Εθνική Πινακοθήκη – Ασφάλεια με υαλοστάσια Pap Safety Glass (PSG)
Εθνική Πινακοθήκη
Ασφάλεια με υαλοστάσια Pap Safety Glass (PSG)
Η ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα νέο τοπόσημο της Αθήνας, σημείο συνάντησης των τεχνών, του αστικού πολιτισμού και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Όταν η νέα Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, το 2021, οι επισκέπτες βρέθηκαν μπροστά σε ένα εντυπωσιακό υπερσύγχρονο μουσείο, προσαρμοσμένο στην αντίληψη και τις ανάγκες του 21ου αιώνα.
Ο σχεδιασμός της βασίστηκε στο ήδη υπάρχον κτίριο 9.720 τ.μ., χαρακτηριστικό έργο του μοντερνισμού, που θεμελιώθηκε το 1964 με σχέδια των αρχιτεκτόνων Νίκου Μουτσόπουλου (που αποχώρησε αργότερα), Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου. Η οριστική μελέτη της νέας Εθνικής Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία «Αρχιτεκτονική Ε.Π.Ε. Π. Γραμματόπουλος – Χρ. Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».
Η νέα κατασκευή πρόσθεσε 11.040 τ.μ. επιπλέον στο κτίριο, εξασφαλίζοντας πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο – συνεδριακό κέντρο 240 θέσεων, βιβλιοθήκη που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης, εξοπλισμένα γραφεία διοίκησης, χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεγάλη αίθουσα υποδοχής όπου φιλοξενούνται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Στο κτίριο υπάρχουν, επίσης, δυο καφέ-εστιατόρια, το δεύτερο στο τελευταίο επίπεδο, απ΄ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα προς την Ακρόπολη, τον λόφο του Λυκαβηττού και τον κόλπο του Σαρωνικού.
Στον κήπο, από την οδό Μιχαλακοπούλου νότια της ιστορικής κεντρικής πύλης, η Πινακοθήκη έχει ανεξάρτητη είσοδο, η οποία είναι συμβατή με την ιδέα του Ιλισού ως υγρού στοιχείου. Η μνήμη του ποταμού και της ροής του νερού συντηρείται με τη δημιουργία ενός καναλιού και επιπλέον πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο.
Εκτός από τα αυτονόητα ασανσέρ και κλιμακοστάσια, το μουσείο διαθέτει ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών, που προσφέρουν περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, με πανοραμική θέα προς την πόλη, ενώ είναι πλήρως προσβάσιμο για ΑμεΑ. Η πρόσοψη του τριώροφου κτιρίου Β’ (Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος») καλύπτεται από υαλοστάσιο, που προφυλάσσει τις ράμπες και διασφαλίζει τη φωτεινότητα και το άνοιγμα προς την πόλη, που αποτελεί ζητούμενο για το νέο μουσείο.
Tην παραγωγή των πολυστρωματικών υαλοπινάκων ασφαλείας στη βόρεια όψη της Εθνικής Πινακοθήκης ανέλαβε και ολοκλήρωσε η εταιρεία PSG, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, ασφάλεια και αισθητική. Τα υαλοπετάσματα που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούνται από σύστημα υαλοπινάκων πολλαπλών στρώσεων σημειακής στήριξης με δίσκους. Κάθε υαλοπίνακας πολλαπλών στρώσεων έχει τέσσερα σημεία σημειακής στήριξης πλησίον των τεσσάρων γωνιών, εκτός από τους υαλοπίνακες της τελευταίας σειράς, οι οποίοι έχουν έξι σημεία σημειακής στήριξης. Οι υαλοπίνακες πολλαπλών στρώσεων στο συγκεκριμένο έργο απαρτίζονται από δύο πλήρως θερμικά σκληρυμένους και δοκιμασμένους με Heat-Soaktest υαλοπίνακες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η PSG έχει αποπερατώσει με επιτυχία σημαντικά δημόσια έργα, συμβάλλοντας υπεύθυνα στην ασφάλεια και στην καλαισθησία της πόλης. Σε κάθε έργο της, οι υαλοπίνακες που τοποθετούνται τηρούν πολύ συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας. Η κατάλληλη επιλογή των υαλοπινάκων γίνεται με βάση τη στατική μελέτη κάθε έργου (λαμβάνοντας υπόψη τις δυνάμεις ανεμοπιέσεων και κρούσεων), των ενεργειακών επιδόσεων αλλά και της αισθητικής του πελάτη.
Στην Εθνική Πινακοθήκη εφαρμόστηκαν υαλοπίνακες πολλαπλών στρώσεων (Laminated Glass), που αποτελούν σύνθεση δύο ή περισσοτέρων μονών υαλοπινάκων συγκολλημένων με κολλώδεις, ελαστικές μεμβράνες πολυβινυλίου-βουτιλίου (PVB), υψηλής αντοχής. Έτσι, σε περίπτωση θραύσης ενός ή περισσοτέρων υαλοπινάκων της σύνθεσης, τα θραύσματα που θα δημιουργηθούν παραμένουν προσκολλημένα στις ενδιάμεσες μεμβράνες, με αποτέλεσμα ο υαλοπίνακας ασφαλείας πολλαπλών στρώσεων να διατηρεί τη δομική ακεραιότητά του, μειώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού εξαιτίας της αποκόλλησης των θραυσμάτων.
Η ασφάλεια του υαλοπίνακα πολλαπλών στρώσεων οφείλεται στην εξαιρετικά υψηλή αντοχή εφελκυσμού της στρώσης PVB και της άριστης επικόλλησής της στην προσκείμενη επιφάνεια του υαλοπίνακα. Βάσει του ΕΝ ISO 12543 6:2011, στην περίπτωση υαλοπίνακα πολλαπλών στρώσεων με εκτεθειμένες ακμές, πρέπει αυτές να είναι τροχισμένες. Αναλόγως της χρήσης του υαλοπίνακα ασφαλείας πολλαπλών στρώσεων, πολλαπλές μεμβράνες μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στους υαλοπίνακες, προκειμένου να ικανοποιηθούν τυχόν ανάγκες αυξημένων απαιτήσεων. Όλοι οι διαφορετικοί τύποι υαλοπίνακα μπορούν να κατασκευαστούν ως υαλοπίνακες ασφαλείας πολλαπλών στρώσεων, διατηρώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.
Ταυτότητα έργου
Οριστική μελέτη, αδειοδότηση, μελέτη εφαρμογής
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αρχιτεκτονική Ε.Π.Ε. Π. Γραμματόπουλος – Χρ. Πανουσάκης και Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.
Στατική μελέτη: Λιόντος & Συνεργάτες Ε.Π.Ε.
Η/Μ μελέτη: Elxis Engineering Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.Κατασκευή έργου
Ανάδοχος: Τομή Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Σύμβουλος βιωσιμότητας – LEED: Dcarbon
Στατική μελέτη: Λιόντος και Συνεργάτες Ε.Π.Ε.
Κατασκευή υαλοπινάκων: PSG
Μελέτη έργου: iliconΜουσειογραφική μελέτη
Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuepee, Ιφιγένεια Μάρη
Η/Μ μελέτη: Τετράς Η/Μ Α.Ε.Μ.
Αρχιτεκτονική τοπίου: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Αγγελική ΠαρασκευοπούλουΦωτογραφίες: Ιωάννα Νικολαρεΐζη, αρχείο μελετητών αρχιτεκτόνων
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης.