Minimal Frames – Περισσότερη θέα στην Αρχιτεκτονική, μία μεγάλη ευκαιρία για το γυαλί

Μια τάση στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με πολλαπλά οφέλη, τόσο στην αισθητική εμφάνιση όσο και στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος*
Εμπορικός Διευθυντής KAZA HELLAS S.A.

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τα γυάλινα διαχωριστικά με minimal πλαίσια αλουμινίου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.

Αυτή η νέα προσέγγιση, που έχει εφαρμογή τόσο στις προσόψεις κτιρίων (facade) όσο και στη χρήση διαχωριστικών για εσωτερικούς χώρους, δεν αποτελεί μόνο μια καινούργια τεχνική αλλά, παράλληλα, και μια καινοτόμα φιλοσοφία που κυριαρχεί πλέον στην αρχιτεκτονική και συμβάλει στην ανάδειξη της λειτουργικής αξίας τους και της υψηλής αισθητικής τους.

Τα γυάλινα διαχωριστικά με minimal πλαίσια αλουμινίου, γνωστά και ως “minimal glass frames” στον αρχιτεκτονικό χώρο, αποτελούν έναν εντυπωσιακό σχεδιαστικά τρόπο για τη δημιουργία μοντέρνων και φωτεινών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Αυτά τα πλαίσια χαρακτηρίζονται από την ελάχιστη χρήση μετάλλου και λόγω των μεγάλων γυάλινων επιφανειών προσφέρουν σύγχρονου τύπου αισθητική και κομψότητα σε όλους τους χώρους στους οποίους τοποθετούνται.

Τα “minimal glass frames” έχουν τις ακόλουθες χαρακτηριστικές ιδιότητες:

Αφαιρετική αισθητική: Οι κατασκευές των minimal frames προάγουν την αφαιρετική αισθητική, η οποία και κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της αρχιτεκτονικής, και παράλληλα επιτρέπουν στο φυσικό φως να περνά ελεύθερα, δημιουργώντας ένα φωτεινό και φιλικό περιβάλλον.

Εναρμόνιση με το περιβάλλον: Οι μεγάλες διαφάνειες που περιγράφονται από διακριτικά πλαίσια, επιτρέπουν στον χρήστη να απολαμβάνει την εξωτερική θέα ανά πάσα στιγμή από το εσωτερικό του κτιρίου και προσφέρουν την αίσθηση της ενότητας, αφού διευρύνουν οπτικά τους χώρους.

Λόγω της διαφάνειας του γυαλιού, ενσωματώνονται εύκολα στο περιβάλλον τους, επιτρέποντας στον χρήστη να απολαύσει τη θέα του εξωτερικού χώρου ακόμα και από το εσωτερικό του κτιρίου.

Μοντέρνα Αισθητική: Η minimal σχεδίαση των πλαισίων δημιουργεί μια μοντέρνα και κομψή αισθητική, που εντυπωσιάζει με την απλότητά της και την ευκρίνεια των γραμμών.

Συνδυασμός με άλλα υλικά: Τα γυάλινα διαχωριστικά μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με άλλα υλικά, όπως  ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό υλικών και υφών.

Η αρχιτεκτονική με σχεδόν αόρατα πλαίσια αποτελεί μια επανάσταση στις παραδοσιακές κατασκευές με τα βαριάς δομής υλικά, αναδεικνύοντας έτσι την κομψότητα των υλικών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε αφαιρετικής αισθητικής κατασκευές.

Επικέντρωση στην υψηλή αισθητική: Η μεταμόρφωση του περιβάλλοντος με minimal glass frames

Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι τοίχοι από συμπαγείς όγκους, συνήθως τσιμέντου ή τούβλων, και τα παράθυρα συχνά έχουν βαριά και πυκνά πλαίσια, περιορίζοντας τη φυσική φωτεινότητα και την επαφή με το εξωτερικό  περιβάλλον. Ωστόσο, με την εισαγωγή minimal glass frames, η αισθητική της αρχιτεκτονικής μεταβάλλεται, προσφέροντας νέες δυνατότητες σχεδιασμού, δημιουργώντας αίσθηση αρμονίας.

Επιπλέον, οι λεπτές και διακριτικές γραμμές των πλαισίων δημιουργούν μια αίσθηση ενότητας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Ο χώρος φαίνεται να επεκτείνεται πέρα από τα τοιχώματα και τα παράθυρα, ενώ η θέα προς το εξωτερικό γίνεται μια ενιαία εμπειρία με το εσωτερικό του χώρου. Η αίσθηση ενότητας που δημιουργείται μετουσιώνει την παρουσία των παρευρισκόμενων σε μια υψηλής ποιότητας εμπειρία, αφού τους προσφέρει παραμονή σε έναν χώρο που ενισχύει την αίσθηση της εναρμόνισης με το περιβάλλον.

