Grand Hyatt Athens

Ένα έργο με πολλές απαιτήσεις που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Διάρχων Αρχιτέκτονες, αξιοποιώντας πλήρως τις μοναδικές ιδιότητες του γυαλιού τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Το Grand Hyatt Athens δημιουργήθηκε το 2017 στη λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα, στο ακίνητο που στέγαζε κάποτε το Athens Ledra Marriott και μετέπειτα Athens Ledra: ένα εσωστρεφές κτίριο που ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με προσόψεις καλυμμένες με λευκό μάρμαρο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Διάρχων Αρχιτέκτονες που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του κτιρίου και τη μετατροπή του σε ένα εξωστρεφές, πεντάστερο ξενοδοχείο, ενσωμάτωσε μια νέα διάταξη για τη βελτίωση όλων των χώρων και την αύξηση των εγκαταστάσεων του ακινήτου, όπου η χρήση του γυαλιού διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.

Ο νέος σχεδιασμός, αξιοποιώντας τη θέση του οικοπέδου στις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες της Αθήνας και τη δυνατότητα του κτιρίου να συνδέεται με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, προέβλεπε μια νέα διάταξη του roof garden στην ταράτσα του 8ου ορόφου, με νέο εστιατόριο και νέο περιβάλλον πισίνας με ανεμπόδιστη θέα 360 μοιρών: προς την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα στη βόρεια πλευρά, προς τη θάλασσα στη νότια και προς Δυτικούς Λόφους/Προάστια στη δυτική πλευρά. Στα 32 μέτρα ύψος, όπου οι ανεμοπιέσεις είναι μεγαλύτερες, αυξάνουν, όπως είναι αναμενόμενο, και οι απαιτήσεις όσον αφορά τη χρήση γυαλιού. Το παραπέτο ζητήθηκε να έχει διαστάσεις 1,80 μ. και πάχος 15 εκ. με μεμβράνη 2,8 χιλ., ώστε να προστατεύει από τον αέρα αλλά και από τον θόρυβο της Λεωφόρου Συγγρού. Η υλοποίηση του σχεδιασμού ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς το υαλοστάσιο στηρίζεται πλευρικά στη δοκό με αφανή στήριξη, με τέτοιο τρόπο, που φαίνεται σαν να αιωρείται.

Υαλοπέτασμα τοποθετήθηκε, επίσης, και στη μία πλευρά της πισίνας, διαστάσεων 1,10 επί 7μ., με διάφορες στηρίξεις, ανθεκτικό στην υδροστατική πίεση του νερού. Επιπλέον, όλα τα κουφώματα έπρεπε να παρέχουν στους χρήστες μεγάλη απομείωση της ηχορύπανσης της Λεωφόρου Συγγρού, που να φτάνει στα 30 με 32 ντεσιμπέλ. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με υαλοπίνακες μεγάλου πάχους.

Γεφυρώνοντας δυο κτίρια με τη χρήση γυαλιού

Λίγο αργότερα, το 2020, έγινε επέκταση του ξενοδοχείου, αφού αγοράστηκε το όμορο ακίνητο, οι κινηματογράφοι Odeon Starcity. Η δυσκολία του εγχειρήματος ήταν αφενός μεν ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου έπρεπε να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι οι απαιτούμενες εργασίες έπρεπε να πραγματοποιούνται, ενώ παράλληλα το ξενοδοχείο ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Αν και η αρχική σκέψη αφορούσε τη μετατροπή του κτιρίου του πολυκινηματογράφου, επειδή ήταν αδύνατον να ταιριάξει στα επίπεδα του Grand Hyatt, αποφασίστηκε η κατεδάφισή του μέχρι το επίπεδο του ισογείου. Έπρεπε, επομένως, να χτιστεί εκ νέου και να βρεθεί ένας τρόπος να συνδυαστούν και να συνενωθούν τα δύο κτίρια. Για να επιτευχθεί αυτό, ενοποιήθηκε το παλαιό αίθριο του αρχικού κτιρίου με το νέο, ώστε να δημιουργηθεί ένας εσωτερικός κήπος με εμβαδόν 1,5 στρέμμα.

