Event Center

Ένα εμβληματικό έργο των SMITHGROUP JJR και J+A Philippou Architects+Engineers στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας, στην Κύπρο. Το ιδιαίτερο σχήμα της κατασκευής, με το χαρακτηριστικό καμπυλωτό σχήμα, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και τους κατασκευαστές.

Η ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας τοποθετείται σε ένα νευραλγικό σημείο της νοτιοανατολικής ακτογραμμής της Κύπρου, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από βραχώδη ακτογραμμή, χαμηλή μεσογειακή βλάστηση, περιορισμένες ανθρωπογενείς επεμβάσεις και το βαθύ μπλε της θάλασσας.

O σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε το 2016 και η ολοκλήρωση της κατασκευής της πρώτης φάσης, που αποτελείται από τη μαρίνα, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα κτίρια διοίκησης της μαρίνας, ολοκληρώθηκαν το 2020, το εμπορικό κέντρο, οι κατοικίες και το Event Center το 2022 και ο ανατολικός πύργος τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το έργο, από το στάδιο του εννοιολογικού σχεδιασμού (concept design), στόχευε στον άρρηκτο συσχετισμό μεταξύ της διαφοροποιημένης ογκοπλαστικής διάρθρωσης και της επιμελούς κατανομής υλικών, με τρόπο που να αξιοποιούνται τόσο τα βασικά δεδομένα του άμεσου γεωγραφικού περιεχομένου όσο και τα πολιτιστικά κοιτάσματα του ευρύτερου, υλικού και άυλου, περιεχομένου.

Βασικός γνώμονας του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και των κτιρίων που το αποτελούν, ήταν η άμβλυνση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και η πλήρης ένταξη της ανάπτυξης στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής.

Σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός πολυδιάστατου κόμβου στο μεταίχμιο ξηράς και θάλασσας, όπου κτίρια υποδομής ναυτιλιακών υπηρεσιών συνδυάζονται λειτουργικά και αρχιτεκτονικά, τόσο με υποστατικά εστίασης και εμπορίου όσο και με μια πολυσύνθετη οικιστική ανάπτυξη, που απαρτίζεται από ανεξάρτητες κατοικίες, ημιανεξάρτητες κατοικίες και διαμερίσματα.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, ο σχεδιασμός είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και με την ειδική μελέτη δέουσας εκτίμησης για έργα που υλοποιούνται πλησίον προστατευμένων περιοχών (Natura 2000). O εννοιολογικός σχεδιασμός (concept design), η μελέτη ακτομηχανικής και το Γενικό Χωροταξικό πραγματοποιήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο SmithGroup (Η.Π.Α.) και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός συνολικά, από το γραφείο J+A Philippou.

Σε γενικές γραμμές, το γενικό χωροταξικό σχέδιο αναπτύχθηκε δημιουργώντας τέσσερις βασικές ζώνες δραστηριότητας, οι οποίες, αν και διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, εντούτοις λειτουργικά αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ, παράλληλα, παρουσιάζουν συνέχεια και συνέπεια, τόσο στην αρχιτεκτονική τους προσέγγιση και δομή όσο και στην οργάνωση και στα στοιχεία της τοπιοτέχνησής τους. Πρόκειται για:

  • τη ζώνη του λιμανιού (μαρίνας για 600 yachts) τα 80 στο dry stack
  • την εμπορική ζώνη που περιλαμβάνει και το κτίριο εκδηλώσεων (Event Center)
  • τη ζώνη συλλογικής οίκησης (ανατολικός και δυτικός πύργος) με 26 και 25 ορόφους αντίστοιχα
  • τη ζώνη ανεξάρτητων κατοικιών (επαύλεις) με τεχνητό νησί

Το κέντρο εκδηλώσεων (Event Center) βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της μαρίνας, κοντά στο εμπορικό κέντρο (Pyare), πάνω σε ένα τεχνικό πλάτωμα, και είναι ορατό από όλα τα σημεία του εμπορικού συμπλέγματος, καθώς και κατά μήκος του ανύσματος κίνησης από την είσοδο της μαρίνας.