Ανάλυση Σχεδίασης και Εφαρμογών

Ας δούμε μερικά παραδείγματα αρχιτεκτονικών έργων που χρησιμοποιούν Minimal πλαίσια για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα:

Villa Kogelhof, Ολλανδία

Η Villa Kogelhof είναι μια σύγχρονη έπαυλη που βρίσκεται στην Ολλανδία. Οι εξωτερικοί τοίχοι της βίλας αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από minimal glass frames, που προσφέρουν εντυπωσιακή θέα της γύρω φύσης και, παράλληλα, επιτρέπουν τη μέγιστη διείσδυση του φωτός στο εσωτερικό του κτιρίου.

Farnsworth House, ΗΠΑ

Το Farnsworth House, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ludwig Mies van der Rohe, είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού αποτελούνται από minimal glass frames, που δημιουργούν μια αίσθηση αιώρησης και επιτρέπουν στους ενοίκους να απολαμβάνουν τη θέα του ποταμού Fox River.

Apple Park Visitor Center, ΗΠΑ

Το Visitor Center του Apple Park στην Καλιφόρνια είναι ένα κτίριο με μοντέρνο και κομψό σχεδιασμό. Οι γυάλινες προσόψεις του κτιρίου περιλαμβάνουν minimal glass frames, που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα και επιτρέπουν στους επισκέπτες να έχουν πλήρη θέα στους κήπους περιμετρικά.

The Shard, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα εσωτερικά γυάλινα διαχωριστικά του The Shard είναι σχεδιασμένα με τρόπο που επιτρέπει τη διάχυση του φωτός και τη δημιουργία φωτεινής ατμόσφαιρας και μοναδικής αισθητικής στο εσωτερικό του. Έτσι, δημιουργείται η αίσθηση ευρυχωρίας και διαφάνειας. Το γυαλί επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέλθει στον χώρο, δημιουργώντας ένα φωτεινό και φιλικότερο περιβάλλον. Επιπλέον, τα γυάλινα διαχωριστικά παρέχουν εκπληκτική πανοραμική θέα στο Λονδίνο και το περιβάλλον του. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα από το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ βρίσκονται σε έναν εξαιρετικά σύγχρονο και εντυπωσιακό χώρο.

Συνολικά, τα εσωτερικά γυάλινα διαχωριστικά του The Shard συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μοναδικού, σύγχρονου και φωτεινού περιβάλλοντος που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του.

Τεχνολογικές Καινοτομίες

Η συνεχής εξέλιξη στην τεχνολογία του γυαλιού έχει φέρει πρωτοποριακές καινοτομίες που επιτρέπουν τη δημιουργία ελαφρών, “minimal” και ανθεκτικών πλαισίων, προσφέροντας οπτική χωρίς περιορισμούς. Ας εξετάσουμε μερικές από αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες:

  • Ενισχυμένα υλικά: Η χρήση υλικών, όπως τα ενισχυμένα γυαλιά, επιτρέπει τη δημιουργία πλαισίων που είναι ανθεκτικά στις εξωτερικές επιβαρύνσεις, όπως οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών και οι μηχανικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα διατηρούν τη minimal σχεδίασή τους.
  • Ενεργειακοί υαλοπίνακες (LOW-E): Η χρήση υαλοπινάκων χαμηλής εκπομπής μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του χώρου, χωρίς να αλλοιώνεται η οπτική, αφού η επίστρωση δε διακρίνεται με γυμνό μάτι, επιτρέποντας μεγαλύτερη διείσδυση του φωτός και αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Αυτοκόλλητες μεμβράνες υαλοπινάκων: Η χρήση αυτοκόλλητων μεμβρανών στους υαλοπίνακες προσδίδει επιπλέον προστασία και αντοχή στα γυάλινα διαχωριστικά, προστατεύοντας τους υαλοπίνακες από γρατσουνιές, φθορές και άλλες φυσικές καταπονήσεις.

Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες επιτρέπουν τη δημιουργία γυάλινων διαχωριστικών, που συνδυάζουν τη minimal αισθητική με την ανθεκτικότητα και τη λειτουργικότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας αρχιτεκτονικών έργων, που ενσωματώνουν το εξωτερικό στο εσωτερικό με εντυπωσιακό τρόπο και προσφέρουν μια εκλεπτυσμένη αισθητική εμπειρία σε όσους τα επισκέπτονται.

