιστούν ελκυστικό στους αρχιτέκτονες; Διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν; Έχει εξελιχθεί ως υλικό;

Η εξέλιξη και η χρήση του γυαλιού στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Αποτελεί το μέσο επικοινωνίας του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον, προσφέρει οπτική συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εξωστρέφεια. Κάποιες από τις ιδιότητες που το καθιστούν ελκυστικό στους αρχιτέκτονες είναι η πολύ μεγάλη αντοχή στον χρόνο, όπως και οι ποικίλες μορφές που μπορεί να λάβει το γυαλί σήμερα. Εκτυπώσεις, καμπυλότητες, υφές, εφαρμογές σε επενδύσεις, στέγαστρα, ανελκυστήρες, δάπεδα είναι μερικές από τις μορφές και τις ιδιότητες αυτές. Επιπλέον, καθοριστικός τομέας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η βιωσιμότητα, ιδιαίτερα με τη χρήση υαλοπινάκων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη χρήση του γυαλιού στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό;

Οι περιορισμοί της χρήσης του γυαλιού στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι ελάχιστες και, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χρήση του θα ξεπερνά και τις πιο δύσκολες ασκήσεις, καθώς θα βλέπουμε να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο.

Μπορεί το γυαλί να χρησιμοποιηθεί για φέροντα στοιχεία των κτιρίων;

Το γυαλί πλέον δε χρησιμοποιείται ως υλικό πλήρωσης μόνο, καθώς τα όρια φερόντων και μη φερόντων στοιχείων έχουν αρχίσει να γίνονται ελαστικά. Νέες τεχνολογίες στην κατασκευή του γυαλιού και σε δομικά συστήματα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τις κατασκευές φερόντων από γυαλί.


Seafront Resort / Portes Lithos Luxury Resort | Photo credits: Kim Powell Photography

Πώς συμβάλει το γυαλί, ως δομικό υλικό, στη βιωσιμότητα των κτιρίων και στην προστασία του περιβάλλοντος;

Η αρχιτεκτονική είναι η επιστήμη που αλλάζει, μεταμορφώνεται, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και σήμερα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αναλάβει δράση και να κάνει τα σωστά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα πεδία. Το γυαλί ως δομικό υλικό, με τη μορφή υαλοπινάκων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συμβάλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των κτιρίων, καθώς μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση σε πολύ μεγάλο βαθμό και παρουσιάζει πολύ μικρές θερμικές απώλειες. Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, επειδή είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας την κυκλική οικονομία, το γυαλί είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση. Είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, δεν αλλοιώνεται κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης, μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά χωρίς απώλεια ποιότητας ή καθαρότητας και είναι απόλυτα ασφαλές στην επαναχρησιμοποίησή του.


Anasa Luxury Resort | Photo credits: Kim Powell Photography

Στα δικά σας έργα πού χρησιμοποιείτε συνήθως γυαλί;

Στα δικά μας έργα χρησιμοποιούμε το γυαλί με ποικίλους τρόπους, καθώς είναι ένα υλικό που το αγαπάμε και το προτιμούμε συχνά. Συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το έργο On the Cliff – Anasa Luxury Resort 5*, το οποίο βρίσκεται στην Παραλία Ελαιοχωρίου, παράκτια ακτή στην περιοχή της Καβάλας. Το έντονο ανάγλυφο και το πλούσιο υπέδαφος δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση υφών με την αμμώδη παραλία. Το δομημένο περιβάλλον του ξενοδοχείου μέσα σε αυτό δημιουργεί ένα καταφύγιο επαφής με τη φύση. Ιδιαιτερότητα του έργου αυτού αποτελεί η κατακόρυφη σύνδεση του γυάλινου ανελκυστήρα, από το επίπεδο του οικοπέδου στο επίπεδο της θάλασσας. Η σύνδεση αυτή, πέραν από επιθυμία του πελάτη, αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο του σχεδιασμού.


Anasa Luxury Resort | Photo credits: Kim Powell Photography

Από την άλλη πλευρά, ένα έργο που χρησιμοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό γυάλινα διαχωριστικά για τη διαμόρφωση των χώρων, είναι τα γραφεία μας, που στεγάζονται σε ένα βιομηχανικό κτίριο και σχεδιάστηκαν ως η νέα έδρα του studio, ένα ορμητήριο για δημιουργικά έργα και ιδέες. Η συνολική επιφάνεια του χώρου είναι περίπου 400 m2 και η οργάνωση των χρήσεων σε ανοικτή κάτοψη προωθεί τη φιλοσοφία του γραφείου, η οποία στηρίζεται στην έννοια της συνεργασίας. Οι μεταβλητοί χώροι και τα δυσδιάκριτα όρια σε συνδυασμό με τη δυνατότητα απομόνωσης κάποιων χώρων συγκροτούν και αναπαράγουν το ομαδικό πνεύμα εργασίας.


Κτίριο γραφείων | Photo credits: Giorgos Sfakianakis Photography

Θα μπορούσε το γυαλί να αποτελέσει το υλικό του μέλλοντος; Πώς βλέπετε τη μελλοντική εξέλιξή του;

Πιστεύω ότι το γυαλί θα εξελιχθεί πολύ τα επόμενα χρόνια, θα βλέπουμε τη χρήση του ολοένα και περισσότερα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, θα μας εκπλήσσει ευχάριστα και όντως θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό του μέλλοντος.

Η Ασπασία Τάκα σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προτού συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σχετικές με ζητήματα σχεδιασμού, πολιτισμού και εμβάθυνση σε θεωρίες αρχιτεκτονικής σκέψης. Το 2006 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο TAKA+PARTNERS, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στο Riyadh, KSA. Έκτοτε μαζί με την ομάδα της, έχουν συνεχή παρουσία στον χώρο της αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Έχουν δημιουργήσει ένα εκτενές portfolio έργων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν διακριθεί σε διεθνή βραβεία και διαγωνισμούς. Με έργα μεγάλης, μεσαίας και μικρότερης κλίμακας, υλοποιούν τα οράματα των ανθρώπων που τους εμπιστεύονται με επαγγελματισμό, συνέπεια και άρτια αποτελέσματα.