Το κτίριο αποτελείται από διαστρωμάτωση γυαλιού, μετάλλου και σκιάστρων, με τρόπο που να δημιουργεί οπτικές φυγές προς τη θάλασσα που το περικλείει, xωροθετημένο κεντροβαρικά, για όλη την ανάπτυξη. Σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων και μικρό συνεδριακό κέντρο, με τρόπο που να παρέχει στους χρήστες καλυμμένο χώρο με ταυτόχρονη θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και της μαρίνας.

Η αποβάθρα, που αποτελεί και την πλατεία του κτιρίου εκδηλώσεων, είναι κομβικό σημείο της ζωής της μαρίνας, ενώ παράλληλα επιτελεί και αναπόσπαστο μέρος της διασφάλισης της ποιότητας νερού της λεκάνης, που περικλείεται από τους λιμενοβραχίονες, με ένα εξειδικευμένο σύστημα ανανέωσης και οξυγόνωσης του νερού, κάτω από το κτίριο και την πλατεία του Event Center.

Το ελλειπτικό του σχήμα αποτελείται από ένα ισόγειο περίπου 380 τ.μ. και σοφίτα για μηχανολογικό εξοπλισμό. Το ισόγειο του κτιρίου παρέχει ανοιχτό χώρο για συγκεντρώσεις, χώρους υγιεινής, χώρο εστίασης, αποθηκευτικό χώρο και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου είναι: πέτρα της περιοχής, μέταλλο, ξύλο σε εσωτερικές επιφάνειες, γυαλί ως διάφανο υλικό για να παρέχει ένα ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο.

Το ιδιαίτερο σχήμα της κατασκευής, με το καμπυλωτό σχήμα του κτιρίου, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους J+A Philippou Architects. Η βάση του κτιρίου είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα με πέτρινη επένδυση εξωτερικά και ξύλινη επένδυση στον εσωτερικό χώρο. Η μεταλλική κατασκευή ύψους 30,30 μ. εδράζεται σε μια πλατφόρμα και αποτελείται κυρίως από κοίλο δομικό μεταλλικό (χαλύβδινο) πλαίσιο.

H πρωτεύουσα υπερκατασκευή περιλαμβάνει (10) οικοδομικά υποστυλώματα από τα οποία στηρίζονται οι περιμετρικοί δακτύλιοι. Αυτές οι δοκοί δακτυλίων χρησιμεύουν, επίσης, για την ομόκεντρη στήριξη των οικοδομικών στηλών. Η οροφή του κτιρίου αποτελείται από κεκλιμένο μεταλλικό κατάστρωμα και κρέμεται μέσω ενός δικτυώματος, το οποίο υποστηρίζεται από μια σειρά περιμετρικών δακτυλίων, ξεκινώντας από τα 19 μ. ύψος και καταλήγει στα 12,5 μ., με πρόσθετες οριζόντιες συνδέσεις αντηρίδων σε δακτυλιοειδείς δοκούς στο επίπεδο της οροφής.

Τα εξωτερικά σκίαστρα στηρίζονται από μια εξωτερική δευτερεύουσα δομή που αποτελείται από μια σειρά κοίλων μεταλλικών δακτυλίων, με στηρίγματα πίσω στον πρωτεύον δομικό φορέα εντός του κελύφους του κτιρίου. Τα υαλοπετάσματα στηρίζονται πάνω στον δευτερεύοντα μεταλλικό φορέα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου γυαλιού είχε ως σκοπό να ικανοποιήσει τις λειτουργικές αλλά και τις αισθητικές ανάγκες της οικοδομής, για έναν κλειστό χώρο και ταυτόχρονα ανοιχτό προς τη θάλασσα και τον ουρανό. Το γυαλί, ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία και υλικά του έργου, έχει πρωταρχικό ρόλο στην αισθητική και τη λειτουργία του χώρου.