Συνεισφορά στην Ενέργεια και τη Βιωσιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος του ελαφριάς δομής υλικού στην Αρχιτεκτονική

Η επιλογή ελαφρών υλικών, όπως το γυαλί, στην αρχιτεκτονική έχει σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα των κτιρίων. Αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο την αισθητική, αλλά επίσης και την πρακτική πλευρά της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα των κτιρίων.

Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι μέσω της βελτίωσης της μόνωσης και της φυσικής φωτεινότητας των κτιρίων. Τα ελαφρά πλαίσια γυαλιού επιτρέπουν τη μέγιστη είσοδο φωτός στους χώρους, μειώνοντας την ανάγκη για τη χρήση των τεχνητών πηγών φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και συνεπώς σε μείωση των εκπομπών CO2.

Επιπλέον, η χρήση τέτοιων υλικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για θέρμανση ή ψύξη του κτιρίου. Το γυαλί μπορεί να λειτουργήσει ως θερμομονωτικό υλικό, διατηρώντας τη θερμοκρασία εντός του κτιρίου σταθερή και μειώνοντας την απώλεια ενέργειας μέσω των παραθύρων και των τοίχων.

Τέλος, η βιωσιμότητα των κτιρίων, επίσης, εξαρτάται από την ανακύκλωση και την ανανέωση των υλικών που χρησιμοποιούνται. Το γυαλί είναι ένα υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί επανειλημμένα χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του, επιτρέποντας τη δημιουργία κτιρίων με χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη βιωσιμότητα στο μέλλον.

Η επιλογή των minimal glass frames στην αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο μια τεχνική επιλογή, αλλά μια αισθητικού χαρακτήρα απόφαση που μεταμορφώνει τον χώρο και την αντίληψή μας γι’ αυτόν. Χώροι φιλικοί με ευφάνταστους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθρώπινη ευημερία. Από την απελευθέρωση του φωτός μέχρι τη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος, τα πλαίσια γυαλιού φέρνουν μια νέα διάσταση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και δημιουργούν ένα περιβάλλον που προάγει την ευημερία και την αρμονία με το περιβάλλον.

Εκτός από το κέλυφος του κτιρίου, τα minimal frames μπορούν να εφαρμοστούν και στους εσωτερικούς χώρους. Η σειρά OPTIMAL/OPTIMAL+ της KAZA HELLAS είναι ιδανική για εφαρμογή στο εσωτερικό των κτιρίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαχωριστικά γραφείων, βεστιάρια, ακόμα και σε καμπίνες μπάνιου. Χάρη στη minimal σχεδίασή της παρέχει ανεμπόδιστη θέα, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει καλύτερη ηχομόνωση.

Το πάχος του υαλοπίνακα πόρτας χωρίς περιμετρικό τελάρο είναι 10mm (5+5mm), με περιμετρικό τελάρο είναι 8mm (4+4mm), ενώ το πάχος του σταθερού υαλοπίνακα είναι 10mm/20mm. Όσον αφορά τα φινιρίσματα της πόρτας, είναι ετοιμοπαράδοτα σε inox γυαλιστερό, μαύρο ματ και φυσική ανοδίωση. Υπάρχει η δυνατότητα ανοδίωσης ηλεκτροστατικής βαφής κατόπιν παραγγελίας.

* Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1985, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Σπούδασε Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικεύτηκε στον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων για τον τομέα της πρωτογενούς οικοδομής. Το 2016 εισήλθε στον τομέα των υαλοπινάκων. Από το 2020 διατελεί χρέη εμπορικού διευθυντή στην εταιρεία KAZA HELLAS S.A. συμμετέχοντας ενεργά στις στρατηγικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της εταιρείας σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΚΑΖΑ HELLAS S.A. είναι μία ισχυρή τεχνική και εμπορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1976 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προμηθευτικές εταιρείες της εγχώριας αγοράς, με εδραιωμένες επί σειρά ετών συνεργασίες. Βασιζόμενος στην πολυετή εμπειρία του στον κλάδο των υαλοπινάκων, αναζητά συνεχώς νέες τάσεις της αγοράς, νέα καινοτόμα συστήματα, για κτίρια χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τη θέση της εταιρείας και εδραιώνοντάς τη σε projects υψηλών απαιτήσεων, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του πελατολογίου της.