Γυαλί και φως

Αναδεικνύοντας τον τεχνητό και φυσικό φωτισμό σε κάθε κτίριο

Το γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καμβάς για το φως, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές φωτισμού να παίξουν με διαφορετικά εφέ και να δημιουργήσουν εκπληκτικές οπτικές εμπειρίες με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Από τους πανύψηλους ουρανοξύστες μέχρι τις πολυτελείς κατοικίες και τους χώρους εργασίας, η χρήση γυαλιού όχι μόνο ενισχύει την αισθητική εμφάνιση των κατασκευών αλλά παρέχει, επίσης, άπλετο φυσικό φωτισμό.

Ένα από τα βασικά οφέλη της χρήσης γυαλιού στην αρχιτεκτονική είναι η ικανότητά του να μεγιστοποιεί την είσοδο φυσικού φωτός σε ένα κτίριο. Οι γυάλινες προσόψεις και τα μεγάλα ανοίγματα παραθύρων επιτρέπουν στο φως του ήλιου να διεισδύσει βαθιά στους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μια φωτεινή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία και την παραγωγικότητα των ενοίκων.

Ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός αναδεικνύει τη δομή, τη διαφάνεια του γυαλιού και τον σχεδιασμό ενός κτιρίου και μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά παιχνίδια που τονίζουν τις φόρμες, τις γραμμές και τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Η κατάλληλη τοποθέτηση και ρύθμιση προβολέων και φωτιστικών σωμάτων δημιουργούν εντυπωσιακές σκιές και παιχνιδίσματα φωτός στις επιφάνειες του κτιρίου, προσθέτοντας βάθος και διάσταση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ενώ, παράλληλα, ενισχύει την αισθητική ενός κτιρίου δημιουργώντας μια ευχάριστη, φιλόξενη και οπτικά ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα για τους ενοίκους του.

Γυαλί και φως: απεριόριστες «έξυπνες» δυνατότητες

Οι δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός του γυαλιού και του φωτός είναι απεριόριστες. Από τη χρήση γυάλινων πάνελ με οπίσθιο φωτισμό έως την ενσωμάτωση φώτων LED σε γυάλινες σκάλες ή διαδρόμους, το φως μέσα από το γυαλί μπορεί να ανυψώσει κάθε χώρο σε άλλο επίπεδο, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το δομημένο περιβάλλον και αλληλεπιδρούμε με αυτό.

Πηγή φωτογραφίας: The U.S. Department of Commerce

Επιπλέον, η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου των πραγμάτων δίνει νέες διαστάσεις στον φωτισμό με την ανάπτυξη εφαρμογών που αυτοματοποιούν τη λειτουργία του και ενεργοποιούνται ακόμα και με τη φωνή. Οι δυνατότητες ποικίλουν από βασικές εντολές (π.χ. «Άνοιξε το φως στο μπάνιο») μέχρι πιο σύνθετες  που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Σύμφωνα με τον Robert Karlicek, μελετητή του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer και διευθυντή του Center for Lighting Enabled Systems & Applications, η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες, θα μπορούσε με την κατάλληλη χρήση να παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης και παρακολούθησης δεδομένων αναφορικά με το κτίριο και τη χρήση του, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων φωτισμού που θα ρυθμίζουν την ένταση και τη διάρκεια του φωτισμού.

Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Κάθε μελέτη φωτισμού έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών όσων ζουν ή εργάζονται στο κτίριο, την επικοινωνία της κατάλληλης πληροφορίας μέσω της ανάδειξης συγκεκριμένων στοιχείων και ταυτόχρονα τη μέγιστη εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται, διασφαλίζοντας το τρίπτυχο: αισθητική, ενεργειακή αποδοτικότητα και λειτουργικότητα.

Βασική προϋπόθεση είναι η καλά μελετημένη τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων και η προσεκτική επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού, που θα μειώσουν τα λειτουργικά κόστη της εγκατάστασης και θα καταστήσουν ευκολότερο τον χειρισμό του αλλά και την πρόσβαση για συντήρηση.