Στόχος κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού ήταν να βρεθεί ένα υλικό (γυαλί), που να μη συμβιβάζει τον σχεδιασμό και τη γεωμετρία του κτιρίου, λόγω του ύψους της κατασκευής και της τοποθεσίας.  Βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό ήταν και η ενεργειακή απόδοση με στόχο την κατάταξη του κτιρίου στην κατηγορία Α, με χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Άλλο βασικό στοιχείο στην επιλογή του γυαλιού ήταν η συντήρηση αλλά ο καθαρισμός των υαλοπινάκων. Το γυαλί που έχει επιλεχθεί, σε συνεργασία και με την τεχνική υποστήριξη της Saint-Gobain, είναι ένας υαλοπίνακας με την ακόλουθη σύσταση:

  • 6χιλ. Σκληρυμένος υαλοπίνακας (Tempered SGG BIOCLEAN II)
  • Αυτοκαθαριζόμενος (Planiclear), με κεραμική εκτύπωση τριών διαφορετικών μοτίβων από κουκκίδες στην εσωτερική επιφάνεια για προφύλαξη από την άμεση ηλιοφάνεια (Digital Ceramic Printing) διαμέτρου 1,5χιλ. και απόσταση από 1χιλ. έως 1,5 χιλ.
  • 4 ηχομονωτικές μεμβράνες (4Χ0,38χιλ.), συνολικού πάχους 1,52χιλ. (Sound Reduction PVB)
  • 6χιλ. Σκληρυμένος υαλοπίνακας (6mm Tempered SGG COOL-LITE SKN 176 II Planiclear Float Glass)
  • 16χιλ. Argon 90% και 10% Air, Aluminum Spacer U-Insert
  • 8χιλ.  Σκληρυμένος υαλοπίνακας (Tempered) SGG Planiclear Float Glass

Χάρη στον συγκεκριμένο υαλοπίνακα, επιτεύχθηκε μείωση σχεδόν 70% της φωτεινής ακτινοβολίας και 44,2% της θερμοπερατότητας. Το κάθε κομμάτι από προφίλ αλουμινίου και υαλοπίνακα που χρησιμοποιήθηκε στο έργο, ήταν σχεδόν μοναδικό και οι θέσεις των αγκυρώσεων του υαλοπετάσματος αλλά και των περσίδων απαιτούνταν να είναι προκαθορισμένες.

Μερικά αριθμητικά αλλά βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη μοναδικότητα του έργου είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί συνολικά 636 κομμάτια υαλοπινάκων, εκ των οποίον είχαμε μόνο 4 όμοια σε διάσταση και κεραμική εκτύπωση μοτίβου και 304 διαφορετικά ζευγάρια τόσο σε διάσταση αλλά και κεραμική εκτύπωση μοτίβου, με το κάθε ζευγάρι να έχει ίδια διάσταση μεταξύ τους και 26 υαλοπίνακες με τελείως διαφορετική διάσταση μεταξύ τους.

Η τοποθέτηση, ή καλύτερα η συναρμολόγηση, του υαλοπετάσματος ήταν κρίσιμη για το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και αποτελούσε μια ιδιαίτερη πρόκληση, διότι οι εργασίες έπρεπε να γίνουν μέσα στο νερό, στο ύψος του κτιρίου και σε Προσήνεμη περιοχή με ανέμους 6-8 μποφόρ μερικές φορές, που έφταναν τα 70Km/h.

Από την παρουσίαση του έργου κατά τη διάρκεια του 1ου Glass Forum, Συνέδριο – Έκθεση – Βραβεία.

Ταυτότητα έργου

Τίτλος έργου: EVENT CENTER
Αρχιτεκτονικό γραφείο: J+A PHILIPPOU / SMITHGROUP JJR
Κατασκευαστής αλουμινίου: TECHNIKAL Α.Ε.
Κατασκευές υαλοπινάκων: VASGLASS
Παραγωγή Υαλοπινάκων: SAINT GOBAIN
Έτος κατασκευής: 2022