Το γυαλί σε κεντρικό ρόλο

Στη δημιουργία χώρων υψηλών απαιτήσεων το γυαλί αποτέλεσε ένα σύγχρονο συνθετικό εργαλείο αρχιτεκτονικού χειρισμού. Μια αρκετά μεγάλη δυσκολία ήταν να εναρμονιστούν τα επίπεδα του παλαιού κτιρίου με το νέο, καθώς ο φορέας του νέου κτιρίου ήταν μεταλλικός. Αυτό επιτεύχθηκε συνδυάζοντας το παλιό με το νέο roof garden και δυο πισίνες, την παλιά και τη νέα. Δημιουργήθηκε ένας νέος όροφος πάνω από το παλιό Athens Ledra, ώστε να μεγαλώσει το εστιατόριο, και μια προεδρική σουίτα στον 8ο όροφο με ιδιωτική πισίνα.

Επιδιώχθηκε οι εξώστες της πρόσοψης να έχουν όλοι ανεμπόδιστη θέα προς την Ακρόπολη, γι΄αυτό χρησιμοποιήθηκαν υαλοπίνακες ύψους 1,10 μ. με μη ορατή στήριξη, το ίδιο και στο roof garden και στις πισίνες του αιθρίου, οι δύο πλευρές των οποίων είναι κατασκευασμένες από γυαλί, ώστε οι επισκέπτες της πισίνας να διατηρούν οπτική επαφή με το αίθριο.

Το γυαλί χρησιμοποιήθηκε, επίσης, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, στις ακόλουθες ενότητες: μόνωση – αερισμός, ηχομόνωση – θερμομόνωση – εξωτερικό κέλυφος, διακόσμηση, διαφάνεια – φως – σκιά. Με τη χρήση γυαλιού δημιουργήθηκαν χώροι προστατευμένοι από τον αέρα, ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες, κιγκλιδώματα ασφαλείας, ανοιχτοί χώροι δώματος, γυάλινο ανοιγόμενο αίθριο στον πρώτο όροφο, για τον διαχωρισμό του χώρου εισόδου (οδός Ευρυδάμαντος) προς το εσωτερικό αίθριο από τους υπερκείμενους αμιγώς ξενοδοχειακούς χώρους (διάδρομοι δωματίων). Χρησιμοποιήθηκαν επίσης γυάλινα εσωτερικά αίθρια με υαλοπίνακες ασφαλείας για τον φωτισμό του υπόγειου χώρου εκδηλώσεων, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά και για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων με κύριο άξονα την αντίθεση φωτός – σκιάς, κενού – πλήρους, διαφάνειας – αδιαφάνειας, υπογράμμισης – εξουδετέρωσης ορίων.

Το Grand Hyatt παρουσιάστηκε στο 1ο Glass Forum, Συνέδριο – Έκθεση – Βραβεία  από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Διάρχων Αρχιτέκτονες, κ. Στάθη Τρυφωνόπουλο.

Ταυτότητα έργου

Grand Hyatt Athens

Αρχιτεκτονική μελέτη

Φάση α’Diarchon Architects
Φάση β’– Diarchon Architects
– 3ΧΝ (Όψεις)
Interior Design (και για τις 2 φάσεις)– MKV Design
– Inedito Architects

Στατική μελέτη

Φάση α’Μηχανικοί Μελετών & Εφαρμογών ΑΕ
Φάση β’ASME D&C

Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων

Φάση α’JEPA Ltd
Φάση β’TEAS ΑΕ
Άλλες Μελέτες (και για τις 2 φάσεις)– P. Square (Μελέτη Φωτισμού)
– Timagenis Acoustics (Ακουστική Μελέτη)
Τεχνικές εταιρείεςSaint Gobain, Vlavianos Glass, VASGLASS
Πυράντοχα υαλοστάσια αλουμινίουilicon
Επιφάνεια οικοπέδου46.800 τ.μ.
Υπόγειο20.465 τ.μ.
Ανωδομή30.065 τ.μ.
Περίοδος σχεδιασμού2020-2021
Περίοδος κατασκευής2020-2023
Κατασκευαστικός προϋπολογισμός72.000.000 €